Vágólapra másolva!
A Spanyol-kupa idei kiírását nem az élvonalbeli csapatoknak találták ki, hiszen a legjobb tizenhat közé eddig mindössze hat élvonalbeli együttes jutott be, és a csütörtöki napon már csak kettő követheti példájukat. A második körben újabb négy első osztályú csapat búcsúzott el, köztük az előző idény döntőse, a Celta Vigo, valamint a kupaspecialistának tartott Alavés. Ott van viszont a legjobb tizenhat között a Real Madrid és az RC Deportivo is.

A királyi gárda ellenfele a Lanzarote nevű gárda volt, és Vicente del Bosque mester a harmadik osztályban vitézkedő együttes ellen több sztárjának is pihenőt szeretett volna adni. Ennek megfelelően a Real a César - Geremi, Pavón, Karanka, Raúl Bravo - McManaman Celades, Makelele, Solari - Guti, Munitis kezdő tizeneggyel lépett a pályára, és gyorsan meg is szerezte a vezetést Celades révén, ám a hazai gárda még a szünet előtt kiegyenlítette az állást, és teljesen egyenrangú ellenfele volt a madridiaknak.

Mit volt mit tenni, Del Bosque a szünetben pályára küldte Luis Figót, és a portugál világsztár beállásával egy csapásra megváltozott a játék képe. A középpályás előbb Gutinak, majd Pavónnak (akinek egyébként ez volt az első találata a Real felnőtt csapatában) adott gólpasszt, és ezzel el is intézte csapata továbbjutását. A tréner azért az utolsó negyedórára Zinedine Zidane-t is becserélte, így a Lanzarote szurkolói őt is megcsodálhatták pályájukon.

A Deportivo a Cultural otthonában lépett pályára, és a felek sokáig nem bírtak egymással, egészen a hetvenedik percig gól nélküli döntetlenre állt a meccs. Ekkor azonban a hazaiak szereztek vezetést, és a corunaiaknak igen csak össze kellett kapniuk magukat, ha nem akartak beleszaladni egy kínos vereségbe. A csapatot ismét Diego Tristán mentette meg, aki gyors egymásutánban kétszer is betalált. A csatár egyébként ismét nem volt a kezdő tizenegy tagja, csak Walter Pandiani sérülése után állt be a pályára, igaz, még az első félidőben.

Kiesett viszont a Celta Vigo, amelynek ellenfele a másodosztályú Salamanca gárdája volt. A vigóiak tudták, hogy nehéz meccs vár rájuk, és éppen ezért a legjobb összeállításukban léptek pályára, de nem tudtak mit kezdeni a hazai együttes remekül védő kapusával, a román Bogdan Steleával. A hálóőr mindent megfogott, és a hosszabbítás perceiben a hazaiak perui támadója, Zegarra megszerezte a továbbjutást érő találatot.

Eredmények:

Racing Ferrol - Valladolid Real 1-2
gól:
Piaggio (35.), ill. Luis García (60.), Fernando Sales (85.)

Salamanca - Celta Vigo 1-0 hosszabbítás után
gól:
Zegarra (118.)

Sporting Gijón - Deportivo Alavés 2-0
gól:
Soto (61., 75.)

Cultural - RC Deportivo 1-2
gól:
Ibánez (70.), ill. Diego Tristán (74., 80.)

Toledo - Athletic Bilbao 2-3 h. u.
gól:
Pedro Alberto (11-esből 31.), Borja (90.), ill. Ezquerro (13.), Tiko (83.), Urzáiz (108.)

Albacete - Rayo Vallecano 1-3
gól:
Dani Ruíz (45.), ill. Peragón (21., 31., 71.)

Ceuta - RCD Mallorca 0-0, tizenegyesekkel 4-5

Lanzarote - Real Madrid 1-3
gól:
Vladimir (42.), ill. Celades (24.), Guti (58.), Pavón (71.)

Córdoba - Jaén 1-0

Badajoz - Recreativo Huelva 0-0, tizenegyesekkel 5-3

Logrones - Hospitalet 0-3

Korábban:

Diego Tristán: "Így hogyan legyek gólkirály?"