Vágólapra másolva!
A szerdai nap folyamán öt összecsapást is rendeztek az FA-kupa harmadik fordulójában, mindegyik párosításban egy élvonalbeli együttes mérkőzött meg egy másodosztályú csapattal. A papírforma négy esetben is érvényesült, de a Southampton nagy meglepetésre nem bírt a Rotherhammal, így kiesett a további küzdelemből.

Fotó: Reuters
Zola a szurkolók ölelésében

A hazai csapat azonban másként gondolta, és a kiegyenlített első játékrész utolsó perceiben meg is szerezte a vezetést. Amikor a második játékrész tizedik percében a Rotherham előnye kétgólosra növekedett, eldőlni látszott a találkozó, de a Szentek nem adták fel, és miután húsz perccel a lefújás előtt szépíteni tudtak, elkeseredett rohamozásba kezdtek.

A hazai csapat perceken keresztül a saját tizenhatosáról sem tudott kijönni, de végül megúszta újabb bekapott gól nélkül, és így továbbjutott. "Az utolsó húsz perc számomra felért egy emberöltővel. Most legalább 64 évesnek érzem magam" - nyilatkozta boldogan a lefújást követően a Rotherham mestere, Ronnie Moor.

A tavaly még első osztályú Coventry City az európai kupaszereplésre törő Tottenham Hotspurt fogadta, és a hazaiak természetesen igyekeztek felidézni a két csapat leghíresebb összecsapását, amikor is az 1987-es FA-kupadöntőben a Coventry 3-2-re diadalmaskodott. A találkozó előtt a Highfield Roadon meg is jelentek az akkori győztes csapat tagjai, de az Égszínkékeken ez sem segített, hiszen a Spurs nem ismert kegyelmet: Gustavo Poyet és Les Ferdinand találataival idegenben is nyerni tudott.

Még magabiztosabban jutott tovább a Chelsea, amely egy négyest rúgott annak a Norwich Citynek, amellyel másfél héttel korábban csak nagy nehezen tudott elérni egy gól nélküli döntetlent. A londoniak gólgyártását Mario Stanic kezdte el, majd Frank Lampard folytatta, de a pálmát Gianfranco Zola vitte el: a 63. percben Graeme le Saux szögletét követően a hosszú saroknál egészen elképesztő, akrobatikus mozdulattal húzta a labdát a kapuba.

A Chelsea edzője, Claudio Ranieri a lefújást követően kijelentette: "Ilyen gólt csak az egészen fantasztikus játékosok tudnak szerezni, mint például Maradona vagy Pelé." Zola egyébként találatát egy nyolcéves kisfiúnak, bizonyos Matthew-nak ajánlotta, aki nagy rajongója volt, és nem sokkal karácsony után agydaganatban elhunyt.

FA-kupa, 3. forduló:
Rotherham - Southampton FC 2-1
gól:
Barker (39.), Mullin (55.), illetve Pahars (11-esből 70.)

Coventry City - Tottenham Hotspur 0-2
gól:
Poyet (23.), L. Ferdinand (52.)

Stockport County - Bolton Wanderers 1-4
gól:
Daley (11-esbő 90.), illeve Bergsson (36.), Fradin (öngól 42.), Pedersen (73.), Ricketts (85.)

Chelsea FC - Norwich City 4-0
gól:
Stanic (11.), Lampard (56.), Zola (63.), Forssell (89.)

Blackburn Rovers - Barnsley 3-1
gól:
Grabbi (30.), Dunn (11-esből 45.), Johansson (49.), illetve Dyer (65.).

A 4. forduló párosítása (a 16 közé jutásért):
Preston North End - Sheffield United
Rotherham - Crewe Alexandra
Charlton Athletic - Walsall
Tranmere Rovers - Cardiff City
Gillingham - Bristol Rovers
York - Fulham FC
Darlington vagy Peterborough - Newcastle United
Tottenham Hotspur - Bolton Wanderers
Chelsea FC - West Ham United
Millwall - Blackburn Rovers
Cheltenham - Burnley
Everton FC - Leyton Orient
West Brom Albion - Leicester City
Middlesbrough FC - Manchester United
Ipswich Town - Manchester City
Arsenal FC - Liverpool FC

A mérkőzéseket január 26-án és 27-én játsszák.

Korábban:

Andy Cole első gólja a Blackburnben