Vágólapra másolva!
A hét végén nem csak a világbajnoki pótselejtezők jelentik a rangos nemzetközi eseményt a labdarúgás világában, hiszen ezekkel egy időben kerül sor az utánpótlás Európa-bajnokság nyolcaddöntőire is. Ezek közül három találkozót már pénteken lejátszottak, és csak ez egyik mérkőzésen született olyan eredmény, amely alapján a visszavágót lefutottnak tekinthetjük.

A csoportmérkőzéseket követően 16 csapat maradt versenyben, ám a jövő májusban rendezendő végső tornára már csak nyolc csapat utazik majd el, így az együtteseknek előbb a nyolcaddöntőkben kell pályára lépniük. A pénteki találkozók közül a legizgalmasabbnak a holland-angol összecsapás ígérkezett, hiszen mindkét ország nagy futballhagyományokkal rendelkezik, bár utánpótlás-szinten még sosem nyertek kontinensviadalt. Az angolok veretlenül abszolválták a csoportmérkőzéseket, és augusztusban egy barátságos mérkőzésen 4-0-ra győzték le a hollandokat, így bizakodva várták az utrechti találkozóra. Az első félidőben aztán a hazaiak lefocizták őket a pályáról, és gyorsan kétgólos előnyt szereztek, ami akár több is lehetett volna, ha az angolok portása, a liverpooli Cris Kirkland nem véd olyan bravúrosan. Közvetlenül a szünet előtt aztán a játék képével ellentétesen sikerült a vendégeknek szépíteniük a Fulhamben focizó Sean Davis fejesével, a veretlenséget pedig a csapatkapitány David Dunn mentette meg. A Blackburn középpályása a teljes holland védelmet átjátszva egyenlítette ki az állást.

Helsinborgban a svéd és a belga korosztályos válogatott találkozott, és a hazaiak nem számíthattak az Örgryte IS sérült csatárára, Christian Hembergre, akinek a helyét a ghánai származású, ám svéd születésű Jones Kusi-Asare foglalta el, aki a napokban igazolt az osztrák Grazer AK-hoz. A színes bőrű támadó azonban nem sok vizet zavart, helyette csapattársai villogtak, és a háromkoronások három gólt rámoltak be a belgák kapujába - érdekesség, hogy a németalföldiek a csoportmérkőzések során hat meccsen összesen két gólt kaptak. A két csapat között azonban mindössze egygólos a különbség, hiszen a vendégek ugyancsak eredményesen futballoztak, és két gólig jutottak.

A görög-török párviadalnak az adott némi pikantériát, hogy a két ország közösen pályázik a 2008-as Európa-bajnokság megrendezésére. A hellének a pályán azonban egyáltalán nem működtek együtt a törökökkel, hiszen sima, 3-0-s győzelmet arattak, és ezzel nagy lépést tettek a legjobb nyolc közé. A hazaiak első találatát az a Vakuftszisz szerezte, aki az olasz Fiorentina játékosa, és a violák anyagi gondjai, na meg a sok sérülés miatt az utóbbi időben egyre több lehetőséget kap.

A szombati meccsek közül a spanyol-portugál tűnik a legérdekesebbnek, hiszen a két ország csapata azonos futballkultúrához tartozik, ráadásul mindkettő híres remek utánpótlásáról. A román-francia mérkőzésnek magyar vonatkozása is van, mivel a találkozót a Hanacsek Attila vezeti.

Eredmények:

Svédország - Belgium 3-2
Gól:
Berglund (6.), Kallström (50.), Wilhelmsson (89.), ill. Vandooren (44.), Soetaers (64.).

Görögország - Törökország 3-0
Gól:
Vakuftszisz (47.), Szalpigidisz (88.), Amanatidisz (90.).
Kiállítva: Yilmaz (Törökország, 78.).

Hollandia - Anglia 2-2
Gól:
Van der Vaart (25.), Kuyt (37.), ill. Davis (45.), Dunn (58.).

Szombaton játsszák: Románia - Franciaország, Horvátország - Csehország, Lengyelország - Olaszország, Spanyolország - Portugália, Ukrajna - Svájc.

Korábban:

Még egy hely kiadó az U21-es Európa-bajnokságra