Vágólapra másolva!
Szerdán Agárdon tartották az MTK Hungária szeptember óta működő utánpótlásközpontjának névadó ünnepségét. Az intézmény neve: Sándor Károly Labdarúgó Akadémia.

A névadó a klub egykori legendás játékosa, a népszerű Sándor "Csikar". A 4,6 hektárnyi területen egy műfüves és egy nagypálya található, a hatvan férőhelyes kollégiumban jelenleg huszonkét 16-17 éves gyermek edz és lakik. "A magyar labdarúgás és a klub jövője szempontjából is nagyon fontos az utánpótlás" - hangsúlyozta Fülöp Ferenc klubigazgató. "Hosszú távon minden egyesületnek a saját nevelésű fiatal futballisták csapatbaépítése az érdeke."

Az intézmény névadója, a 73. születésnapját hétfőn ünneplő Sándor Károly azt mondta: óriási szerencséje volt, hogy hajdan az MTK-ba került: "Hatalmas megtiszteltetés ez a mostani gesztus, mindent, amit elértem, a klubnak köszönhetek. Bízom benne, hogy sok hasonló központ épül az országban, és azok is egykori kiváló játékosokról kapják nevüket."

Sándor Károly 1947-1964 között 379 mérkőzésen 183 gólt szerzett az MTK-ban. Tagja volt 1964-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájában döntős, Közép-európai Kupát nyerő együttesnek. A magyar válogatottban 75-ször lépett pályára, és 27-szer talált be az ellenfelek kapujába. A Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjét 1993-ban, a Magyar Köztársaság elnökének arany emlékérmét 1998-ban vehette át.

Demján Sándor, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke a névadón azt mondta, hogy Magyarország 15 év múlva lehet stabil vb-résztvevő. "Ehhez az szükséges, hogy minél hamarabb komolyan elkezdjünk foglalkozni az utánpótlás-neveléssel. A legjobb hazai szakembereknek nem a felnőttekkel, hanem a fiatalokkal kellene foglalkozniuk. Az a célunk, hogy minden NB I-es klub hasonló központtal rendelkezzen. A kormánnyal jelenleg is tárgyalunk arról, hogy a konszolidációs hitelből megmaradt nyolcmilliárd forint kétharmadát az utánpótlásra fordíthassuk."

Az MTK Szadán egy tízhektáros telekkel rendelkezik, ahol az agárdinál nagyobb utánpótlásközpont létrehozását tervezi. Ha ez elkészül, akkor ide költöznek át a fiatalok.