Vágólapra másolva!
A hét végén kezdetét vette az FA-kupa azon szakasza, amelyben már az élvonalbeli csapatok is szerepelnek, s a kupa hagyományaihoz híven már az első napon megszületett az első meglepetés: a másodosztályú West Bromwich Albion idegenben győzte le az élvonalbeli Sunderlandet, míg további két Premier League-es csapat, a Chelsea és a Blackburn újrajátsszák meccsüket, mivel nem bírtak alacsonyabb osztálybeli ellenfelükkel.

A Sunderland szurkolói azzal a reménnyel látogattak ki a West Brom elleni kupameccsre, hogy a találkozón kedvencük, Kevin Phillips végre ismét betalál. A csatár ugyanis már hat mérkőzés óta nem volt eredményes, és ilyen hosszú gólmentes időszakra még nem volt példa, amióta a Sunderlandben focizik. Nos, a válogatott támadó most ugyan bevette az ellenfél kapuját, de valószínűleg szívesebben eltekintett volna tőle, ha ez azt jelenti, hogy a "Fekete Macskák" továbbjutnak. Hiába szerezte meg ugyanis a vezetést a hazaiaknak Phillips már a tizenkettedik percben, a vendégek nem sokkal később tizenegyesből kiegyenlítettek, és átvették a mérkőzés irányítását. A West Bromwich játékosai kétszer is a kapufát találták telibe, majd a második játékrészben meg is szerezték a vezetést, amit már nem is engedtek ki a kezükből. A hazai drukkerek pedig a lefújást követően kifütyülték kedvenceiket.

A Chelsea a második vonalban meglehetősen jól álló Norwich Cityhez látogatott, ami nem ígért könnyű meccset a Kékeknek, hiszen a Kanárik hazai pályán remek mérleggel rendelkeztek. Ráadásul a londoniak sérülés miatt nem számíthattak gólvágójukra, az izlandi Eidur Gudjohnsenre, akinek a helyét Michael Forssell foglalta el. Az első játékrészben így is a vendégek teremtettek több helyzetet, de sorra kihagyták azokat, a szünet után pedig már csak a Norwich volt a pályán. A londoni csapatot egyedül a kapus, Carlo Cudicini mentette meg a kieséstől, az olasz portás több bravúros védést is bemutatott.

Újból pályára kell majd lépnie a Blackburn Roversnek is a kupa harmadik fordulójában, hiszen a gárda mindössze 1-1-es döntetlent ért el a Barnsley otthonában. A vezetést a hazai gárda szerezte meg, de nem sokkal a lefújás előtt Craig Hignett, aki korábban éppen a Barnsley-ben futballozott, megszerezte az egyenlítést.

Ami a favoritokat illeti, a címvédő Liverpool, valamint a legutóbbi kiírás másik döntőse, az Arsenal magabiztosan jutott tovább. A Vörösök hazai pályán fogadták a Birmingham Cityt, és Michael Owen, valamint Steve Gerrard remek játékának köszönhetően simán diadalmaskodtak. A csatár kétszer volt eredményes, és ami külön örömet okozhat a csapat drukkereinek, megszerezte első találatát a Liverpool színeiben a nemrégiben igazolt francia támadó, Nicolas Anelka is.

Az Ágyúsok a Watford otthonában léptek pályára, és támadóik szépen beosztották egymás között a góllövést. Az első tíz percben Thierry Henry és Fredrik Ljungberg talált be, majd miután a hazai gárda szépített, a második félidőben Nwankwo Kanu és Dennis Bergkamp is betalált.

FA-kupa, harmadik forduló:
Sunderland FC - West Bromwich Albion 1-2
gól:
Phillips (12.), ill. Clement (11-esből 21.), A. Johnson (61.)

Dagenham and Redbridge - Ipswich Town 1-4
gól:
McDougald (18.), ill. Peralta (30., 66.), Magilton (45.), Ma. Stewart (81.)

Grimsby Town - York 0-0

Leicester City - Mansfield Town 2-1
gól:
Scowcroft (24., 62.), ill. Greenacre (38.)

Liverpool FC-Birmingham City 3-0
gól: Owen (17., 25.), Anelka (86.)

Manchester City - Swindon Town 2-0
gól: Wanchope (8.), Horlock (62.)

Millwall - Scunthorpe 2-1
gól: Sadlier (14., 63.), ill. McCombe (19.)

Newcastle United - Crystal Palace 2-0
gól: Shearer (40.), Acuna (76.)

Norwich City - Chelsea FC 0-0

Portsmouth Town - Leyton Orient 1-4
gól: D. Smith (öngól 12.), ill. D. Smith (48.), Watts (66.), Gray (77.), Christie (90.)

Watford - Arsenal FC 2-4
gól: Noel-Williams (13.), Gayle (90.), ill. Henry (8.), Ljungberg (10.), Kanu (63.), Bergkamp (85.).

Barnsley - Blackburn Rovers 1-1
gól: Barnard (76.), ill. Hignett (82.)

Burnley - Canvey Island 4-1
gól: Little (24.), Moore (45., 78., 84.), ill. Boylan (67.)

Charlton Athletic - Blackpool 2-1
gól: Stuart (11-esből 74.), Euell (75.), ill. Hills (19.)

Stoke City - Everton 0-1
gól: Stubbs (53.)

Korábban: