Vágólapra másolva!
Az év kétségtelenül legnagyobb labdarúgó-eseménye a nyári világbajnokság lesz, de a futballszurkolóknak addig sem kell unatkozniuk, hiszen januárban rögtön két kontinensviadalra kerül sor. Az Afrika-kupa mellett Észak- és Közép-Amerika csapatai az Egyesült Államokban mérik össze erejüket, de a Gold Cupon természetesen két meghívott gárda is indul majd. A Koreai Köztársaság és Ecuador is ott lesz a vébén, így szereplésük csak emeli a torna színvonalát.

A térség válogatottjainak versengését 1941-ben rendezték meg először, de ezen a néven csak 1991 óta fut a torna. Az első Gold Cupot tizenegy évvel ezelőtt némi meglepetése az Egyesült Államok válogatottja nyerte meg, ezt követően azonban hatalmas mexikói fölény volt jellemző, hiszen a következő három kiírást az El Tri (ez a mexikói nemzeti tizenegy beceneve) nyerte.

Pedig 1996-tól már meghívott csapat (Brazília) is szerepelt a tornán, ám a selecao kis túlzással szinte több gondot okozott a szervezőknek, mint hasznot, hiszen a dél-amerikaiak egyszer sem az első számú csapatukkal érkeztek - a statisztikusok máig vitatkoznak azon, hogy az 1996-os tornán az olimpiai vagy a felnőtt A válogatottjuk kapott ki Mexikótól -, és ezért nem is tudták megszerezni az első helyet. A legutóbbi eseményre a brazilok már nem is kaptak meghívót, helyettük azonban három olyan válogatott is szerepelt a Gold Cupon, amely földrajzi helyzete alapján nem Észak- vagy Közép-Amerikához tartozik.

A Koreai Köztársaság akkor már a csoportmérkőzések során elvérzett, Kolumbia és Peru pedig az elődöntőben találkozott egymással. Itt a kolumbiai válogatott győzött, és így megvolt az esély rá, hogy a térség bajnokságát egy olyan gárda nyerje meg, amely nem is ide tartozik, végül Kanada hatalmas meglepetésre megmentette a CONCACAF-régió becsületét. A juharlevelesek történetük legnagyobb sikerét elérve legyőzték Kolumbiát a fináléban, és így két éven keresztül ők viselhették az Észak- és Közép-Amerika legjobbja címet.

A csoport

Ebben a trióban három közép-amerikai gárda kapott helyet, akik meglehetősen jól ismerik egymást, hiszen a múltban igencsak sokszor találkoztak. A mexikóiak számára kötelező feladat a továbbjutás a csoportból, hiszen a Gold Cup története során eddig mindig ott voltak a legjobb négy között.

A meglehetősen kalandos világbajnoki selejtezőket követően a szövetségi kapitány, Javier Aguirre elsősorban kísérletezésre akarja felhasználni a kontinensviadalt, vagyis főleg olyan játékosokat hívott meg a keretbe, akiknek nincsen biztos helyük a nemzeti tizenegyben. A tréner elmondása szerint a világbajnokságra utazásban jelenleg csak hat futballista lehet biztos, a további 16 helyért szabad a pálya, és a focisták számára most adott a lehetőség arra, hogy meggyőzzék a szakvezetőt: rájuk lehet számítani.

A Spanyolországban futballozó Blanco és Palencia pihenőt kapott, a keretben csak otthon futballozók szerepelnek: többségük a fiatalabb korosztályba tartozik, de vannak olyan játékosok is, akik hosszú idő után térhetnek vissza a nemzeti tizenegybe. Ilyen például a Pachuca középpályása, Luis Alfonso Sosa, aki utoljára 1994-ben húzhatta fel a címeres mezt, vagy José Antonio Noriega az Atlético Moreliából, aki 1996 óta nem játszott a válogatottban. Aguirre mindenesetre ingoványos talajra tévedt, mert kísérletezés ide vagy oda, a mexikói közvélemény az aranyérmen kívül más eredményt nem nagyon fogad el.

