Vágólapra másolva!
Az év végén szinte minden, magára kicsit is adó sajtóorgánum megválasztja az év játékosát illetve az év csapatát. A legnevezetesebb természetesen a France Football szavazása, az Aranylabda, amelyen az európai szakírók szavazhatnak, ezt ugye Michael Owen nyerte, a FIFA World Player-szavazáson, amelyen a szövetségi kapitányok voksolhatnak, viszont Luis Figo nyert. Az UEFA is megrendezte a maga szavazását, és az európai szövetség a szurkolókra bízta a döntést: az UEFA honlapján minden egyes poszton öt jelölt közül lehetett megválasztani az év legjobbját. Érdekesség: az így kialakult tizenegybe sem Owen, sem pedig Figo nem került be.

Az európai szövetség internetes honlapján decemberben hozták nyilvánosságra az egyes posztok jelöltjeit, és a szavazás az év végéig tartott. A voksoláson a honlap szerint több mint hárommillióan vettek részt, és így alakult ki az év csapata, amelyet nem a szakértők, hanem a futballszurkolók szavazatai alapján állt össze. Nos, ez a csapat a következőképpen néz ki: Santiago Canizares (Valencia CF) - Cosmin Contra (AC Milan), Sami Hyypiä (Liverpool FC), Patrik Andersson (FC Barcelona), Bixente Lizarazu (Bayern München) - David Beckham (Manchester United), Patrick Vieira (Arsenal FC), Zinedine Zidane (Real Madrid), Kily González (Valencia CF) - Thierry Henry (Arsenal FC), David Trézéguet (Juventus).

Posztonként végignézve a rangsort, mindjárt a kapusposzton meglepetést találhatunk, hiszen kevesen gondolták volna, hogy a Bayern München portását, Oliver Kahnt bárki is legyőzheti bármilyen szavazáson a hálóőrök közül 2001-ben. Az uefa.com látogatói szerint azonban nem csak hogy Canizares, hanem még az FC Nantes játékosa, Mickael Landreau is jobb volt nála: Kahn a szavazatoknak csak mindössze 5,71 százalékát kapta meg, szemben a győztes 55,36 százalékával, illetve a francia kapus 35,02 percentjével. Az öt jelölt között egyébként még a Real Madrid portása, Iker Casillas, illetve a Sparta Praha hálóőre, Petr Cech szerepelt.

A jobbhátvédeknél két olyan focista került az élre, akik nem kerültek be a France Football ötvenes listájára, az Aranylabda jelöltjei közé. Az elsőségért az RC Deportivo védője, Manuel Pablo, illetve az AC Milan játékosa, Cosmin Contra vívott nagy küzdelmet, és végül a román került ki győztesen, ha csak pár szavazattal is: a voksolók 41,95 százaléka szavazott mellette, míg 40,88 percent döntött Manuel Pablo mellett. A poszton az egyébként non plus ultrának tartott Lilian Thuram csak a harmadik lett, mögötte Willy Sagnol és a brazil Cafú végzett.

A balhátvédek posztján sem az elvárások szerint alakult a voksolás: az általános álláspont szerint ugyanis ebben a pozícióban a brazil Roberto Carlosnál nincs jobb. Ehhez képest az uefa.com látogatói őt csak a harmadik helyre tették, mindössze 9,47 százalékkal, és a másik nagy favorit, a francia Vincent Candela végzett mögötte 1,96 százalékkal. Az első egy másik gall, Bixente Lizarazu lett, rendkívül szoros versenyben megelőzve a Valencia játékosát, az olasz Amadeo Carbonit: kettejük között csak pár százalék döntött a francia javára. Itt egyébként a Leeds védője, Ian Harte lett az ötödik.

A középhátvédeknél tíz játékos közül lehetett választani, hiszen ezen a poszton ketten is szerepelnek a gárdában, és a legtöbb voksot kapó labdarúgó kiléte nem okozott meglepetést: az első helyen ugyanis a Liverpool finn focistája, Sami Hyypiä végzett, 17,46 százalékkal. A másik középhátvéd az év csapatában a szurkolók szerint Patrik Andersson lett, aki a Bayern színeiben bajnoki címet érő gólt szerzett, és Bajnokok Ligáját nyert, mielőtt a Barcelonához igazolt volna. Itt is szoros volt a verseny, hiszen Andersson 16,46 százalékot kapott, míg a harmadik Roberto Ayalára a látogatók 15,57, a negyedik Mauricio Pellegrinóra 15,39 százaléka szavazott.

A középpálya jobb oldalán igen illusztris volt a jelöltek névsora, hiszen David Beckham és Luis Figo is ezen a poszton szerepel. Nos, a szurkolók egyértelműen az angol focista mellett tették le voksukat, hiszen ő kapta a szavazatok 29,25 százalékát, míg Figo (akit, ne feledjünk a szövetségi kapitányok az év legjobb játékosának választottak), mindössze 13,15 százalékot kapott, és ezzel ötödik lett! A drukkerek szerint 2001-ben Haszan Szalihamidzsics, Michael Ballack, de még Gianluca Zambrotta is jobb volt nála. A másik szélen már valamivel egyértelműbb volt a helyzet, hiszen a Valencia játékosa, Kily González igen csak nagy fölénnyel nyert: a szavazók több mint a fele rá voksolt. Sokan szavaztak még a deportivós Juan Carlos Valerónra, míg a poszt másik három jelöltje, Mehmet Scholl, Ryan Giggs és Harry Kewell be kellett hogy érje pár százalékkal.

A középső középpályás megjelölés meglehetősen tág, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az UEFA jelöltjei között védekezőbb stílusú (Steve Gerrard, Patrick Vieira, Damiano Tommasi) és támadóbb szellemű (Stefan Effenberg és Eric Carriére) is szerepelt. Az első helyet végül az Arsenal francia focistája szerezte meg, nem sokkal megelőzve Gerrardot.

Támadó középpályás volt a megjelölése a csatárokon kívül még megmaradt posztnak, ahol a magyarul leginkább irányítóként aposztrofált focisták közül lehetett választani. Nem meglepetés, hogy Zinedine Zidane végzett az élen, a szavazatok közel felét begyűjtve, megelőzve Alessandro del Pierót. Az már kicsit váratlanabb, hogy a remek évet zárt Francesco Totti mindössze az ötödik lett, kevesebb mint két százalékot begyűjtve. Még Roberto Baggio is jobb volt nála.

A csatároknál megint dupla akkora volt a választék, hiszen két labdarúgót kellett kiválasztani a csapatba. A legkézenfekvőbb választás Michael Owen és Raúl lett volna: előbbi öt trófeát gyűjtött be a Liverpoollal 2001-ben, és ő lett az Aranylabda-szavazás győztese, éppen a Real Madrid klasszisa előtt, aki a FIFA World Player választáson a harmadik lett. Az uefa.com látogatói azonban nem így gondolták, szerintük az év két legjobb csatára Thierry Henry és David Trézéguet volt: előbbi 19,76, utóbbi pedig 19,63 százalékát kapta a szavazatoknak. Mögöttük sem Raúl vagy Owen végzett, hanem Mario Jardel és Andrij Sevcsenko, a két legnagyobb esélyes csak mögöttük következett.

Korábban: