Vágólapra másolva!
Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint Oliver Kahnt, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München kapusát illeti idén a legjobb teljesítményt nyújtó játékosnak járó elismerés. Többnapos titkolózás után kedden nyilvánosságra hozták a France Football Aranylabda-szavazásának ötven jelöltjét.

Fotó: Reuters
Jobbra Figo, a tavalyi győztes, balra Totti, az egyik lehetséges idei befutó

A francia labdarúgás bibliája, az egyik legelső, csak futballal foglalkozó hetilap még 1956-ban találta ki, hogy valamiképpen jutalmazni kellene az öreg kontinens legkiemelkedőbb futballistáját minden esztendőben. A gondolatot tett követte, és az első díjat az angol "Varázsló", Sir Stanley Matthews kapta meg. Az Aranylabda azóta a legtekintélyesebb trófeává nemesült, és mára már hatalmas megtiszteltetés akár csak a legjobb tízben is szerepelni a szavazáson. A díjat ugyanis nem csak úgy hasraütésre ítélik oda: a France Football európai tudósítói szavaznak a szerintük legjobb játékosra, vagyis összesen 51 szakember véleménye alapján alakul ki a végső sorrend.

Minden egyes zsurnaliszta öt labdarúgót nevezhet meg, és az általa elsőként megjelölt játékos öt, a második négy, a harmadik három, a negyedik kettő, az ötödik pedig egy pontot kap a szavazás során. Így alakul ki a végső sorrend, amelynek győztese a France Football karácsonyi számának címlapjáról mosolyog ránk. Az évek folyamán a voksolás két nagy változáson ment keresztül, és mindkettőre 1995-ben került sor: ekkor vezették be, hogy nemcsak európai focisták nyerhetik el a trófeát, hanem minden, Európában futballozó játékos (így nyerhetett például a libériai George Weah és a brazil Ronaldo, valamint Rivaldo is), valamint ebben az évben hoztak először nyilvánosságra egy ötvenes listát, amelyen szereplőkre lehet szavazni, elkerülendő, hogy egy-egy ország újságírója némi elfogultsággal saját válogatottja legjobbját jelölje meg elsőként, irreálissá téve a versengést. Mert bár ez csak egy játék, végeredménye nagyon fontos minden labdarúgó és futballszurkoló számára.

A listán a legtöbb labdarúgóval (11) Franciaország képviselteti magát. Az olasz Serie A-ból 17, az angol Premier League-ből 15 futballista jutott a jelöltek közé. December 17-én hirdetnek eredményt.

"Kahn egész évben szenzációsan védett, szinte nem is volt gyenge mérkőzése" - mondta Gellei Imre, a magyar válogatott kapitánya. "Kíváncsian várom, mire lesz képes szerdán az ukránok ellen." Gelleinél a Liverpool támadója, Michael Owen lenne a második, a harmadik helyre a Real Madrid sztárja, a tavalyi győztes portugál Luis Figo kerülne. "Owen a világ egyik legtehetségesebb fiatal futballistája, aki a nagyon fontos tétmeccseken mindig kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Figót inkább érzelmi okokból választottam, csodálatos képességekkel megáldott játékosnak tartom, aki bármikor képes eldönteni egy mérkőzést."

A France Football Aranylabda-szavazás ötven jelöltje:

francia (11): Barthez (Manchester United), Candela (AS Roma), Carriere (Lyon), Desailly (Chelsea), Henry (Arsenal), Lizarazu (Bayern München), Pires (Arsenal), Thuram (Juventus), Trezeguet (Juventus), Vieira (Arsenal), Zidane (Real Madrid)

olasz (6): R. Baggio (Brescia), Buffon (Juventus), Del Piero (Juventus), Nesta (Lazio), Tommasi (AS Roma), Totti (AS Roma)

angol (5): Beckham (Manchester United), R. Ferdinand (Leeds), Gerrard (Liverpool), Owen (Liverpool), Scholes (Manchester United)

brazil (5): Anderson (Lyon), Cafú (AS Roma), Elber (Bayern München), Rivaldo (Barcelona), Roberto Carlos (Real Madrid)

argentin (3): Batistuta (AS Roma), Crespo (Lazio), Verón (Manchester United)

portugál (3): Figo (Real Madrid), Pauleta (Bordeaux), Rui Costa (Milan)

spanyol (3): Helguera (Real Madrid), Mendieta (Lazio), Raúl (Real Madrid)

holland (2): Hasselbaink (Chelsea), Kluivert (Barcelona)

német (2): Effenberg (Bayern München), Kahn (Bayern München)

ausztrál (1): Kewell (Leeds)

cseh (1): Nedved (Juventus)

dán (1): Sand (Schalke 04)

finn (1): Hyypiä (Liverpool)

ghánai (1): Kuffour (Bayern München)

japán (1): Nakata (Parma)

lengyel (1): Olisadebe (Panathinaikosz)

svéd (1): H. Larsson (Celtic)

ukrán (1): Sevcsenko (Milan)

walesi (1): Giggs (Manchester United)

Korábban: