Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a vihar a Ferencvárosnál. Ma elnökségi ülés lesz a klubban, és nehezen elképzelhető, hogy a labdarúgó kft. ügyei ne kerüljenek napirendre. Annál kevésbé, mert a klub alelnöke, Takács Tibor nyílt levélben fordul Furulyás János elnökhöz, és kéri a helyzet tisztázását, valamint a kft. eladásával kapcsolatos tételes elszámolást.

Furulyás János elmondta, hogy tájékoztatni fogja az elnökséget a Ferencváros-Fotex-szerződés módosításáról - a Fotex Rt. a szavazati jogok 80 százalékát átruházta az FTC-re -, s erre a mai ülésen minden bizonnyal alkalma nyílik. Különösen, hogy Takács Tibor alelnök nyílt levélben - amelyben egyébként megkérdőjelezi Furulyás vezetői alkalmasságát - alapos tájékoztatást kér az FTC Labdarúgó és Sport Kft. értékesítéséről.

A Fradi július 21-én adta el a kft. 80 százalékát a Fotex Rt.-nek, az üzletből országos ügy, sőt, politikai botrány kerekedett, sok szurkoló felháborodott - egyesek még mára is tiltakozó megmozdulást terveznek az Üllői útra -, s a legutóbbi fordulat az volt, hogy az rt. december 30-án visszaadta a szavazati jogai 80 százalékát a klubnak. Miközben megmaradt pénzügyi befektetőnek.

Az alelnök nyílt levelében amellett foglal állást, hogy át kellett volna világítani a klubot és a kft-t, és tendert kellett volna kiírni a kft. értékesítésére, hogy ki lehessen választani "a Fradi szempontjából - összességében (nem csak vételárban) - a legmegfelelőbb befektetőt. A mai napig sem tudjuk, hogy a privatizáció során értékesített jogok pénzbeli ellenértéke arányban áll-e a vételárral, hiszen nincs viszonyítási alap" - áll az alelnök több helyre is elküldött kiáltványában.

Takács mindemellett megállapítja, hogy az adásvétellel kapcsolatban tételes elszámolást máig sem kapott a klub vezetése. "A tisztánlátás érdekében ezt sürgősen pótolni kell, és erről a nyilvánosság tájékoztatása is szükséges, hiszen ennek hiányában senki nem hozhat felelős döntést a klub ügyeit illetően" - írta.

De nem csak ez a nyílt levél készíti elő a mai elnökségi ülést. A Ferencváros felügyelő bizottsága egyebek között "súlyosan problémásnak" tartja a klub és a Fotex közti szindikátusi szerződés egyes pontjait, és álláspontja szerint az úgynevezett jelképek, a Fradi, FTC, Zöld Sasok stb. nem tartoznak kizárólagosan a labdarúgó kft. tulajdonába, hanem az egyesület minden szakosztályát megilletik. Ezért a felügyelő bizottság elfogadhatatlannak véli, hogy a többi szakosztály számára csak a címer használata ingyenes.

A felügyelő bizottság aggályosnak tartja még azt is, hogy az üzletrész vételárának teljes kifizetése előtt a vevő nincs eltiltva az egyoldalú törzstőkeemeléstől. "A törzstőkeemelés egyoldalúsága esetén a kft. tulajdonosi struktúrája egyértelműen a Fotex Rt. felé billenne, és nehezítené az FTC érdekeinek érvényesítését."

Meglehet, az aggodalom már okafogyottá vált, hiszen időközben a Fotex 98 százalékos tulajdonosa lett a labdarúgó kft-nek. Ezzel együtt izgalmas elnökségi ülés várható.

Korábban: