Vágólapra másolva!

A labdarúgó Bajnokok Ligája a legjobb úton van afelé, hogy ismét három spanyol csapat legyen az elődöntőjében. A mostani, tizenhatos mezőnyben ugyanis a Barcelona után a Real Madrid és a Deportivo La Coruna is megnyerte első meccsét, s így komoly előnyt szerzett, valamint reményt a nyolc közé kerülésre, amire a csoportok első és második helyezettjeinek lesz joguk. Azután pedig, a direkt kiesésben, szintén mindenre képesek lehetenek ezek a kiváló focisták. Ez a mértékadó értékelés Angliából származik, s nem nehéz elképzelni, mit írnak a barcelonai és a madridi lapok. Nos, a hozsannázásuk határtalan. Van is mire büszkélkedniük, mert, mint az AS című spanyol sportlapban olvasható, "csillagaik ragyogása szánnivaló botorkálásra késztette Európa nagy csapatait".

A Realt nem dicsérik annyira, mint a Barcát és a Deportivót, bár elismerik, hogy a Sparta Praha legyőzése is nagy eredmény. Ráadásul a bajnok jól is játszott, pillanatig nem forgott veszélyben a győzelme. Zidane bombáját és Morientes két szemfüles gólját csúcsteljesítménynek nevezik, s az áll az összefoglalókban, hogy a madridiak könnyedén táncoltak, a prágaiak pedig nehézkesen lépkedtek a Letna stadion gyepén. Ebben volt is valami, mert a Sparta kétszer is egyenlített ugyan, ám igen szerencsés gólokkal. Az első előtt elnézték a labdát a spanyol védők, a második előtt pedig az egyikükön megpattanó labda került Casillas hálójába.

A Marca szerint a Barcelonáé a legnagyobb dicsőség, hiszen az odahaza harminc kupameccs óta veretlen Liverpool leiskolázása klasszisteljesítmény volt. Miként a Deportivo is igazolta, hogy lassan kínossá válik az európai csapatok helyzete - legyenek akár a legnagyobbak is -, ha spanyol klubot kapnak ellenfélül. Nem véletlen tehát az sem, hogy az UEFA-kupa eredményeken nyugvó ötéves értékelését Spanyolország vezeti, s továbbra is négy csapatot indíthat a BL-ben. Szembetűnő a német visszaesés, hiszen az olaszok, az angolok és a franciák is megelőzték őket, s így jövőre csak három indulójuk lesz. Pedig a Deportivo mellett egyedül a Bayern München veretlen a BL-ben, és a listavezető Leverkusen is jól szerepel, még ha most a köd miatt nem is játszhatott Torinóban. A Juventus elleni meccset egyébként jövő szerdára halasztották.

Katona Horváth János

Ajánlat: