Vágólapra másolva!
A kormány felhatalmazta a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t arra, hogy húszszázaléknyi üzletrészt vásároljon olyan sportklubokban, amelyeknek gazdálkodása átlátható, nyomon követhető és üzleti szempontból reményt keltő.

Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet keddi ülését követően hozzátette: a sportról szóló törvény rögzíti, hogy az állam ösztönzi a sporttal kapcsolatos üzleti vállalkozásokat és elősegíti azon feltételrendszerek kialakítását, amelyek hozzájárulnak a sport piaci típusú átalakításához. Borókai leszögezte: az MFB nem konszolidálja a magyar labdarúgást, nem támogatja a magyar klubokat, ahol viszont üzletet lát, ott üzletrészt vásárolhat. Orbán Viktor miniszterelnök az ügy kapcsán hangsúlyozta: az állam nem kívánja felvásárolni a honi futballegyleteket, hanem a szigorú feltételeknek megfelelő, előrelépni kívánó klubokat segítenék tőkeinjekcióval.

Muszbek Mihály, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) igazgatója szerint az NB I legjobb öt-hat csapatának érdemes elgondolkoznia azon, hogy eladja-e tulajdonrészének bizonyos százalékát az MFB-nek, bővítve ezzel a tulajdonosi kört és növelve a költségvetést: "Az üzletkötés előtt az egyesületek befektetési tájékoztatót készítenek, melyben a részletes szakmai és gazdasági helyzetkép mellett a jövővel kapcsolatos elképzelések is szerepelnek" - mondta a ligaigazgató. "A bank csak akkor fekteti be a pénzét, ha reális esélyt lát arra, hogy profitot hoz számára az üzlet. Erre a nemzetközi kupákban induló vagy sok tehetséges utánpótláskorú játékossal rendelkező kluboknál lehet számítani." Muszbek Mihály úgy véli: a magyar csapatok csak akkor érhetnek el komoly nemzetközi sikereket, ha gazdaságilag is annyira megerősödnek, mint külföldi vetélytársaik.

Kikértük egy fővárosi, egy dunántúli és egy tiszántúli klub ügyvezetőjének is a véleményét - többek között - arról, hogy mennyiért adná el csapata húszszázalékos tulajdonjogát az államnak.

"Nekem és két társamnak százszázalékos privát tulajdonát képezi a Kispest" - kezdte Koncz László, a Kispest futballcsapatának az egyik tulajdonosa, majd így folytatta: "Az állami szerepvállalást jó kezdeményezésnek tartom. Persze fontos az egyesület értékmeghatározása, kezdve a játékosállománytól a szerződésekig, hiszen a Ferencvárosnál hiába 2,4 milliárd vagy több a befektetett tőke, a klubok zöménél hatszázmillió és egymilliárd közötti a valós érték. Lényeges még, hogy ezzel a tőkeinjekcióval a vezetők jól sáfárkodjanak, ezért nagy a felelősségük is, s elsősorban a csapat megerősítésére szánják a pénzt, ne az adósságok törlesztésére. Ezzel a sportágat ki lehetne ragadni a sártengerből, nem kellene áron alul eladni a futballistákat, pillanatnyilag ugyanis örülnek az elöljárók, ha tízmillióért eladhatnak játékosokat. Amennyiben a fentebb említett alsó értéket veszem alapul, 120-150 millióért feltehetően eladnánk a húszszázalékos tulajdonrészünket."

Makray Balázs, az önkormányzat által is támogatott DVSC ügyvezetője - aki információnk szerint hamarosan átadja posztját a DVSC-ben Szilágyi Sándornak, s a továbbiakban a 2008-as Eb-pályázat előkészítésre létrejött kft.-t fogja vezetni -, ekkép reagált érdeklődésünkre: "Annyira friss még a kezdeményezés, hogy mi ez ügyben még nem döntöttünk, hogy eladnánk-e a húszszázalékos tulajdonrészünket. Egyébként azon kevés honi egyesület közé tartozunk, amely nem vett fel hitelt, azaz a feltehetően szigorú feltételeknek bizonyára megfelelnénk. Jelen voltam ugyanis azon a megbeszélésen, amikor Orbán Viktor bejelentette az esetleges állami szerepvállalást a sportágban, de én úgy tudom, ezt nem minden klubnak ajánlanák fel."

A Matáv Sopron részéről Vörös Sándor, a felügyelőbizottság elnöke reagált az állami kezdeményezésre: "A Matáv SC Sopron esetében az egyesület hozta létre a labdarúgó kft.-t, de a tulajdonosi szerkezettől függetlenül, egyelőre ezzel a kérdéssel érdemben nem foglalkoztunk. A jövőben természetesen átgondoljuk a felajánlást, s amennyiben az a klubra nézve kedvező, elképzelhető, hogy elgondolkodunk az ajánlaton, de ez még a jövő zenéje."

Korábban:

Bánki József