Vágólapra másolva!
A második számú angol kupasorozatban, a ligakupában már a nyolcaddöntőnél tartanak a csapatok, és kedden négy gárda biztosította be a helyét a legjobb nyolc között. Három élvonalbeli csapat is elbúcsúzott, bár kettőnek a kiesése előre megjósolható volt, hiszen két párosításban és Premier League-s gárdák csaptak össze. A Charlton Athletic viszont a másodosztályú Watford ellen esett ki, mégpedig hosszabbításban.

A forduló a japán labdarúgók jegyében telt el, hiszen két mérkőzésen is pályára lépett a távol-keleti ország egy-egy képviselője. Az Arsenal színeiben ezen a találkozón mutatkozott be a nyáron szerződtetett Junicsi Inamoto, aki csak azért kerülhetett be a kezdő tizenegybe, mert Arsene Wenger továbbra is a tartalékjainak ad bizonyítási lehetőséget a ligakupában.

Ez mi sem bizonyítja jobban, hogy a vasárnapi, Manchester elleni meccshez képest tíz helyen is megváltozott az összeállítás. Az egyik ilyen "elfelejtett játékos", a brazil Edú már a negyedik percben megszerezte a vezetést az Ágyúsoknak, és a londoni együttes innentől kezdve csak azzal foglalkozott, hogy minél előbb letudja a meccset. Márpedig ez veszélyes volt, hiszen a Grimnsby nem véletlenül verte ki az előző körben a címvédő Liverpoolt. A találkozóra kilátogató több mint 16 ezer drukkernek így egészen a 74. percig, Wiltord góljáig izgulnia kellett. Érdekesség, hogy az Arsenal négy éve nem jutott el ilyen messzire a ligakupában.

A Bolton Wanderers japán futballistája, Akinori Nisizava a második félidő elején tizenegyest harcolt ki, amit csapattársa, Dean Holdsworth értékesített is, ám a Southampton tíz perccel a lefújás előtt kiegyenlített. A hosszabbításban mindkét együttes betalált egyszer-egyszer, így jöhettek a tizenegyesrúgások, és sokáig úgy tűnt, hogy a csapatok képtelenek hibázni, hiszen mindkét gárda értékesítette első öt büntetőjét. Chris Marsden próbálkozását azonban a Bolton finn kapusa, Jussi Jaaskalainen hárította, és mivel a következő ítéletvégrehajtó, Rod Wallace lába nem remegett meg, a Bolton jutott tovább.

Szintén két élvonalbeli csapat találkozott a St. James Parkban, ahol a Newcastle ellenfele az Ipswich Town volt. A Szarkák mestere, Bobby Robson egykoron az Ipswichnél kezdte edzői pályafutását, de most nem kegyelmezett volt csapatának. A Newcastle az első félidőben ízekre szedte ellenfelét, és 45 perc alatt eldöntötte a továbbjutás sorsát. A meccs egyik legjobbja a perui Nolberto Solano volt, hiszen mind a négy találatot ő készítette el, a legnagyobb ünneplést azonban Alan Shearer kapta, akinek második gólja összesen századik találata volt a Newcastle színeiben. Mindehhez 190 mérkőzésre volt szüksége.

A másodosztályú Watford mestere, Gianluca Vialli egy alkalommal már elhódította a ligakupát, még a Chelsea edzőjeként, és most a Chartlon kiverésével közelebb jutott a végső diadalhoz. A másodosztályú gárda a rendes játékidő utolsó perceiben egyszer már kiengedte a kezéből a továbbjutást, de a ráadásban semmit sem bízott a véletlenre, és bejutott a legjobb nyolc közé. A Charltonnak ez története során még sohasem sikerült, és a londoniaknak még legalább egy évet kell várniuk erre az eseményre.

Ligakupa, nyolcaddöntő:

Arsenal FC - Grimsby Town 2-0
gól:
Edú (4.), Wiltord (74.)

Bolton Wanderers - Southampton FC 2-2, tizenegyesekkel 6-5
gól: Holdsworth (11-esből 55.), Ricketts (110.), ill. K. Davies (80.), El-Kaledzs (111.)

Newcastle United - Ipswich Town 4-1
gól:
Robert (18.), Ameobi (26.), Shearer (37., 40.), ill. D. Bent (77.)

Watford - Chartlon Athletic 3-2 h. u
gól: Vernazza (17.), Robinson (60.), Helgusson (99.), ill. S. Brown (43.), Robinson (90.).

Korábban: