Vágólapra másolva!
Mohamed Bin Zajed Al Ahjan sejk, az arab emirátusokbeli Al Ain klub elnöke "némi feltételek" mellett elengedte Anghel Iordanescut, aki a kilencvenes évek sikeres periódusa után ismét átveheti a román válogatott irányítását.

Szombaton végre sor került a már egy hónapja halogatott találkozóra Anghel Iordanescu és az Al Ain mindenható vezetője, Mohamed Bin Zajed Al Nahjan sejk között. Az Ázsiai Labdarúgó Konföderáció (AFC) honlapja vasárnap közzétette a találkozó eredményét: a sejk felmentette Iordanescut (arabul: Jurdanesko) további kötelezettségei alól a klubnál, aki visszatérhet hazájába, hogy átvegye a román válogatott irányítását.

A sejk szíve talán attól (is) lágyult meg, hogy csapata pénteken 2-0-ra nyert a jordániai Al Wahdat elleni visszavágón, és 3-2-es összesítéssel bekerült az Ázsiai Kupagyőztesek Kupája negyeddöntőjébe. A sejk jóindulata viszont sok pénzébe kerül a román szövetségnek: 390 ezer euró (95 millió forint) az ára Iordanescu arab szerződése felbontásának.

December elején, amikor Iordanescu sebtében Bukarestbe utazott, hogy a román szövetség elnöke, Mircea Sandu személyesen és írásban is megerősítse szándékát, miszerint Iordanescut kívánja a válogatott élére állítani (miután Gheorghe Hagi lemondott posztjáról). Akkor úgy tűnt, semmi akadálya nem lehet annak, hogy Iordanescu hazatérjen, hiszen az arab klubnak nincs szándékában keresztbe tenni a román technikus előtt. A sejkkel való találkozó viszont sehogysem akart összejönni, míg az Al Ain vezetőségének egyik tagja kijelentette: Iordanescu nem mehet sehová 2002. május 30-ig, ameddig szerződése az arab klubhoz köti. Mircea Sandunak viszont semmilyen alternatívája nem maradt, ő ragaszkodott a tapasztalt szövetségi kapitányhoz, aki 1994-ben a legjobb nyolc közé vezette Romániát a vébén, de jelen volt csapatával az 1996-os Eb-n, majd az 1998-as világtornán is, s vezetése alatt a legsikeresebb periódusát élte át története folyamán a román válogatott.

Az Al Ain csapatkapitánya, a középpályás Hamdoun egyik interjújában kifejtette, hogy nem olyan nagy veszteség a klub számára Iordanescu távozása. "Kitűnő edző, és az egész Emirátusokban, de gondolom az egész világon tisztelet övezi nevét, ám távozása nem jelenti egyúttal az Al Ain hanyatlását. Nagyon értékes játékosokat sorakoztat fel a klub, akiket úgy gondolom, bármelyik edző el tudna vezényelni" - hangzott Hamdoun nyilatkozata. Iordanescu tavaly tavasszal vette át a bajnokság alján, a kieső zónában tanyázó Al Ain vezetését. Azóta a klub a bajnokság élvonalába kapaszkodott, és a nemzetközi porondon is értékes eredményeket ért el.

Iordanescu január 10-én kezdi munkáját román szövetségi kapitányként, és első lépésben kijelöli a portugáliai portya (január 20-31) 22-es keretét. A Portugáliába készülő román B-válogatott jelenleg Alexandru Moldovan (Nagyváradi Bihar FC) mester vezetésével ázsiai portyán tartózkodik.