A csoport másik két tagja, Salvador és Guatemala az UNCAF-kupán, vagyis a közép-amerikai válogatottak tornáján kvalifikálta magát a Gold Cupra. Ezen a viadalon a salvadoriak a második helyen végeztek, ami jó eredmény volt a számukra azt követően, hogy a világbajnoki selejtezők során igen hamar elvéreztek. A salvadori válogatott korábban két alkalommal szerepelt a Gold Cupon, de egyszer sem tudott továbbjutni csoportjából.

A gárda ezen most mindenképpen szeretne javítani, így a szövetségi kapitány, Carlos Humberto Recinos már karácsony előtt összehívta a keretet, ám az egyik legnagyobb sztár, Mauricio Cienfuegos kijelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, és bár azóta is győzködik, valószínű, hogy nem szerepel a tornán. Egyelőre azt sem tudni, hogy a másik nagy közönségkedvenc, a jelenleg klub nélküli, de korábban éveken keresztül az Egyesült Államokban focizott Raúl Díaz Arce vállalja-e a szereplést. A keretben így minden bizonnyal csak két idegenlégiós lesz majd a csapatkapitány Jorge Rodríguez (Dallas Burns) és a csatár Ronald Cerritos (San José Earthquakes) személyében.

A salvadoriak ellenfele a továbbjutás megszerzéséért a guatemalai együttes lesz. A két szomszédos ország válogatottja jól ismerheti egymást, hiszen az elmúlt esztendőben kétszer is megmérkőztek egymással, 2000-ben pedig a világbajnoki selejtezők előcsatározásai során találkoztak. Akkor a guatemalai együttes bizonyult jobbnak, tavaly pedig mindkét alkalommal döntetlent játszottak egymással.

Guatemala azonban végül megnyerte az UNCAF-kupát 2001-ben, története első nagy diadalát aratva, és most szeretné letenni névjegyét a Gold Cupon is, amelyről csak 1993-ban hiányzott. A csoportmérkőzéseken ugyanis csak egyszer, 1996-ban jutott túl, de az elődöntőben a későbbi győztes Mexikótól vereséget szenvedett. Julio César Cortes együttesének egyik legnagyobb sztárja a keret egyetlen idegenlégiósa, a mindössze 22 esztendős Dwight Pezzarossi, aki az elmúlt évben a chilei CD Palestino színeiben 13 gólt szerzett.

B csoport

Papíron ez a trió a legerősebb, hiszen itt két olyan együttes is található, amely ott lesz a nyári világbajnokságon. A házigazda Egyesült Államok eddig mindegyik Gold Cupon jelen volt, de csak a legelső alkalommal, 1991-ben tudta megnyerni a tornát, két évvel ezelőtt pedig már a negyeddöntőben búcsúznia kellett, miután tizenegyesekkel vereséget szenvedett Kolumbiától.

A szövetségi kapitány, Bruce Arena két kivételtől eltekintve csak otthon játszó futballistákat hívott meg a keretbe, az egyre tekintélyesebb idegenlégiót mindössze a Fulham FC középpályása, Eddie Lewis, illetve a Bayer Leverkusenben szereplő Frenkie Hejduk képviseli. Kettejükben az a közös, hogy klubcsapatukban csak a tartalékok között szerepelnek, ebben a szezonban egyetlen bajnokin sem léptek pályára, így Arena nyugodtan meghívhatta őket anélkül, hogy magára haragította volna a focisták egyesületeit.

Különös pikantériája lesz amerikaiak Dél-Korea elleni találkozójának, hiszen a két válogatott a világbajnokságon is egy csoportba került, ráadásul december 9-én is játszottak egymással egy mérkőzést, amelyet az ázsiaiak nyertek meg 1-0-ra. A koreai együttes a legutóbbi Gold Cupon is szerepelt, mégpedig meglehetősen szerencsétlenül: miután a csoportmérkőzések során tökéletesen ugyanolyan mutatókkal rendelkezett, mint Kanada, pénzfeldobással döntötték el, hogy melyik gárda juthat tovább.

Az ötvencentes a kanadaiaknak kedvezett, akik később meg is nyerték a tornát, a koreai együttes pedig idő előtt utazhatott haza. A szövetségi kapitány, Guus Hiddink valószínűleg most sem elsősorban az eredményességet tartja szem előtt, hanem arra törekszik, hogy megtalálja az ideális kezdő tizenegyet a világbajnokságra, így könnyen elképzelhető, hogy főleg a hazaiak elleni mérkőzésen nem teríti ki ütőkártyáit.

A csoport harmadik résztvevője, Kuba is leginkább az Egyesült Államok elleni találkozóra készül, hiszen a két ország közötti politikai viszony pikánssá teszi a két együttes mérkőzéseit. A kubaiak eddig csak egy Gold Cupon szerepeltek, de akkor is találkoztak az amerikaiakkal, és 3-0-s vereséget szenvedtek. A szigetországiak ugyan csak negyedikek lettek a Karib-kupán, de a Panama elleni pótselejtezőn jobbnak bizonyultak, így jutottak be a kontinensviadalra.

Az ország pontvadászata december közepe óta szünetel, így a szövetségi kapitánynak, Miguel Companynak volt ideje a felkészülésre. A tréner legnagyobb problémája, hogy mindkét középhátvédje, Alexander Cruzata és Alexander Driggs is sérüléssel bajlódik, így nem biztos, hogy tudják vállalni a szereplést a tornán.

C csoport

Ebben a csoportban egy olyan válogatott is szerepel, amely nem is tagja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA), mivel nem önálló ország. Martinique szigete ugyanis ma is Franciaország részének számít, így csak a különböző regionális tornákon vehet részt, a világbajnoki selejtezőkön nem. Nem csoda, hogy a válogatott 1998-ban és 1999-ben egyetlen mérkőzést sem játszott, tulajdonképpen nem is létezett, és csak a tavalyi Karib-kupára hívták össze a gárdát.

Ehhez képest meglehetősen jól szerepelt a társaság, a csoportmérkőzések során legyőzte a rendező és későbbi győztes Trinidad és Tobagót, és végül a harmadik helyen végzett, amivel kvalifikálta magát a Gold Cupra. A kontinensviadalon egyszer már szerepeltek a martinique-iek, még 1993-ban, amikor is azonban a pofozógép szerepét töltötték be, Mexikótól például 9-0-ra kaptak ki, ami a legnagyobb különbségű eredménynek számít a Gold Cup történetében. A keretben több, Franciaországban légióskodó futballista is szerepel, a legnevesebb közülük az élvonalbeli ES Troyes cserekapusa, Eddy Heurlié.

A trinidadi válogatott egyértelmű csalódásként élte meg a tavalyi esztendőt annak ellenére, hogy a Karib-kupát megnyerte, hiszen a fő célkitűzést, a világbajnoki kvalifikációt nem sikerült kiharcolni. Az új szövetségi kapitány, René Simoes számára így 2002-ben a fő feladat a Gold Cup lett, és ennek megfelelően a lehető legerősebb játékoskeretet hívta meg a tornára. A prímet az Angiában légióskodók viszik, élen a West Ham United kapusával, Shaka Hisloppal, illetve a másodosztályú Nottingham Forest támadójával, Stern Johnnal, de a keretben találhatunk Bulgáriában futballozó játékost is Brent Rahim személyében, aki a Levszki Szófiában szerepel.

A csoport harmadik tagja, Costa Rica tavaly nagy meglepetést okozott azzal, hogy kijutott a világbajnokságra, nem csoda, hogy a szövetségi kapitányt, Alexandre Guimaraest az év sportszemélyiségének választották az országban. A tréner szerint a Gold Cupon való jó szereplés nagyon fontos a számára, szeretné, ha minden idők legjobb eredményére vezetné a válogatottat, márpedig ehhez minimum a döntőbe kellene jutnia, hiszen az elődöntőkben már kétszer is megfordultak a Costa Rica-iak: 1991-ben és 1993-ban. Az mindenesetre jól jött a szakvezető számára, hogy legjobb játékosa, Paul César Wanchope felépült térdsérüléséből, így ő is a csapat rendelkezésére állhat.

D csoport

A címvédő kanadai válogatottnak nem lesz könnyű dolga, ha egyáltalán a csoportjából tovább akar jutni, hiszen meglehetősen kemény ellenfeleket kapott. A juharlevelesek számára a 2001-es esztendő meglehetősen nagy nyugalomban telt el, hiszen a vb-selejtezőktől már korábban elbúcsúztak, és így mindössze hat találkozót játszottak le tavaly, ebből hármat a Konföderációs-kupán, ahol gól nélküli döntetlent értek el Brazília ellen.

Ezenkívül csak egyszer tudtak nyerni a kanadaiak, egy Irán elleni barátságos meccsen, így nem mondhatni, hogy a gárda jó formában van, pedig többnyire ugyanazok a játékosok alkotják, akik két évvel ezelőtt nagy meglepetésre megnyerték a Gold Cupot. Három kulcsjátékos ugyan biztosan hiányozni fog az együttesből (a védő Mark Watson és a csatár Garret Kusch visszavonult, az előző torna gólkirálya, Carlo Corazzin pedig sérült), de a szövetségi kapitány, Holger Osieck meggyőzte a jelenleg legnevesebb kanadai játékost, az Everton FC támadóját, Tomas Radzinskit, hogy ismét vállalja a válogatottságot.

A haiti válogatott mindössze második alkalommal van jelen a Gold Cupon, a legutóbbi tornán viszont csak rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően estek ki csoportjukból. Tavaly a második helyet szerezték meg a Karib-kupán, ami az ország labdarúgásának legnagyobb eredménye. A szövetségi kapitány, Jorge Castelli decemberben egyhónapos argentin edzőtáborba vitte a gárdát, így könnyen lehet, hogy a haiti csapat meglepetést okoz majd. Egyelőre nem tudni, hogy legnevesebb játékosuk, az AS Monaco csatára, Wagneu Eloi vállalja-e a szereplést a tornán: a támadó eddig még egyszer sem szerepelt a haiti nemzeti tizenegyben.

A csoportot az ecuadori válogatott egészíti ki, amely története legsikeresebb időszakát éli, hiszen fennállása során először kijutott a világbajnokságra. A csapatot valószínűleg ennek hatására hívták meg a Gold Cupra, ahol az ecuadoriak valószínűleg Mexikóra figyelnek majd a legjobban, a világbajnokságon ugyanis azonos csoportban szerepelnek majd. A Gold Cupon az elődöntőnél előbb nem találkozhatnak egymással, az biztos.

A torna programja:

A csoport (Pasadena):
Salvador - Mexikó (január 19.)
Mexikó - Guatemala (január 21.)
Guatemala - Salvador (január 23.)

B csoport (Pasadena):
Egyesült Államok - Koreai Köztársaság (január 19.)
Kuba - Egyesült Államok (január 21.)
Koreai Köztársaság-Kuba (január 23.)

C csoport (Miami):
Martinique - Costa Rica (január 18.)
Costa Rica - Trinidad és Tobago (január 20.)
Trinidad és Tobago - Martinique (január 22.)

D csoport (Miami):
Haiti - Kanada (január 18.)
Ecuador - Haiti (január 20.)
Kanada - Ecuador (január 22.)

Negyeddöntők:
C/1-D/2, D/1-C/2 (január 26., Miami)
A/1-B/2, B/1-A/2 (január 27., Pasadena)

Elődöntők: január 30., Pasadena

A harmadik helyért: február 2., Pasadena

Döntő: február 2., Pasadena

Ajánlat: