Vágólapra másolva!
Az európai bajnokságok közül Anglián kívül még Franciaországban van rangja az úgynevezett ligakupának, amelyben az első két osztály csapatai indulhatnak el, és amelynek győztese kvalifikálja magát az UEFA-kupára. Kedden ezen sorozat nyolcaddöntőinek nagy részét játszották, és a címvédő Olympique Lyon máris búcsúra kényszerült. Ahogy a Nantes és a Guingamp is.

A Lyon tavalyi győzelme azért okozott különös örömet a szurkolóknak, mert ezt megelőzően 28 évvel korábban tudott valamilyen trófeát szerezni a klub. Ebben az idényben ugyan elsősorban a bajnokságra koncentrál a csapat, ám címvédő révén a ligakupában is szerettek volna minél messzebbre jutni. Balszerencséjükre azonban már a legjobb nyolc közé kerülésért összekerültek a Bordeaux-val, amely ki is ütötte őket.

A forduló legnagyobb rangadóján a hazaiak szereztek vezetést, igaz, ehhez is lyoni segítség kellett, hiszen Jérome Brechet juttatta a saját kapujába a labdát. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az egy gólt dönthet a továbbjutás sorsáról, de tíz perccel a lefújás előtt Pegguy Luyindula kiegyenlített. Következett tehát a hosszabbítás, amelyben nem született újabb találat, a tizenegyesrúgások során pedig a bordeaux-iak céloztak jobban. A vendégek közül Jean-Marc Chanelet és a hét végi bajnokin mesterhármast szerző Christophe Delmotte is hibázott, míg a hazaiaktól csak David Sommeil rontott - sőt a televíziós lassítások után kiderült, hogy az ő lövése is áthaladt a gólvonalon, miután lepattant a felső lécről, de a játékvezető ezt nem vette észre.

A pontvadászatban a kiesés ellen küzdő, egyébként bajnoki címvédő Nantes azt a Bastiát fogadta, amelyet a hétvégén idegenben győzött le 3-1-re. Az eredmény ismét ugyanez lett, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a korzikaiak diadalmaskodtak. A továbbjutás sorsa az utolsó tíz percben dőlt el, ekkor a vendégek részéről Tony Vairelles és Lilian Nalis is betalált.

Váratlan dolog történt a párizsi Parc des Princes-stadionban: a PSG nyerni tudott hazai pályán. A fővárosiak a bajnokságban eddig 11 alkalommal játszottak otthon, és mindössze háromszor diadalmaskodtak, most azonban legyőzték a Guingampot. A meccs hőse a párizsiak brazil csatára, Ronaldinho volt, aki két gólt vállalt magára. A másodosztályú együttesek közül egyedül a Racing Strasbourg maradt állva, amely a szintén a második vonalban szereplő Amiens-t fektette két vállra. Ugyanez a két együttes egy évvel korábban a Francia Kupa döntőjében találkozott.

Ligakupa, nyolcaddöntő:
Bordeaux - Lyon 1-1, tizenegyesekkel 4-2
gól:
Brechet (öngól 45.), illetve Luyindula (80.)

PSG - Guingamp 3-1
gól:
Arteta (11-esből 6.), Ronaldinho (75., 90.), illetve Taszfaut (11-esből 40.)

Amiens - Strasbourg 0-2
gól:
Ljuboja (46.), Johansen (54.)

Rennes - Le Havre 2-0
gól:
Escudé (20.), Monterrubio (24.)

Nantes - Bastia 1-3
gól:
Savinaud (68.), illetve Deguerville (41.), Nalis (82.), T. Vairelles (90.).

A Nancy-Chateauroux mérkőzés elmaradt.

Ajánlat: