Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott a Fiorentinánál zajló "szappanopera", amelynek legújabb fejezeteként a tréner, Roberto Mancini (egy héten belül immár másodszor, de saját bevallása szerint véglegesen) bejelentette: lemondott vezetőedzői posztjáról. A kieső helyen álló patinás egyesületnek tehát már edzője sincs - a pénze már sokkal korábban elfogyott, mint ahogyan a korábban kiváló játékoskeret is megcsappant.

A violák három évvel ezelőtt még bajnoki esélyesnek számítottak, kispadjukon Giovanni Trapattoni ült, a kapuban Francesco Toldo védett, csapatot Ruí Costa irányította, elöl pedig Gabriel Batistuta ontotta a gólokat. Ma már egyikük sem a Fiorentina alkalmazottja, csak a közutálatnak örvendő elnök, Vittori Cecchi Gori maradt, aki gyanús pénzügyeivel csődbe juttatta az egyesületet.

Az előző idényben a firenzeiek még meg tudták nyerni az olasz kupát, de a nyáron látszott: az új szezon nem lesz könnyű a számukra. Ez be is igazolódott: a sztárok elmentek, ráadásul sérüléshullám sújtotta a gárdát, amely katasztrofális anyagi helyzete miatt nem is nagyon igazolhatott új játékosokat.

A tréner, Roberto Mancini többször is kijelentette, hogy ha a télen nem érkezik 2-3 új focista a klubhoz, akkor a kiesés elkerülhetetlen lesz, és úgy tűnt, hogy kívánsága valóra válik, hiszen a hírek arról szóltak: a Fiorentina megkapja a Laziótól Szinisa Mihajlovicot, az Intertől pedig Adrianót és Anselmo Robbiatit kölcsönbe az idény végéig.

A klub ügyvezető igazgatója, Luciano Luna azonban megvétózta a transzfereket, mondván, az egyesületnek így is hatalmas tartozásai vannak, és nem engedheti meg magának, hogy újabb összeget költsön. Mancini ekkor nyújtotta be először a lemondását, a tulajdonossal, Vittori Cecchi Gorival tartott tárgyalása után még a folytatás mellett döntött.

A lemondás szükségességéről végül a drukkerek viselkedése győzte meg. A viola fanatikusok már a Perugia elleni bajnokit követően a szurkolókat a rendőrség csak könnygáz használatával tudta visszatartani attól, hogy beözönljenek a pályára, és a keddi edzést követően megrongálták Mancini autóját. Csütörtökön pedig, amikor az egyesület menedzserével, Giuseppe Pavonéval tartott hazafelé, a háza előtt öt, magát Fiorentina-drukkernek valló személy megállította őket, és válogatott sértéseket vágott a fejükhöz.

"Sok mindent kiabáltak már nekem a pályákon, így ez nem volt új a számomra, azonban azt is kijelentették, hogy legközelebb nem állnak meg a szavaknál, hanem meg is vernek, és ez már túl sok volt. Nem akarom, hogy a családom, a feleségem és a három gyermekem attól féljen, hogy esetleg összeverve megyek haza, ezért jobbnak láttam, ha lemondok" - nyilatkozta Mancio, és döntése valóban véglegesnek tűnik.

Az esetben az a legironikusabb, hogy úgy tűnik: ha Mihajlovic nem is, de Adriano és Robbiati valóban a Fiorentina játékosa lehet. Őket azonban már nem Mancini fogja trenírozni: a pénteki edzéseket asszisztense, Angelo Gregucci és az ifjúsági csapat edzője, Luciano Chiarugi vezette, és valószínűleg az utóbbi fog leülni a kispadra a hét végi, Chievo elleni bajnokin.

Korábban: