Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa második fordulójában több váratlan eredmény is született, és az egyik nagy meglepetésben két magyar játékos is tevékeny részt vállalt, hiszen a halmai Gáborral és Pisont Istvánnal felálló Hapoel Tel-Aviv az angol Chelsea-t búcsúztatta. Nem kis bravúrt hajtott végre a cseh Slovan Liberec, amely kétgólos hátrányt ledolgozva verte ki a spanyol bajnokság éllovasát, a Celta Vigót, és a hispánok kínszenvedését a Real Zaragoza tette teljessé, amely a svájci Servette ellen esett ki.

A londoni együttes két héttel ezelőtt 2-0-ra kapott ki a Szentföldön, de ezt az eredményt sokan azzal magyarázták, hogy a londoniaktól öt kulcsember is hiányzott, mivel nem voltak hajlandóak elutazni Izraelbe. A visszavágón Claudio Ranieri a renitenseket Albert Ferrer kivételével egytől egyig a kezdő tizenegybe helyezte, és bár a Chelsea a várakozásoknak megfelelően heves rohamokkal kezdte a meccset, nem tudta bevenni a remekül védő Shavit Elimelech kapuját. Az izraeliek csak ritkán jutottak el az angolok kapujáig, amikor ott voltak, akkor rögtön meg is szerezték a vezetést. William Gallas passzát Pisont csípte el a térfél közepén, és remekül ugratta ki a szlovén Milan Ostercet, és a nem is olyan régen a Ferencvárossal is kapcsolatba hozott futballista nem is hibázott. A londoni együttes ezt követően mindent egy lapra feltéve támadott, de a Hapoel kapusa mindent védett, és így a Chelsea-nek hiába volt 19 kapura lövése a meccs folyamán, mindössze annyit tudott elérni, hogy legalább nem szenvedett a visszavágón is vereséget. A Hapoel ezzel az első izraeli csapat, amely ilyen messzire jutott valamelyik nemzetközi kupában.

A forduló másik nagy meglepetését a Slovan Liberec okozta a Celta Vigo kiverésével. A cseh együttes az első meccsen 3-1-re kapott ki Spanyolországban, és ennek megfelelően a libereci gárdának egy 2-0-s győzelem is elég lett volna az üdvösséghez. Ennek felét már az első félidőben sikerült megszerezni Jiri Stajner fejesével, ám az igazi változás csak akkor állt be, amikor a hazaiak trénere, Ladoslav Skorpil a 68. percben kettős cserét hajtott végre, és az egyik beálló játékos Jan Nezmár volt. A cserecsatár nem sok időt vesztegetett a bemelegedéssel, hiszen három perc múlva a kapuba fejelte Vaclav Kolousek beadását, és ez az eredmény már a Slovan továbbjutását jelentette. A vendégek ennek ellenére képtelenek voltak gólveszélyt teremteni, sőt, az utolsó percben Cavallero hibáját kihasználva Nezmár végképp eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Egy másik spanyol gárda számára is véget ért az UEFA-kupa, bár a Real Zaragoza kiesése nem olyan nagy meglepetés, hiszen a hispán kupagyőztes a bajnokságban sem remekel, és az első meccsen is csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes a svájci Servette ellen. A genfi együttes végig fölényben játszott, ám a továbbjutást jelentő találatot csak az utolsó percekben sikerült megszerezniük a nigériai Wilson Oruma révén. Az afrikai futballistának ez már a harmadik gólja volt az idei kiírásban, és eddig a Servette összes gólját ő szerezte az UEFA-kupában. A spanyolok becsületét a Valencia mentette meg, hiszen az előző két BL-döntő vesztese gólzáporos győzelmet aratott a lengyel Legia Warszawa ellen. Az első meccsen született 1-1-es döntetlent követően a hispánok hazai pályán semmit sem bíztak a véletlenre, és az első félidőben négy gólt rámoltak be a lengyel kapuba. A szünet után még két alkalommal zördült meg a varsóiak hálója, és érdekesség, hogy mind a hat találatot más futballista szerezte.

A spanyolokkal ellentétben az olaszoknak még mindegyik képviselője életben van, ami persze nem meglepő, hiszen az első találkozókon mindegyik talján gárda kétgólos győzelmet aratott. A visszavágón egyedül az AC Milan tudott nyerni, a rossonerik a CSZKA Szófiát verték meg idegenben 1-0-ra. A meccs azonban nem Filippo Inzaghi találata miatt marad emlékezetes, hanem amiatt, hogy a hazaiak veterán futballistája, Luboszlav Penev és a vendégek edzője, Fatih Terim kis híján összeverekedett az oldalvonal mellett. Az FC Parma egy edzőmenesztés után egy nappal látta vendégül az FC Utrechtet, és éppen ezért a lelátón szinte senki sem a mérkőzéssel foglalkozott, hiszen a továbbjutás kérdése már két héttel ezelőtt eldőlt. A Renzo Ulivierit váltó Pietro Carmignani csak a kispadra ültette Nakata Hidetosit, és ez nem nagyon tetszett a szurkolóknak, akik a kilencven perc folyamán többször is felszólították a klub vezetőségét a lemondásra. Az Utrechtben Dombi Tibor a kispadról nézhette végig a meccset.

