Vágólapra másolva!

Penev vagy Adamec lesz a macedón kapitány

Dimitar Penev vagy Jozef Adamec lehet az új macedón szövetségi kapitány, amennyiben a labdarúgó-szövetségnek sikerül megegyeznie a két szakember valamelyikével. A válogatott eddigi trénere, Gjore Jovanovszki alig egy hete mondott le posztjáról, miután játékosai nem kívántak szerepelni az általa irányított csapatban.

Gjore Jovanovski, a macedón labdarúgó-válogatott trénere december 26-án mondott le tisztségéről, miután kiderült, a tervezett közel-keleti túrára 23 kiszemeltje mondta le a válogatottságot. A tréner ezt saját személye elleni tiltakozásként értelmezve levonta a következtetéseket és kérte a szövetségtől felmentését. Jovanovski szerződése 2004. december 31-ig szólt.

"Csak két választásom volt: maradok, vagy megyek. Utóbbi mellett döntöttem" - mondta Jovanovski. "Talán túl puhány voltam. De a legnagyobb hibámként az rovom fel magamnak, hogy túlzottan megbíztam néhány játékosomban, akik ezzel csúnyán visszaéltek."

A macedón szövetség keresési akcióját a napokban teljessé teheti az új szerződés, amelyet a hírek szerint a bolgár Liteksz Lovecs trénerével, Dimitar Penevvel köthetnek meg. "A szövetség több tagjával is beszéltem, gyakorlatilag már két hónapja megkerestek, de érdemileg csak most, januárban tudunk egyeztetni" - erősítette meg Penev, aki legnagyobb sikerét a bolgár válogatott élén az 1994-es világbajnokságon érte el, amikor Sztojcskovék a negyedik helyen végeztek.

Kapitányként felmerült még Jozef Adamec neve is, aki jelenleg a másodosztályú Szpartak Trnavát irányítja, ám a szlovák válogatott volt trénere túl sokat, évi 32 ezer fontot (12,5 millió forintot) kér szemben Penev húszezres (7,8 millió forint) igényével.

Végső döntés január közepén várható, csakúgy, mint az U-21-es csapat irányítását illetően, ahol Nikola Ilievski Gigi kapitány és Vasil Ringov edző mellett menedzseri szerepet kaphat a '90-es évek legjobb - akkor még jugoszláv - csatára, a Crvena zvezdával BEK-et nyerő Darko Pancsev is.

Korábban:

Adamec lett a szlovák szövetségi kapitány (1999.02.26.)

Pincési László