Vágólapra másolva!
Két, a Premier League-ben szereplő csapat is alsóbb osztályú ellenféllel szemben maradt alul az angol labdarúgó FA-kupa harmadik fordulójában. A MU meg öt perc alatt fordított 0-2-ről az Aston Villa otthonában, van Nistelrooy kettőt vágott, sorozatban hetedik meccsén talált be, klubcsúcs.

Az FA-kupa modern kori történetének egyik legnagyobb meglepetése volt, amikor 1988-ban a Wimbledon hódította el a trófeát. A Teniszezők akkori tulajdonosa, Sam Hammam, illetve egykori játékosa, Alan Cork 14 évvel később ismét hatalmas szenzációt okozott: együttesük, a harmadosztályú Cardiff City a 2002-es kiírás harmadik körében kiverte az élvonal listavezetőjét, a Leeds Unitedet. Ez volt a forduló legnagyobb meglepetése, de nem az egyetlen.

A Wimbledon egykori tulajdonosa, az arab származású Sam Hammam jelenleg a walesi, de az angol harmadik vonalban szereplő Cardiff City első embere, míg a Teniszezők volt focistája, Alan Cork a csapat edzője. A gárda a FA-kupa harmadik fordulójában vasárnap a Leedset fogadta, és az első percekben nem úgy tűnt, hogy a cardiffiak meglepetést okozhatnak.

A Premier League listavezetője ugyanis már a 11. percben vezetést szerzett Mark Viduka révén, és ekkor semmi sem utalt arra, hogy a leedsiek kieshetnek a kupából, még akkor sem, ha középhátvédjüket, Rio Ferdinandot egy perccel a gól előtt le kellett cserélni egy súlyosnak tűnő sérülés miatt. A walesi gárda azonban kilenc minutával később egy parádés szabadrúgással kiegyenlített, majd a szünet előtt a vendégek válogatott csatára, Alan Smith piros lapot kapott. A heves temperamentumáról híres focista egy párharc során könyökkel arcon vágta védőjét (hogy szándékosan-e vagy sem, azt csak ő tudja), és ezért állították ki - rövid pályafutása alatt immár hatodszor.

A szünet után a Cardiff gőzerővel támadott, legtöbbször a harmadosztályú együttesek stílusának megfelelően magas labdákat ívelve a Leeds tizenhatosára. Négy perccel a lefújás előtt aztán a taktika sikert aratott: egy szögletet követően a labda a hazaiak előrelopakodó középhátvédje, Scott Young elé került, aki közelről nem hibázott.

Nem a Leeds volt az egyetlen élvonalbeli csapat, amely vasárnap búcsút vett az FA-kupától. A Premier League-ben a kiesés ellen küzdő Derby County a negyedik vonalban a tabella alsó felében szereplő Bristol Roverst fogadta, a pályán azonban egyáltalán nem látszott a két együttes között lévő két osztálynyi különbség. A mérkőzés főhőse a vendégek csatára, Nathan Ellington volt, aki mesterhámast ért el, és ezzel tulajdonképpen egyszemélyben verte ki a Kosokat. A Duke, azaz Herceg becenévre hallgató csatár a szezon első felét sérülés miatt kihagyta, de a karácsonyi fordulóban a Leyton Orient elleni bajnokin mesterhármast ért el, és ezt a bravúrt most a Derby ellen is megismételte.

Az Aston Villa-Manchester United párosításban biztos volt, hogy egy Premier League-s együttes fog búcsúzni, és a második félidő közepén nagyon úgy tűnt, hogy ez a gárda a manchesteri lesz. Hiába játszott ugyanis enyhe fölényben a MU (amelyben David Beckham a kezdőtizenegyben, Ruud van Nistelrooy pedig a kispadon kapott helyet), a vezetést a hazaiak szerezték meg, majd két perccel később Phil Neville öngóljával már két gól volt a birminghamiek előnye. Mindössze negyedóra volt hátra, amikor még mindig 2-0 volt az állás, így Sir Alex Ferguson nem tehetett mást, mint hogy beküldte a sérüléssel bajlódó Van Nistelrooyt is. Nos, ez sorsdöntőnek bizonyult, hiszen a Vörös Ördögök ezt követően szárnyakat kaptak, és öt perc alatt három gól rámoltak be egykori kapusuk, Peter Schmeichel hálójába, és a három találatból kettőt a holland csatár vállalt magára.

Az első osztályú gárdák becsületét a West Ham United mentette meg, amely a hírek szerint a Manchesterbe tartó Paolo di Canio nélkül győzte le 3-0-ra a Macclesfieldet. A találkozót a Kalapácsosok két fiatal játékosuknak, Jermain Defoe-nak és Joe Cole-nak köszönhetően nyerték meg: előbbi kettő, utóbbi pedig egy gólt szerzett.

FA-kupa, 3. forduló:
Aston Villa - Manchester United 2-3 (0-0)
gól:
Taylor (51.), P. Neville (54., öngól), illetve Solskjaer (77.), van Nistelrooy (80., 82.)

Cardiff (III.) - Leeds United 2-1 (1-1)
gól:
Kavanagh (21.), Young (87.), illetve Viduka (12.)

Derby County - Bristol Rovers (IV.) 1-3 (0-2)
gól:
Ravanelli (88.), illetve Ellington (14., 40., 62.)

Macclesfield (IV.) - West Ham United 0-3 (0-1)
gól:
Defoe (45., 72.), Cole (85.)

Ajánlat: