Vágólapra másolva!
A Világkupa-döntőn mindig megválasztják a találkozó legjobb játékosát, aki a kupa fő szponzora révén egy autót kap teljesítménye jutalmaként. Ez a díj az idén a győztes gól szerzőjének, a ghánai Samuel Kuffournak jutott, aki pályafutása minden bizonnyal legfontosabb találatát szerezte a Boca Juniors ellen.

Fotó: Reuters
A kumasi Fantomastól a Világkupa-győzelemig

Ennek meg is lett az eredménye: Kuffour tizenévesen előbb Olaszországba, a Torinóba került, majd 1993-ban a Bayern München amatőrcsapatának edzője, Herman Gerland figyelt fel rá, és a bajorokhoz vitte.

Ekkoriban természetesen még csak az amatőrök között szerepelt, de már az 1994-95-ös szezonban bemutatkozhatott a Bundesligában, és ebben az idényben kilenc alkalommal lépett pályára. A következő idényben fejlődése érdekében kölcsönadták a másodosztályú Nürnbergnek, majd visszakerülése után még mindig amatőrstátusban szerepelt, de ekkor már többnyire a nagyok között játszott.

Első élvonalbeli találatát az 1997-98-as bajnokságban szerezte meg, és játéka egyre jobban letisztult, bár kissé szeleburdi stílusát sokáig nem tudta levetkőzni. Az egész világsajtót bejárta az a kép, amikor az 1999-es BL-döntőn a Manchester győztes gólja után elkeseredett dühében a földet csapkodja.

Jól jellemzi játékát, az 1999-2000-es idényben lejátszott Eintrahct Frankfurt elleni bajnoki mérkőzés: ezen a meccsen előbb összehozott egy tizenegyest, majd olyan szerencsétlenül ütközött saját kapusával, Oliver Kahnnal, hogy a portást le kellett cserélni, ám végül ő fejelte a Bayern győztes gólját. Idén a Barcelona szerette volna megszerezni, a katalánok állítólag kilencmillió fontot ajánlottak érte, de a Bayern nem engedett, sőt, megbüntette Kuffourt, mert a klub engedélye nélkül együtt ebédelt a Barca képviselőjével, Bernd Schusterrel.

Ekkor kissé össze is különbözött a müncheni vezetőséggel, de végül elsimították a konfliktust, és Sammy 2005-ig meghosszabbította szerződését a Bayernnél.

Korábban: