Vágólapra másolva!
Miközben irigykedve figyeljük a labdarúgás világában röpködő dollármilliókat, a zsírosabbnál zsírosabb szerződéseket, általában elkerülik figyelmünket az újságokban megbúvó rövid hírek. Aki figyelmesen olvas, annak viszont feltűnik, hogy a gazdag sztárjátékosok jövedelmük egy részét "visszaforgatják", s nem feledve, honnan is érkeztek, karitatív célokat szolgálnak. Így fordulhat elő többek között, hogy Közép-Amerikában új stadionok épülnek, hogy Afrikában nem szűnnek meg válogatottak, és hogy Angliában rehabilitácós központ épül - mind-mind önköltséges alapon.

Főleg az elmúlt tíz esztendőben szaporodtak el a javarészt ismeretlen, a labdarúgás tekintetében még szűz területnek számító országokból érkező labdarúgók, akik tehetségüknek s nem mellékesen a FIFA, valamint az UEFA üzletpolitikájának köszönhetően olyan paradicsomi állapotba csöppentek bele, amelyről korábban nem is álmodhattak. A szerény életkörülmények között felnövő, javarészt afrikai felmenőkkel rendelkező sztárok - nem feledve gyökereiket - mindent megtesznek, hogy segítsék családjukat és anyaországukat.

Megvalósult suriname-i álom

Fotó: Reuters

Seedorf egy 6500 férőhelyes stadiont építtetett Suriname-ban

Augusztusban nem kis meglepetést okozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, amikor a hagyományos monte-carlói díjátadáson különdíjjal jutalmazta Clarence Seedorfot, az olasz Inter holland csillagát. A suriname-i származású középpályás nem tett egyebet, mint másfélmillió dolláros (négyszázmillió forint) költségvetéssel új, hatezerötszáz férőhelyes stadiont építtetett Paramaribóban. Az új létesítményt június 30-án adták át, s a megnyitón olyan, szintén a közép-amerikai szigetországból származó játékosok voltak jelen, mint a Chelsea két játékosa, Mario Melchiot és Jimmy Floyd Hasselbaink, a '90-es évek nagy Ajaxából Winston Bogarde és Stanley Menzo, vagy az egykori Milan-sztárok: Ruud Gullit, illetve Frank Rijkaard.

Érdekesség, hogy Seedorf mindössze kétéves korában élt Suriname-ban, ennek ellenére gyakran látogat "haza" nagyapjához és unokatestvéreihez. "Nem számítanak a milliók, az egész csupán morális kérdés. Csak ez számít. Arról álmodom, hogy az utcakölyköknek valódi életcélt adjak, ez lehet a futball. A stadion után hamarosan megalapítom a futballiskolát is" - nyilatkozta Seedorf.

Dwight Yorke: példaképből hős

Fotó: Reuters
Trinidad és Tobagón felépült a "Dwight Yorke Stadion"

Közép-Amerikában maradva pár szigetcsoporttal arrébb, Trinidad és Tobagón már nemcsak stadion épült híres labdarúgójuk jóvoltából, de furcsa módon róla is nevezték el. Dwight Yorke - ki ne ismerné a szigetország leghíresebbjét - immár a tizennegyedik szezonját tölti az egyik legjobb európai bajnokságban, az Aston Villa után a Manchester Unitedben játszik, vagyona fontmilliókban mérhető.

Yorke szűk pátriájában, Tobago szigetén - ahol családja a mai napig él - építtetett egy hétezerötszáz férőhelyes stadiont, amely a keresztségben a Dwight Yorke Stadion nevet kapta, és tizenhét éven aluliak labdarúgó-világbajnokságán több találkozónak is helyet adott. "Boldogságot hozott az országba Dwight azzal, hogy a stadionnal megadta Trinidad és Tobagónak a legnagyobb örömet" - mondta a labdarúgó bátyja, Clint. Ahogy a brit lapok fogalmaztak a hivatalos avatáskor: Yorke eddig példakép volt a helyiek számára, ezzel a lépéssel viszont elindult a népi hőssé válás felé vezető úton.

Dúsgazdag játékosedző

Fotó: Reuters
George Weah a Libériai Labdarúgó-szövetség legfőbb szponzora

Fekete-Afrika másik jeles képviselője, a Sierra Leone-i Mohamed Kallon sem akar kimaradni a jótékonykodásból. Az Inter csillaga szintén gyakran segíti válogatottját, legutóbb például az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezősorozatában azt találta ki, hogy csapata legjobb labdarúgójának mérkőzésenként száz dollárt (huszonötezer forint) ad. Nevetségesnek tűnhet az összeg, de azért nem árt tudni: Sierra Leonéban ebből hónapokig jól lehet élni.

Adams a függőség, McAllister a rák ellen

Fotó: Reuters
McAllister egy rákellenes alapítványt támogatott

Gary McAllister, a Liverpool skót játékosa a májusi UEFA-kupa döntőjében tett nemes felajánlást. Mint ismert, a Liverpool szédületes, felejthetetlen mérkőzésen 5-4-re győzött a spanyol Alaves ellen, és a mérkőzés legjobbjának McAllister választották. A FIFA által felajánlott összeget előbb átvette Johan Cruyfftól, majd továbbutalta egy rákellenenes alapítványnak. Tette mindezt azért, mert felesége alig fél évvel korábban gyógyult meg a súlyos betegségből.

Szerény magyar körülmények

Magyarországon a Stílus Alapítvány képviseli a karitatív értékeket, a "társaság" szinte napi kapcsolatban áll Roberto Baggióval, az olasz Brescia sztárjával, de olyan hírességek is támogatják, mint a síző Alberto Tomba vagy a Forma-1-es pilóta, Giancarlo Fisichella. Az alapítványnál elmondták: a magyarok közül mindössze Puskás Ferenc és Kásás Tamás az, aki részt vesz a jótékonysági akciókban. A legnagyobb fájdalmuk azonban az, hogy legutóbb öt, magyar szinten sztárnak számító labdarúgót kerestek meg (többek között Király Gábort, Dárdai Pált vagy Illés Bélát), ám a játékosok válaszra sem méltatták őket.

Ajánlat:

Eddig ismeretlen sztárfutballisták Európa-szerte

Pincési László