Vágólapra másolva!
Viharos napokat él át az Üllői út, azaz a Fradi. Miközben tévéadás indítását tervezik a klubnál, a székház előtt véget ért - de más formában folytatódhat - a szurkolói tüntetés, és, ha nem születik egyezség, perre megy a Dunaújvárosból érkezett focista, Marek Penksa átigazolása ügyében a Dunaferr az FTC-vel.

A hétfői elnökségi ülést követően Furulyás János, a Ferencváros elnöke egy mondat erejéig beszélt arról, hogy az FTC Labdarúgó és Sport Kft., a Fotex támogatásával, szorgalmasan munkálkodik a Fradi TV beindításán.

Hogy melyik csatornán jelentkezne az adás, kérdésünkre az elnök tegnap még nem tudott választ adni. Annyit elmondott, hogy természetesen nemcsak futballról, hanem az egyesület további tizenegy szakosztályának mindennapjairól is beszámol majd a tévéállomás, de, hogy hány órás lenne az adásidő, arra sem tudta még a feleletet.

Ami pedig az adás struktúráját illeti, Furulyás szerint a versenyeken, meccseken túl mindenféle újsághírre, interneten megjelent tudósításra, kérdésre és kérésre reagálnak majd, ha az adás elindul. De, hogy mikor, arra sem tudott Furulyás egyértelmű választ adni. Csak azt közölte: reményei szerint rövid időn belül megjelenhet a képernyőn az egyesület monoszkópja.

Miközben a vezetők nagy formátumú terveket szövögettek a hét elején, a klubház előtt ülősztrájkkal tüntetett a szurkolók kisebb csoportja. Pozderka Tibor, az FTC Szurkolói Szövetségének elnöke a szerda este fél tízkor befejezett "ülve szurkolás" után kijelentette, nagyon elégedett, mert több mint háromezer aláírást gyűjtöttek össze, s az egyesület egykori olimpiai bajnokai, mai játékosok és hírneves edzői is aláírták a petíciót. Mint mondta, mindenki egyetértett abban, hogy csak ilyen formában lehet megmenteni a Ferencvárost.

És hogy mitől? Pozderka szerint a túlzott elüzletiesedéstől és a több mint százéves klub tradícióinak elvesztésétől. A demonstrálók véleménye szerint elég volt a bólogatójánosokból, akiknek "áldásos munkája" nem az FTC-t szolgálja, s továbbra sem kívánatos személy a szurkolók számára a klubnál Furulyás János, Szeiler József klubigazgató és Kácsor Attila gazdasági igazgató.

Ők, a Fradi-tábor szerint, "megvezették" az elnökség tagjait a Fotex-szel aláírt szerződés kapcsán. A demonstráció most véget ért, ám Pozderkáék kijelentették, hogy addig nem nyugszanak, amíg nem történik változás. Bár nem lesz ilyen látványos, mint volt a háromnapos sztrájk, de a mérkőzéseken a stadionban is fognak demonstrációkat tartani.

A főszurkoló kiemelte Takács Tibor alelnök tevékenységét, aki szinte forródróton tartotta a kapcsolatot a sztrájkolókkal, meg is látogatta őket, s többek között ezért is tartják a drukkerek sikeresnek a megmozdulást.

A játékosok nem a klubon belüli csatákra, inkább a tavaszra való felkészülésre figyelnek. A népligeti sportcentrumban edz a csapat, s a keretben egy új focista is van, mégpedig a Dunaferrtől érkezett Marek Penksa. A szlovák középpályás ügyében a Dunaferr szerdán levelet küldött a Fradinak és a játékos menedzserének, Jakab Lászlónak. Jakab elmondása szerint a dunaújvárosi vezetők azt írják, hogy Penksa szerződésszegést követett el, és kérik az FTC vezetőit, valamint a menedzsert, hogy a legrövidebb időn belül irányítsák vissza a Dunaferrhez a játékost. Jakab már röviden válaszolt is a levélre.

Véleménye szerint Penksa-ügyben a két klub vezetői között megtörtént a szóbeli megállapodás, és számára teljesen egyértelmű: Penksa a Ferencvárosé. Ugyanakkor kérte a dunaújvárosiakat, hogy küldjék el a számlát az FTC-nek, a klub 48 órán belül átutalja a megállapodásban foglalt összeget.

Szeiler József, az FTC klubigazgatója az ügy kapcsán elmondta, hogy sem a Fradi, sem Penksa nem követett el szerződésszegést. Gróf András, a Dunaferr ügyvezető igazgatója valószínűleg rendelkezik olyan hatáskörrel, hogy átigazolásokról dönthessen, márpedig - állította Szeiler - Gróffal szóban mindenben megállapodott, és ismeretei szerint a szóbeli egyezség egyenértékű az írásba foglalt szerződéssel.

A Dunaferr elnöke, Szabó József lapunknak elmondta, hogy a klub vezetői fegyelmi eljárást indítottak Penksa ellen. Változatlanul tartják magukat eredeti álláspontjukhoz, hogy Szeiler Józsefnek nem volt jogalapja Penksát Fradi-játékosként bemutatni a sajtónak. Az elnök végül hozzáfűzte: nem akarnak az ügyben pereskedni, de számukra teljesen egyértelmű, hogy június 30-áig Penksa az ő játékosuk.

Korábban:

Burkovits Ferenc