Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa harmadik fordulójában a korábbinál több sztárcsapat szerepel, hiszen ekkor csatlakoznak a sorozathoz a Bajnokok Ligája csoportjaiban harmadik helyen végzett gárdák. Ennek megfelelően csütörtökön több izgalmasnak ígérkező párharcot is rendeznek, köztük olyan összecsapásokat, mint a Sporting Lisboa-AC Milan, a Valencia-Celtic FC és a Rangers FC-Paris Saint-Germain.

A két glasgow-i együttesre tehát alaposan rájár a rúd, hiszen mindketten igen csak nehéznek tűnő ellenfelet kaptak. A BL-ből búcsúzó Celticnek azzal a Valenciával kell összemérnie erejét, amely az előző két kiírásban egyaránt eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, és az európai topligák csapatai közül egyedül őrzi veretlenségét.

A spanyolok az UEFA-kupa előző két fordulójában hazai pályán mindkétszer öt góllal nyertek, igaz, az ellenfelek a Csernomorec Novorosszijszk és a Legia Warszawa voltak, vagyis a skótok minden bizonnyal nagyobb ellenállást fejtenek majd ki. A Valencia mestere, Rafa Benítez leginkább azzal okozott meglepetést a kezdő csapatot illetően, hogy a középpálya bal oldalán ismét a fiatal Vicentének szavazott bizalmat az argentin Kily González kárára. A hét végi események tükrében persze ezen nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen az argentin a Tenerife elleni bajnokin lecserélésekor meglehetősen ingerült volt, és nem fogott kezet a trénerrel. Igaz, Benítez megteheti, hogy kihagyja Kilyt, hiszen Vicente személyében kiváló helyettese van.

A Celticnél a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a francia szélső, Didier Agathe (akit egyébként a Valencia is figyeltetett az utóbbi időben) hosszú időre kidőlt a sorból, és legalább három hónapig nem léphet pályára. Márpedig a skótok igen jól fejelő csatárainak, Chris Suttonnak és Henrik Larssonnak minél több remek beadásra van szüksége ahhoz, hogy eredményesek tudjanak lenni.

A Rangers eredetileg szintén idegenben játszotta volna első meccsét, de az UEFA nem engedélyezte, hogy a két glasgow-i együttesnek azonos legyen a sorsolása, így a Protestánsok felcserélték a pályaválasztói jogot a párizsiakkal. Az biztos, hogy ebben a párosításban egy olyan csapat fog búcsúzni, amely minimum a legjobb nyolcig szeretett volna eljutni a kupában, vagyis az eredmény valamelyik együttesnek nagy csalódást fog okozni. A párizsiaknál abban reménykednek, hogy a fontos mérkőzés kihozza az eddig igencsak gyengén muzsikáló sztárokból a legjobbat, és az sem lesz hátrány a franciák számára, hogy ellentétben a gall bajnokságban lejátszott meccseikkel, az ellenfél (jelen esetben a Rangers) most nem fog tíz emberrel védekezni, hanem rohamozni fog, és így a PSG a kontrák során kihasználhatja Nicolas Anelka gyorsaságát.

A Milannál a sorsolás elkészítésekor még Fatih Terim volt a tréner, de azóta sok minden megváltozott a San Siróban. Most már Carlo Ancelotti irányítja a rossoneriket, és első bajnokija nem sok sikerélményt hozott, a milánóiak ugyanis csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek a Piacenza ellen hazai pályán.

A szaksajtó szerint a gyenge szereplés fő oka a portugál játékmester, Ruí Costa rossz játéka, és a luzitán középpályás most honfitársai ellen bizonyíthat. Ancelotti szerint a Piacenza ellen nem csak Ruí Costa, hanem az egész csapat rosszul futballozott, és nem is óhajt változtatni a kezdő tizenegyen. Az olasz védelemnek mindenesetre alaposan meggyűlhet a baja a lisszaboniak csatárával, Mario Jardellel, aki egyszer már okozott nagy bánatot a San Siróban, amikor is az 1996-97-es idényben az FC Porto 3-2-ra nyert Milánóban. Most valószínűleg ő lesz az egyedüliként előretolt játékos, hiszen Bölöni László a tervek szerint öt védővel küldi pályára csapatát.

Korábban: