Vágólapra másolva!
Megkezdte felkészülését a Ferencváros labdarúgócsapata a tavaszi idényre. Mindez táborverést is jelentett a fiúk számára, az újonnan igazolt Marek Penksa még nem vett részt az első foglalkozáson, ám várhatóan az újvárosi futballista kedden bekapcsolódik az edzésekbe. A nap másik említésre méltó tábor-, pontosabban sátorverése az Üllői úti székház előtt történt, ahol néhány tucat fanatikus ülősztrájkkal tüntetett a klubvezetés ellen, amit az elöljárók az elnökségi ülés után személyesen is megtapasztalhattak.

A hétfő délelőtti, népligeti szezonnyitó tréningen megjelent ugyan Marek Penksa, a Dunaferr hétszeres szlovák válogatott támadó-középpályása, ám mivel a két klub még nem szentesítette a megállapodást, a gyakorlásba egyelőre nem kapcsolódhatott be.

- Korábban mennyire ismerte a Ferencvárost, illetve dunaújvárosi időszaka óta milyen benyomásokat szerzett a klubról?
- A Ferencváros híres klub, ezt korábban is tudtam, ám amióta Magyarországon futballozom, azt is megtapasztaltam, hogy remek stadionja, lelkes szurkolótábora és kiváló játékosai vannak a zöld-fehéreknek.

- Családja mit szólt a váltáshoz, elvégre a nyugodt dunaújvárosi életformát váltják fel a lármás fővárosival?
- Tény, hogy a családdal remekül éreztük magunkat Dunaújvárosban, de biztosan megszokják Budapestet is. Én biztosan, hiszen Frankfurtban már részem volt a világvárosi forgatagból. Ami fontos, hogy a lányomnak szeptemberig találnunk kell egy szlovák nyelvű iskolát.

- Mikor áll edzésbe?
- Remélem, már kedden, ami azt jelenti: a Dunaferr és a Ferencváros vezetői végérvényesen megállapodtak az átigazolásomban. Egyébként nehéz szívvel hagytam ott a Dunaferrt, hiszen remek csapatban szerepelhettem, ám korábban eredetileg is a Ferencvároshoz szerződtem volna, de akkor éppen anyagi gondok voltak a klubnál, így kerültem Dunaújvárosba, amit cseppet sem bántam meg. Igaz, azt sem, hogy most a Ferencvároshoz szerződhettem.

A gyors megállapodást a játékos menedzsere, a Németországban élő Jakab László is megerősítette nekünk, mondván: a mai világban mindezt egy egyszerű faxváltással el lehet rendezni.

Garami József, a Fradi új szakmai igazgatója, egyben vezetőedzője, röviden ekképp értékelte az első tréningen tapasztaltakat: "Hangulatos foglalkozáson vagyunk túl, összességében jól mozogtak a játékosok, ám azért a néhány hetes kihagyás is meglátszott a mozgásukon. A ciprusi edzőtáborig a Népligetben készülünk, ám nem bentlakásos rendszerben." Kérdésünkre, hogy Penksa konkrét kívánságára érkezett-e a csapathoz, a rutinos szakember azt mondta, minden új igazolást kollektív egyeztetés előzött meg, amiben egyetértésre jutottak. Arról viszont egyelőre a vezetők sem akartak beszélni, hogy kikkel állnak még tárgyalásban, ami biztos: elsősorban kelet-európai, így cseh, szlovák és jugoszláv futballistákkal szeretne erősíteni a Fradi.

Korábban:

Újabb légiósok jönnek az Üllői útra

Bánki József