Vágólapra másolva!

A BL-előselejtezők keddi játéknapján egy mérkőzésre került sor, a svájci FC Lugano fogadta az ukrán Sahtar Donecket. A kelet-európai együttes az első mérkőzésen hazai pályán háromgólos előnyt szerzett, így izgalom nélkül várhatta a visszavágót, és amikor rögtön a mérkőzés elején a nigériai Julius Aghahowa révén Svájcban is vezetést szerzett, akkor szurkolói teljességgel megnyugodhattak. Valami hasonlót tehettek a játékosok is, mert a hazai gárda végül megnyerte a rendkívül sok szabálytalansággal tarkított találkozót, ami a Sahtart egyáltalán nem zavarta, mivel az ukrán csapat ment tovább, következő ellenfele a Borussia Dortmund lesz.

Ami a magyar érdekeltségű együtteseket illeti, egyik sincsen könnyű helyzetben. A finn FC Haka Valkeakoski (Kovács Péter és Babócsy András együttese) a múlt héten otthon kikapott az izraeli Maccabi Haifától, így most idegenben kellene bravúrt véghezvinnie. Nehezíti az északiak dolgát, hogy több kulcsemberük is hiányzik: jó néhányan sérülés miatt, míg a csapat legnagyobb sztárja, az orosz Valerij Popovics azért nem lesz ott Izraelben, mert fél a repüléstől, és így nem tartott a csapattal. A helyén minden bizonnyal Kovács fog játszani, aki a BL előselejtezőjében a máltai Valletta FC ellen már megmutatta, hogy pótolni tudja az oroszt: akkor ugyanis mesterhármast vágott. Ha a Haka esetleg továbbjutna, akkor a következő körben a Liverpool FC ellen szerepelhetne...

Babócsyéknál sokkal kisebb esélye van a továbbjutásra Sztipánovics Barnabásnak, aki a szlovén Maribor Pivovarna Lasko együttesével a múlt héten hazai pályán kapott ki 3-0-ra a skót Rangers FC-től. A magyar támadó ugyan jó formában van (két forduló alatt eddig három gólt rúgott a szlovén pontvadászatban), de csapatának világraszóló bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy ledolgozza hátrányát a világsztárokkal teletűzdelt Rangers ellen.

Ez fokozottan igaz a walesi Barry Townra, amely az első meccsen nyolc gólt kapott az FC Portótól. Ennek megfelelően egyik fél sem veszi túl komolyan a találkozót, a portugálok például nagyon tartalékos gárdával érkeztek meg Walesbe: az első találkozón négy gólt szerzett Pena mellett Deco, Nuno Capucho, Andrade és Paredes sem utazott el a visszavágóra. Valamivel óvatosabb a belga RSC Anderlecht mestere, Aimé Anthuenis, aki annak ellenére semmit sem akar kockáztatni a moldáv Serif Tiraspol ellen, hogy együttese négygólos előnnyel várhatja a visszavágót. "A kedvező eredmény ellenére sem kísérletezhetek, hiszen magunk is megtapasztaltuk, hogy egy mérkőzés milyen gyorsan megfordulhat" - utalt a mester arra, hogy hétvégén a holland Roda JC elleni előkészületi mérkőzésen csapata a félidőben még 2-1-es vesztésre állt, de végül 5-2-re nyerni tudott.

Korábban az [origo]-ban: