Vágólapra másolva!
Sorozatban hét mérkőzésen nem nyert partit a Ferencváros, ám a majd két hónapja tartó negatív sorozat Szombathelyen megtört: a Fradi 3-1-re győzött. A kérdés, hogy a szombathelyi siker, "kisiklás-e" vagy kedden a DVSC ellen folytatódik a zöld-fehérek felzárkózása. Csank János az FTC vezetőedzője válaszol a közelmúltra vonatkozó kérdésekre.

-Volt valami eltérő a Haladás elleni meccsre készülésben az eddigiekhez képest?
-Az égvilágon semmi. Ha csak azt nem veszem annak, hogy a hét közben játszottunk egy edzőmeccset, hogy a tartalékok is teljes meccsterhelést kapjanak. Egyébként voltak sérültjeink, s a formákon próbáltunk javítani. A Debrecen elleni meccsünk előtt sem változtatok az edzésmunkán.

-Az elmúlt időszakban számos találkozó után azt nyilatkozta, előfordulhat, hogy barátainak nem sokat kell várni, hogy a szombati vadászatokon ön is megjelenjen. Mintha beletörődött volna sorsába, feladva a ziccert, hogy felállítsák a kispadról.
-Semmilyen értelemben nem adtam fel semmit. Az edzői munka olyan, ha nem megy felállíthatják az embert, tehát nem kell óriási tragédiának felfogni. Ha nem megy a szekér, a világ minden pontján elküldhetik az edzőt. Ami a vadászattal kapcsolatos mondataimat illeti, az nem volt szerencsés. Lépten-nyomon hallom vissza, hogy már le is tettem arról, hogy a csapatnak jobban menjen, satöbbi.

-A Fradin nagyobb a nyomás, mint más együtteseken?
-Igen, s ezért vanolyan, mint a Haladás elleni meccsen, hogy hiába jó a labdaszerzésünk, ha a kihozatalnál belénk áll a görcs.

-Ön ebből a nyomásból mennyit érez?
-Nyugodtan leírhatja: semmiféle nyomást nem érzek.

-Furulyás János, a klub elnöke azt kritizálja a munkájában, hogy a Fradi futballjában nem látja a kockázatvállalást. Mi erről a véleménye?
-Azért kapunk annyi gólt, mert megyünk előre mint a gép. A kockázatválallásról ennyit. Sajnos Horváth Péter sérült volt, nem nyerte vissza még a formáját. Ha az MTK-ből kiesne Ferenczi vagy Illés, a Dunaferrből mondjuk Tököli, akkor ezek a csapatok is szenvednének. De mindennel tisztában vagyok, tudtam, mit vállalok. Azt is tudom, hogy Furulyás már kirúgott volna, de szerencsére Várszegi úr ért a futballhoz, s még az is meglehet, hogy egyszer elmondja Furulyásnak, hogy miért vagyok itt...

-Az is érv ön ellen, hogy kevés saját nevelésu játékos van a keretben.
-Miért hoznék fel az ifiből játékost, ha ott nincs? Varga Zoltán és Kuznyecov ott vannak az első csapatnál, Somorjai és néhány társa kölcsönben más együtteseknél. Egyébként ha bajnokságot kell nyerni, nincs olyan, hogy kötelező saját nevelésu futballistát szerepeltetni. A fiatal tunjön ki, rúgjon sok gólt, játsszon jól, állítom bekerül a keretbe. A Real Madridban Raul saját nevelés, de azért játszik, mert jó futballista

-Az is vád ön ellen, hogy nem ősfradista.
-Ez nem vád, ez tény. Én ős ózdi vagyok. De elmondom, lehettem volna ősfradista is. Amikor Kalocsay doktor volt az edző, úgy állt a dolog, hogy Géczi mellé leigazol a Fradi, aztán Vörös lett Géczi tartalékja. Nem tehetek arról, hogy nem kerültem az Üllői útra.

-A szombathelyi siker összetevői közül melyeket kellene Debrecenben is felvonultatni?
-Összeségében egyet, hogy játékosaim a Haladás-meccsen mutatott arcukat mutassák.

Thury Gábor

Korábban: