Vágólapra másolva!
A pótselejtezők mellett pár barátságos összecsapást is rendeztek a szombati napon, a két legérdekesebb találkozón egyaránt 1-1-es döntetlen született. Manchesterben két világbajnoki résztvevő, Anglia és Svédország csapott össze, míg Koppenhágában a vébéről lemaradt hollandok vendégeskedtek. Franciaország Ausztrália ellen 1-1-es döntetlent ért el, ezen a meccsen Christophe Dugarry három hónapra megsérült.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson számára minden bizonnyal különleges alkalom volt a találkozó, hiszen szülőhazája ellen kellett kivezetnie csapatát. A hazaiak kissé tartalékosan léptek pályára, a legnagyobb hiányzó Michael Owen volt, akinek a helyét némi meglepetésre Kevin Phillips foglalta el a kezdő tizenegyben, ahová bekerült a West Ham szélsője, Trevor Sinclair is.

A háromkoronásoknál sem volt jelen a legnagyobb sztár, Henrik Larsson, akit klubja, a skót Celtic kérésére nem hívtak meg. Ennek megfelelően mindkét (jobban mondva mindhárom, hiszen a skandinávoknál edző páros dolgozik) szövetségi kapitány a kísérletezgetésre használta fel a meccset. A hazaiak részéről a második félidőben két újonc is bemutatkozott Danny Mills és Danny Murphy személyében, a vendégeknél pedig a fiatal Ibrahimovic debütált.

A döntetlen végül igazságosnak mondható, és ennek az eredménynek minden bizonnyal a vendégek örültek jobban, hiszen ezzel tovább őrizték 33 éves veretlenségi sorozatukat az angolok ellen. Persze azért Eriksson sem volt elkeseredve, mint mondta, így legalább képben van a tartalékként számításba vett futballistákat illetően is.

A hollandoknál valósággal nemzeti gyász tört ki, amikor eldőlt, hogy nem jutnak ki a világbajnokságra, de ennek ellenére a szövetségi kapitány, Louis van Gaal a helyén maradhatott, így a dánok elleni barátságos meccsre is ő készíthette fel az együttest. A németalföldi tréner kis túlzással már a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőire készült, és ennek megfelelően két újoncot is avatott: a kapus Oscar Moenst, valamint a középpályás George Boatenget. A debütálás természetesen a másik oldalon sem maradt el, itt Christian Poulsen húzhatta fel elsőként a címeres mezt. Az első félidő rendkívül látványos játékot hozott, mindkét csapat igyekezett támadófutballt játszani, ám gól csak egy büntetőt követően esett, miután Jan Heintze kezezett a tizenhatoson belül. Hasselbaink számára nem jelentett problémát a tizenegyes értékesítése, a szünetben tehát a vendégek vezettek, és a hazaiaknak csak hat perccel a lefújás előtt sikerült kiegyenlíteniük - a változatosság kedvéért szintén tizenegyesből.

A világ- és Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent ért el barátságos mérkőzésen Ausztráliában. A hazaiak az első félidő végén jutottak előnyhöz Craig Moore révén, de röviddel a szünet után David Trezeguet kiegyenlített.

Roger Lemerre, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya brutálisnak nevezte Kevin Muscatot, mert az ausztrál játékos hosszabb időre harcképtelenné tette Christophe Dugarryt, a világ- és Európa-bajnok együttes Melbourne-i vendégszereplése során. "Már az a tény is borzasztó, hogy Dugarry legalább három hónapig nem játszhat. Az pedig, hogy valaki tekebábunak nézze az ellenfelét, elkeserítő" - fakadt ki Lemerre.

A szakvezető haragját leginkább az váltotta ki, hogy Muscat már másodszor lépett be durván: nem sokkal korábban Robert Pirest is túl keményen választotta el a labdától. Dugarry esetét követően Zinedine Zidane és Patrick Vieira szóváltásba keveredett az ausztrál kispadon ülőkkel. A kellemetlen közjáték ellenére az esős időben lejátszott mérkőzésen a futball volt a főszereplő: az 1-1-es végeredmény önbizalom-növelő lehet a házigazdák számára, akik november 20-án és 25-én világbajnoki pótselejtezőn találkoznak a dél-amerikai csoport ötödik helyezettjével. Lehetséges ellenfeleik: Brazília, Uruguay vagy Kolumbia.

Anglia - Svédország 1-1 (1-1)
Manchester, Old Trafford
vezette: Colombo (francia)
Anglia: Martyn - R. Ferdinand, Carragher (P. Neville 86.), G. Neville (Mills 58.), Southgate, Beckham, Scholes (Lampard 86.), Butt (Murphy 58.), T. Sinclair (Fowler 58.), Heskey (Sheringham 58.), Phillips (Anderton 58.). Szövetségi kapitány: Eriksson
Svédország: Hedman (Kihlstedt 46.) - C. Andersson, Mi. Svensson (Jakobsson 62.) , Mjällby, Edman, Linderoth (D. Andersson 46.), Alexandersson (Söderström 84), Mild, Ma. Svensson (A. Svensson 46.), Ibrahimovic (Osmanovski 75.), Allbäck. Szövetségi kapirány: Söderberg és Lagerbäck
Gól: Beckham (11-esből 28.), ill. Mild (44.)

Dánia - Hollandia 1-1 (0-1)
Koppenhága, 20 354 néző
vezette: Dougal (skót)
Dánia: Sörensen - Michaelsen, Henriksen, Lüstü, Heintze, Poulsen, Gravesen (N. Jensen 46.), Rommedahl (C. Jensen 46.), Tomasson (Rytter 71.), Jörgensen, Sand (Madsen 46.). Szövetségi kapitány: Olsen
Hollandia: Moens - Reiziger, Stam (Seedorf 63.), F. de Boer (Melchiot 46.), Van Bronckhorst (Zenden 64.), Boateng, R. de Boer, Davids, Makaay (Van Nistelrooy 76.), Kluivert (Landzaat 46.), Hasselbaink. Szövetségi kapitány: Van Gaal
Gól: Jörgensen (11-esből 83.), ill. Hasselbaink (11-esből 45.)

Ausztrália - Franciaország 1-1 (1-0)
gól: Moore (44.), illetve Trezeguet (48.)

Korábban: