Vágólapra másolva!
Noha a spanyol bajnokság huszadik fordulójából két meccset már szombaton rendeznek, a fő beszédtéma már a hét elején a vasárnapi Real Madrid-Valencia mérkőzés volt. A királyi gárda az utóbbi időben ellenállhatatlanul futballozott, nagy kérdés, hogy mit tud kezdeni a Figo-Zidane-Raúl "csodatrió" a spanyol bajnokság, de talán egész Európa legjobb védelmével.

A madridiak a legutóbbi fordulóban a második helyen álló Deportivót valósággal leiskolázták a Bernabéu-stadionban, a corunai gárda, amely az idény nagy részében vezette a bajnokságot, és a Real egyik fő vetélytársának számít, örülhetett, hogy megúszta egy kétgólos vereséggel a madridi kirándulást.

Raúlék legutóbbi nyolc bajnokijukból hetet megnyertek, és a kezdeti bukdácsolást követően szépen fellopóztak az első helyig. A siker titka igen egyszerű volt: összeállt a kezdő tizenegy, hiszen a legutóbbi hét meccsen ugyanaz a tíz mezőnyjátékos futott ki a pályára. A Valencia elleni rangadón azonban ez a sorozat biztosan megszakad, hiszen Iván Helguera a Rayo Vallecano elleni kupameccsen megsérült, és játéka kérdéses. Ez nem kis gondot okoz a trénernek, Vicente del Bosque-nak, hiszen Helguerának nincsen megfelelő helyettese: a posztján számításba vehető Alberto Celades, Steve McManaman és Flávio Conceicao is sérült, a kameruni Geremi pedig hazája válogatottjával a CAN-kupán szerepel. Könnyen lehet, hogy az argentin Santiago Solari kap lehetőséget a kezdő tizenegyben, de még valószínűbb, hogy Helguerát "feltámad poraiból", és vállalja a szereplést.

Ami a Valenciát illeti, december közepén még úgy tűnt, hogy elfogyott az előző két Bajnokok Ligája finalistájának elfogyott a lendülete, hiszen a csapat 12. fordulótól kezdve öt mérkőzésen keresztül nyeretlen maradt. Már-már ingott a kispad a tréner, Rafa Benítez alatt, de az Espanyol elleni, idegenbeli 3-2-es győzelem megmentette a mestert, és az azóta lejátszott két bajnokiját is megnyerte a gárda. Ennek legfőbb oka, hogy az addig kiváló védelem mellé a támadósor is feljavult, a legutóbbi három összecsapáson hét gólt szerzett a Valencia, amihez korábban kilenc találkozóra volt szüksége a csapatnak.

A Real ellen ugyan az első számú támadó, Salva eltiltás miatt nem léphet pályára, de a román Adrian Ilie ismét megtalálta góllövő cipőjét, ami bizakodással töltheti el a drukkereket. A meccs legérdekesebb párviadala azonban minden bizonnyal a Valencia védekező középpályásának, David Albelda és a világ és Európa-bajnok Zinedine Zidane összecsapása lett: a bajnokság első fordulójában ugyanis Albelda teljesen szabályos eszközökkel "levette a pályáról" a franciát, aki azonban most már csúcsformában van.

Ajánlat: