Vágólapra másolva!
Amikor a nyáron a Juventus megvette Gianluigi Buffont a Parmától, világossá vált, hogy Van der Sar nem marad a Zebráknál. A kérdés csak az volt, hogy melyik klub tart igényt a holland válogatott portására. Nos, mint kiderült, ez az egyesület az angol bajnokság újonca, a Fulham lett, amely négy évre szerződtette a hórihorgas hálóőrt.

Fotó: Reuters
Van der Sar Angliában,
Fulhamben folytatja
Van der Sar

Első idényében Van der Sar a kispadról követhette végig a mérkőzéseket, ám kilenc fordulóval a zárás előtt Stanley Menzo megsérült, és így április 23-án, a Sparta Rotterdam ellen a fiatal hálóőr bemutatkozhatott a holland élvonalban. A debütálás nem sikerült rosszul, hiszen a csapat nem kapott gólt, 1-0-ra nyert, és így egészen a szezon végéig ő védhette a csapat kapuját, kilenc meccsen összesen két gólt kapva!

Az 1993-94-es bajnokságban pedig az aranyérem megszerzése is sikerült, nem kis részben Van der Sarnak is köszönhetően, aki remek formában védte végig a szezont - nem véletlenül választották a bajnokság legjobb kapusának. Az Ajax portása így 1995 júniusában, Fehéroroszország ellen debütálhatott a nemzeti tizenegyben, és innentől kezdve kihagyhatatlan volt mind klubcsapatából, mind pedig az Oranjéből. Az 1998-as világbajnokság után Edwin némi meglepetésre maradt az Ajaxban, de csak idő kérdése volt, hogy mikor igazol ő is külföldre, hiszen a holland válogatottban szinte már csak ő volt az egyetlen kerettag, aki nem idegenlégiósként kereste a kenyerét.

Érdeklődőben nem is volt hiány, a Manchester United Peter Schmeichel utódját látta benne, és bejelentkezett érte az olasz Lazio is, Van der Sar azonban egy olyan csapatot választott, amely ellen korábban kétszer is a vesztes oldalon állt. A Juventus közel tízmillió dollárt ajánlott érte az Ajaxnak, amelyet az amszterdamiak el is fogadtak. Torinóban első szezonjában remekül védett, ám a legutóbbi bajnokságban kétségtelenül voltak nagy "potyagóljai".

Ajánlat:

Fulham

Korábban az [origo]-ban:

A nap játékosa: Alex Manninger (Fiorentina)