Vágólapra másolva!
Az angol profi labdarúgók december 1-én sztrájkba lépnek, amennyiben nem születik megegyezés a televíziós jogdíjak felosztása ügyében. Mindezt Gordon Taylor, a Hivatásos Labdarúgók Szakszervezeténk (PFA) elnöke jelentette be csütörtökön. Két héttel ezelőtt a tagság 99 százalékos többséggel a sztrájk mellett döntött.

A szakszervezet a jogdíjak öt százalékát követeli - 26 millió fontot, azaz mintegy 11 milliárd forintot. Ugyanakkor a Premier League elsőre mindössze 10 milliót ajánlott fel, majd legvégső ajánlatként 15 millióra emelte az összeg nagyságát. A szakszervezet ezt kapásból lesöpörte az asztalról.

"Levélben értesítettük a klubok elnökeit arról, hogy december 1-jétől sztrájkba lépünk. A sztrájk mindazon mérkőzésekre vonatkozik, amelyeken televíziós kamera van jelen, akár közvetlen sugárzás, akár felvételkészítés szándékával. Csak olyan mérkőzéseket játszunk le, amelyeken nincs kamera. Más lehetőség nincsen" - közölte Taylor.

Az első olyan mérkőzés, amely a sztrájk áldozatául esne, a december 1-jei Chelsea-Manchester United rangadó. Ezt az összecsapást a Sky Sports sugározná. Richard Scudamore, a Premier League elnöke kijelentette: "Roppant csalódott vagyok, amiért nem jutottunk megegyezésre. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mégse legyen sztrájk." A liga álláspontja szerint a sztrájk törvényellenes, ezért bírósághoz fordulnak.

A klubok vezetői azt mondják, ha kitör a sztrájk, felfüggesztik játékosaik fizetését. (Az eset kezd hasonlítani az 1999-es NBA-lockoutra.) Doug Ellis, az Aston Villa elnöke azt mondja: "Azt akarom, hogy megértsék a játékosok: ők húzzák a rövidebbet, ha sztrájkba lépnek. Nagyon dühös vagyok. Nemcsak, hogy nem fogják megkapni a fizetésüket, hanem az elmaradt jövedelmük duplájára meg is büntetjük őket."

1961 óta ez a legsúlyosabb pénzügyi vita a játékosok és a klubok között. Negyven éve Jimmy Hill, a PFA akkori elnöke elérte, hogy a klubok töröljék el a fizetési plafont. 1997-ben úgyszintén a televíziós bevételek felosztásán folyt a huzavona, akkor a játékosok 90 százaléka szavazott a sztrájkra, ami azonban végül mégis elmaradt.