Vágólapra másolva!
Soha nem futballozott ennyi spanyol labdarúgó a földkerekség (másik) legerősebb bajnokságában, az olaszban. A 2001/2002-es szezonban hét hispániai labdarúgó szerepel a Serie A-ban. A mennyiséggel nem is lenne baj, annál inkább a minőséggel: az Udinesében rendszeresen bizonyító Luis Helguerát leszámítva a többiek csak elvétve kapnak helyet a kezdő tizenegyben, s ha játszanak is, többnyire pocsékul.

A héttagú itáliai hispán légió névsora: Mendieta, De la Pena (Lazio), Guardiola (Brescia), Farinós (Inter), Javi Moreno, José Marí (Milan), Luis Helguera (Udinese).

Egészen a közelmúltig nyolcan voltak, Dani a Perugiában játszott, négyen pedig az Udinese ificsapatában próbálkoznak: Cordero, Isaac, Bernal és Esteban. Az igazság azonban az, hogy meg sem közelítik a hatavanas, hetvenes, nyolcvanas években légióskodó nagy elődök - Luis Suárez, Peiró (Inter), Del Sol (Juventus), Víctor (Sampdoria), Gallego (Udinese), Martin Vázquez (Torino) - sikereit.

A maiak közül a közelmúltban érkezett, s még helyét kereső Guardiola kivételével csupán Luis Helguera tudott gyökeret verni csapatában, nem véletlen, hogy ő játszotta a legtöbb percet, 938-at honfitársai közül a most folyó olasz bajnokságban.

José Mari és Farinós vétlenek, mindketten hosszabb ideje sérültek, illetve azok voltak. Gaizka Mendieta esete más: az ő helye megingathatatlannak tűnt a Lazio kezdő tizenegyében, ám egyik pillanatról a másikra a kispadra került. Nem is jogtalanul, mert bizony nem tündökölt. De la Pena pedig nem "fekszik jól" a Lazio szakvezetésénél.

Megdöbbentő adat: heten együttvéve egyetlen gólt sem voltak képesek összehozni. Nagyon úgy fest: a spanyol labdarúgók, megszokott hazai közegükből kiszakítva, képtelenek maradandót alkotni.