Nem sikerült a továbbjutás Horváth Ferenc együttesének, a Maccabi Tel-Avivnak sem, amely a holland Roda JC Kerkradét fogadta abban a reményben, hogy ledolgozhatja háromgólos hátrányát. A hazai remények azonban hamar elszálltak, amikor is a vendégcsapat már a negyedik percben gólt szerzett. A Maccabinak ezt követően még négy találatot kellett volna elérnie, ehhez azonban nem ártott volna, ha értékesítik helyzeteiket, azonban ez nem jött össze, a 21. percben például Horváth Ferenc fejelt mellé közelről. A győzelmet azért sikerült megszereznie a Tel-Avivnak, de ez keserű vigaszt jelentett a számukra.

Bejutott viszont a harmadik fordulóba a német Hertha BSC, amelyben Király Gábor és Dárdai Pál is végigjátszotta a kilencven percet a norvég Viking Stavanger ellen. A hazaiaknál Jürgen Röber edző pihenőt adott a csapatkapitány Michael Preetznek, akinek helyét a csatársorban némi meglepetésre az izlandi Eyjölfur Sverisson vette át, aki általában védőt szokott játszani. A játékos azonban meglepően jól megállta a helyét elöl is, hiszen ő szerezte a Hertha második találatát. Király Gábornak nem sok dolga akadt a kapuban, míg Dárdai Pál a rá jellemző lelkes játékkal, na meg egy alig mellé szálló lövéssel hívta fel magára a figyelmet. Ugyancsak továbbjutott a másik német együttes, az SC Freiburg, amely pedig két hete hazai pályán kapott ki a svájci FC St. Gallentől. A visszavágó is a helvétek számára kezdődött jobbam, hiszen már a negyedik percben megduplázták előnyüket, ám a freiburgiak nem estek kétségbe, és a válogatott Sebastian Kehl, valamint az orosz Vladimir But vezérletével megfordították az állást, és továbbjuttatták az együttest.

Az angol csapatok közül a Leeds United alaposan megizzadt a francia SAOS Troyes ellen, és a két együttes a múlt héthez hasonlóan ismét gólzáporos mérkőzést vívott egymással. Akkor Angliában a hazai csapat 4-2-re nyert, ám a franciáknak a visszavágón sikerült ledolgozni hátrányukat, és úgy tűnt, hogy meglepetést okozhatnak. Ha Patrice Loko a 63. percben berúgja hatalmas helyzetét, akkor minden bizonnyal el is dől a továbbjutás, ám az egykori francia válogatott futballista a felső kapufát találta el, és ez később megbosszulta magát, mert 12 perccel a lefújás előtt Robbie Keane eredményes tudott lenni, és így a Leeds mehetett tovább.

FC St. Gallen - SC Freiburg 1-4
gól:
Zellweger (8.), ill. Ckitisvili (11.), Szellimi (37.), But (73.), Kehl (82.)
tj.: SC Freiburg 4-2-vel

Marila Príbram - PAOK Szaloniki 2-2
gól:
Cizek (36.), Kucera (63.), ill. De Souza (15.), Jaszemakisz (61.)
tj.: PAOK Szaloniki 8-3-mal

Dinamo Moszkva - Rangers FC 1-4
gól:
Guszev (28.), ill. R. de Boer (8.), Homutovszki (öngól 16.), T.-A. Flo (43.), Lövenkrands (79.)
tj.: Rangers FC 7-2-vel

SK Rapid Wien - Paris-SG 2-2
gól:
Wagner (11., 17.), ill. Potillon (52.), Hugo Leal (90.)
tj.: Paris-SG 6-2-vel

Maccabi Tel - Aviv-Roda JC Kerkrade 2-1
gól:
Biton (37., 57.), ill. Lawal (6.)
tj.: Roda JC Kerkrade 5-3-mal

Bröndby IF - Varteks Varazdin 4-0
gól:
Madsen (1.), Bagger (30.), Jonson (54., 77., 84.)
tj.: Bröndby IF 6-3-mal

FC Twente - Grasshoppers 4-2
gól:
Van der Laan (37., 79.), Cairo (45.), El Brazi (61.), ill. Chapuisat (70.), Mwaruwari (85.).
tj.: Grasshoppers 6-5-tel

Standard Liége - Girondins Bordeaux 0-2
gól:
Dugarry (57.), Pauleta (84.)
tj.: Girondins Bordeaux 4-0-mal

SAOS Troyes - Leeds United 3-2
gól:
Amzine (7.), Hamed (37.), Rothen (58.), ill. Viduka (14.), Rob. Keane (76.)
tj.: Leeds United 6-5-tel

FC Tirol - Fiorentina 2-2
gól:
Gilewicz (24., 75.), ill. Nuno Gomes (26.), Morfeo (40.)
kiállítva: Di Livio (Fiorentina, 69.), Vanoli (Fiorentina, 90.)
tj.: Fiorentina 4-2-vel

