Vágólapra másolva!
A Hapoel a hét végén 1-1-es döntetlen játszott a Hapoel Haifával, és a tréner, Dror Kastan a találkozón mindkét sérültjét, a csapatkapitány Simor Gersont és Pisont Istvánt is pihentette annak érdekében, hogy az oroszok elleni, keddi találkozón pályára léphessenek.

Noha a magyar csapatok szokásuk szerint igen hamar kiestek a nemzetközi kupákból, az UEFA-kupában még mindig találhatunk két olyan gárdát, amelyben honfitársaink szerepelnek. A Hapoel Tel-Aviv és a Hertha BSC is két magyar játékossal rendelkezik, akik rendre a kezdő csapatban szerepelnek együttesükben, és mind a négy focista jó eséllyel pályázik arra, hogy a héten a nemzetközi kupában pályára lépjen.

A Pisont Istvánnal és Halmai Gáborral felálló izraeli együttes az előző fordulóban hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy tulajdonképpen simán kiverte a sokkal esélyesebbnek tartott angol Chelsea-t. A következő ellenfél papíron gyengébbnek ígérkezik, ám a Lokomotiv Moszkva erősségéről mindent elárul, hogy az orosz gárda a Bajnokok Ligájából érkezett az UEFA-kupába.

A moszkvaiak a BL selejtezőjében az FC Tirolt verték ki, mégpedig úgy, hogy bírói műhiba miatt az ausztriai visszavágót meg kellett ismételni, majd a legrangosabb európai kupában is helytálltak.

A sorsolásnál nem jártak szerencsével, hiszen két szuperfavorittal, az AS Romával és a Real Madriddal is összekerültek, akiket nem, tudtak megelőzni, ám a belga RSC Anderlechtet igen, ráadásul hazai pályán a spanyolokat le is győzték. Így kerültek tehát az UEFA-kupa legjobb 32 csapata közé, ahol ellenfelük a Hapoel lett.

Az orosz gárda számára már két hete véget ért a bajnokság, amelyben ismét a második helyet szerezte meg, így a gárdának csak a nemzetközi kupamérkőzésre kellett készülnie. Mindezt az orosz tél elől elmenekülve Cipruson tették meg, és mindössze két sérülttel kell számolniuk: Jurij Drozdov és Andrej Lavrik minden bizonnyal nem léphet pályára.

Ott lesz viszont a kapus, Ruszlan Nyigmatullin, akit az idei esztendő legjobb játékosának választottak meg Oroszországban, és több külföldi csapat, így a Lazio is szeretné megszerezni.

A másik magyar érdekeltségű együttes, a Hertha BSC csak csütörtökön játssza le az első mérkőzését a harmadik fordulóban, ellenfele pedig a svájci Servette lesz.

A helvétek az első körben a cseh Slavia Prahát, a másodi fordulóban pedig a spanyol Real Zaragozát verték ki, mégpedig úgy, hogy egy idegenbeli döntetlent követően hazai pályán egygólos győzelmet szereztek. Ráadásul a gárda mindegyik találatát a nigériai Wilson Oruma szerezte, aki korábban megfordult Franciaországban, az RC Lens együttesében.

Dárdaiéknak tehát leginkább rá kell figyelniük, de a svájci válogatott Alexandre Frey és Alexandre Comisetti (aki az előző szezonban még az Auxerre-ben futballozott) is nehéz feladat elé állíthatja a berlinieket.

A Servette egyébként az előző idényben kupagyőztes lett hazájában, így kvalifikálta magát az UEFA-kupába, ám könnyen lehet, hogy ezt a jelenlegi szezonban már nem ismételheti meg, mivel a legutóbbi fordulóban az Yverdon ellen jogosulatlanul szerepeltették jugoszláv támadójukat, Goran Obradovicsot, így valószínűleg kizárják őket a sorozatból.

A nemzetközi porondon azonban valószínűleg nem követik el ugyanezt a hibát, így a Hertha kemény összecsapásra számíthat.

Harmos Zoltán

Korábban:

Kedden és csütörtökön folytatódik az UEFA-kupa