Vágólapra másolva!

A pénz(hiány) megrostálta a kiscsapatokat

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor indulnak az alacsonyabb osztályú NB-s focibajnokságok. Több klub is visszalépett, jelezte, nem bírja az anyagi terheket, ám az amatőr liga elnöke, Lévay Tibor mégis optimista. Azt mondja, több lesz a csapat az NB II-ben és az NB III-ban, mint amennyi tavaly volt.

Meglehet, a csapatok eredendő felfelé törekvésének hiánya is teszi, hogy több helyütt is kezdi elveszteni népszerűségét a labdarúgás. Mármint nálunk. A korábbi csapatmegszűnéseken - mint például a Stadler és Gázszer - csak-csak túlteszi magát a szurkoló, ám amint nem lép magasabb osztályba az arra jogosult klub, máris megkérdőjeleződik a bajnokság komolysága. Most ez történt az NB I/B egyik bajnoka, a BKV Előre esetében: az anyagiak miatt maradt a másodosztályban. Ráadásul több együttes is jelezte, nincs pénz, s az NB I/B-ből alacsonyabb osztályba kérte magát. Jószerivel azt láthatja az egyszerű futballbarát, hogy manapság - mint minden - a futball is csupán pénz kérdése.

És nem csak fenn, lenn is. Mert az NB II-ben és az NB III-ban sem derűsebb a kép. Az amatőr liga szerette volna tizenhatra feltölteni az NB II-es csoportokat, de nem ment. Nem volt annyi jelentkező. Ennek ellenére optimista Lévay Tibor, az egykori Honvéd-kapusból lett ligaelnök, mert, mint mondta, azt legalább elérték, hogy háromszor tizenhárom csapat legyen az NB II-ben, és hatszor tizennégy az NB III-ban.

"Szerintem jelenleg jobb a helyzet a tavalyinál - mondta Lévay Tibor -, például a Duna-csoportban, az NB III-ban csupán tíz együttes szerepelt, most pedig, ha a többiek megszavazzák az NB I/B-től visszalépett BVSC részvételét, akkor tizenöt csapat lesz. Más kérdés persze, hogy jó néhány helyen nem vállalták az indulást, de mit lehet tenni, ha szegény az önkormányzat, más pedig nemigen karolja fel a futballt."

A klubok az utánpótláscsapataik számának szaporodását is sérelmezik, mert az eddigiek mellé - 7, 9 és 11 éves korosztályban - újabbakat is kell nevezniük. "Valóban az indulás feltétele, hogy a kicsiknél három korcsoportban évi hat tornán kell részt venni - mondta erre a ligaelnök -, de elemi érdeke a magyar futballnak, hogy végre az utánpótlásnál is történjék valami. Eddig az NB II-eseknek két ifi- és egy serdülőcsapatot kellett indítaniuk, az NB III-asoknak egyet-egyet, ezekhez jönnek majd a kisebbek. Természetesen jó lenne az utánpótlásra juttatandó állami pénzből erre a célra adni valamit az egyesületeknek."

A klubok úgy érzik, magukra maradtak. Mindenki úgy boldogul, ahogy tud, jószerivel a helyi önkormányzatoktól függ életük vagy haláluk. Az ő szegénységükön nemcsak az múlik, hogy mi lesz a felnőttekkel, az is ott dől el, hogy van-e hol futballozniuk a legifjabbaknak. Mindenesetre csütörtökön összeülnek az amatőr liga tagjai, s egyelőre azt döntik el, hogy augusztus 11-én vagy 18-án indul-e a bajnokság. A többi, a magyar futball számára ennél lényegesebb kérdést az élet dönti el.

Kiss László

Magyar Hírlap

Korábban az [origo]-ban:

Nem kell a pénz a kupacsapatoknak