Ajax Amsterdam - FC Köbenhavn 0-1
gól:
Jensen (83.)
tj.: FC Köbenhavn 1-0-val

AC Servette - Real Zaragoza 1-0
gól:
Oruma (87.)
tj.: Servette 1-0-val

Helsingborgs IF - Ipswich Town 1-3
gól:
Eklund (7.), ill. Hreidarsson (69.), Stewart (81., 88.)
tj.: Ipswich Town 3-1-gyel

FC Bruges - CSZKA Kijev 5-0
gól:
Martens (4., 73., 90.), Verheyen (7.), Mendoza (42.)
kiállítva: Tkacsenko (CSZKA, 90.)
tj.: FC Bruges 7-0-val

Sporting Lisboa - Halmstads BK 6-1
gól:
Jardel (11-esből 30., 76., 90.), Joao Pinto (38.), Niculae (62.), Beto (70.), ill. Nordstrand (39.)
tj.: Sporting Lisboa 7-1-gyel

Valencia CF - Legia Warszawa 6-1
gól:
Albelda (13.), A. Ilie (15.), Djukic (31.), Aimar (11-esből 39.), Juan Sánchez (69.), Angulo (77.), ill. Boruc (75.).
tj.: Valencia 7-2-vel

Chelsea FC - Hapoel Tel-Aviv 1-1 (0-1)
London, Stamford Bridge, 28 433 néző
vezette: Duhamel (francia)
Chelsea FC: Bosnich - Le Saux, Desailly, Terry, Gallas, Lampard, Zenden (Dalla Bona 46.), Stanic (Zola 46.), Petit (Forssell 46.), Hasselbaink, Gudjohnsen
Hapoel Tel-Aviv: Elimelech - Gershon, Halmai, Antebi, Domb, Bakhar, Luz (Balili 17.), Abuksis (Toema 53.), Onishenko, Pisont, Clescenco, Osterc (Hillel 69.). Gólszerző: Zola (64.), ill. Osterc (36.)
tj.: Hapoel Tel-Aviv 3-1-gyel.

Slovan Liberec - Celta Vigo 3-0 (1-0)
Liberec
vezette: Wack (német)
Slovan Liberec: Kinsky - Johana, Holenak, Lukas, Janu, Capek, Langer, Kolousek, Jun (Hodur 69.), Stajner (Kozuch 90.), Baffour (Nezmar 69.)
Celta Vigo: Cavallero - Velasco, Berizzo, Sergio, Juanfran (Jesuli 77.), Karpin, Vágner, Luccin, G. López (Edú 68.), McCarthy, Maurice (Catanha 56.). Gólszerző: Stajner (39.), Jan Nezmar (71., 90.)
tj: Slovan Liberec 4-3-mal.

CSZKA Szófia - AC Milan 0-1 (0-0)
Szófia, 23 000 néző
vezette: Galagher (angol)
CSZKA Szófia: Lukics - Ivanov (Petrov 46.), Gaj, Tomas, Valkanov, Jancsev, Vranjes (Georgiev 66.), Lecskov, Bukarev, Mancsev (Janev 66.), Penev
AC Milan: Abbiati - Helveg, Laursen, Kaladze, Roque Júnior, Serginho, Contra (Brocchi 71.), Donati, Gattuso, Ruí Costa (Pirlo 65.), F. Indzaghi (Javi Moreno 75.)
gól: F. Inzaghi (62.)
kiállítva: Lecskov (91.)
tj.: AC Milan 3-0-val.

AC Parma - FC Utrecht 0-0
Párma, 8560 néző
vezette: Flescher (német)
AC Parma: Frey - F. Cannavaro, Ferrari, Mangone, Sartor (Benarrivo 73.), Appiah (Gurenko 83.), Boghossian, Lamouchi, Falsini, Bonazzoli, Di Vaio (Marchionni 73.)
FC Utrecht: Wapenaar - Zwaanswijk, Roest, Schut (Van de Berg 62.), Vreven, Bosschaart, Jochmsen, De Jong, Van Mol, Tanghe (De Groot 87.), Kujt (Gluscsevics 67.)
tj.: AC Parma 3-1-gyel.

Hertha BSC - Viking Stavanger 2-0 (2-0)
Berlin, Olympia-stadion, 20 000 néző
Hertha BSC: Király - Schmidt (Hartmann 46.), Van Burik, Sverrisson, Simunic (Neuendorf 72.), Rehmer, Dárdai, Maas, Beinlich, Alex Alves (Pinto 27.), Marcelinho
Viking Stavanger: Andersen - Dahl, Kuivasto, Tihinen, Pereira, Sanne, Nygaard, Hangeland, Berre (Sorli 68.), Tengesdal (Wright 56.), Nevland (Smerud 72.). Gólszerző: Alex Alves (18.), Sverrisson (29.)
tj.: Hertha BSC 3-0-val.

Korábban:

Halmaiék kiütötték a Chelsea-t