Vágólapra másolva!
A román szövetség mindent megmozgatott, hogy a szerdai visszavágóra "tisztességes bírót" jelöljön ki a FIFA, aki nemcsak fütyülni tud, hanem lát is a pályán. A német Hellmut Krug a kiválasztott. A hírek szerint a nemzetközi szövetség elnöke, Joseph Blatter is jelen lesz a szerda esti román-szlovén találkozón.

Gheorghe Hagi idegei átmenetileg lecsillapodtak, és kedden mégis megtisztelte jelenlétével a sajtóértekezletet. A kapitány azért pipult be, mert valaki meg merte kérdezni tőle, kit fog szerdán a kapuba állítani (utalva Stealea bakijára a szombati második gólnál). Senki ne kérje tőle a csapat összeállítását - gondolta Hagi.

Ennek ellenére mindenkitől elvárja, hogy egy emberként tartson ki a nemzeti válogatott mellett a szerda esti mérkőzésen. Ezt a tegnapi sajtótájékoztatón is elmondta: "Győzelem. Ez az egyetlen vágyunk a vb-kvalifikáció utolsó nagy csatájában. Remélem, a szurkolók is így gondolkodnak, mert a szavak most már semmit sem érnek. A szlovénok foggal-körömmel fogják védeni ljubljanai előnyüket, ám minden adu a mi kezünkben van: hazai pályán, hazai közönség előtt fogunk játszani. Minden eshetőségre felkészültünk, akár a hosszabbításra vagy a büntetőrúgásokra is. Jó lenne minél hamarabb előnybe kerülni, örülnék egy 3-0-nak már a huszadik percben, de ha 1-0-ra fogunk nyerni, akkor is boldog leszek" A kapitány hozzátette, hogy ugyanazt a lelkesedést várja el tanítványaitól, mint a szombati mérkőzésen, csupán a helyzetek kialakításánál és a befejezésnél kell jobban összpontosítaniuk. Ami pedig a játékvezetést illeti, a német Hellmut Krugtól nem segítséget, csak korrekt bíráskodást remél.

A román labdarúgásban érdekelt, tapasztalt szakemberek is kifejtették gondolataikat. A válogatott technikai igazgatója, Jenei Imre (két ízben, 1986-1990 és 1999-2000 között állt a román válogatott élén) szerint a gyors, még a mérkőzés elején szerzett gólok tudnák a szlovénokat kibillenteni az idegen pályán alkalmazott taktikájukból. "A gyors kombinációk, a szlovén védelem előtti ritmusváltás meg tudja zavarni az ellenfelet. Ugyanakkor a két szélen be kell törni a védelem mögé, és nem beívelni a labdát, hanem a földön kell visszagurítani a második hullámban érkező csatároknak" - fejtette ki taktikai elképzelését a szakember.

Mircea Lucescu, a Galatasaray mestere szerint minden apró mozzanatra ügyelni kell, mert elég egy kis baki, és vége mindennek. "Elsősorban pszichikailag kell a játékosokat megfelelőképpen felkészíteni, mint a harcosokat egy mindent eldöntő csata előtt. Be kell beszélniük maguknak, hogy ez egy mérkőzés második félideje, s a szünetben a szlovénok vezetnek 2-1-re. Innen kell fordítani!" - tanácsolta Lucescu, aki egykor, az 1984-es Eb-re készítette fel a román válogatottat.

A szlovén válogatott kedd délben érkezett meg a román fővárosba. Az otopeni repülőtéren Milenko Acimovic kijelentette, hogy nem védekezni, győzni jöttek Bukarestbe, ám azzal is tisztában van, hogy a szlovénoknál sokkal népesebb román szurkolótábor nagymértékben fogja segíteni kedvenceiket, és nekik ezen is túl kell tenniük magukat. Srecko Katanec kapitány nem kívánt nyilatkozni a sajtónak a visszavágóról.

Balla István

Korábban: