Vágólapra másolva!
Nem született meglepetés az afrikai kontinensen zajló világbajnoki selejtezők második csoportjában sem, az 1996-os olimpiai bajnok Nigéria a George Weah által irányított Libériát, valamint Ghánát is maga mögé utasítva az első helyen végzett, így kvalifikálta magát a jövő évi vb-re.

Okocha
Fotó: Reuters
Okocha (J) ültet hintába egy ghánai védőt

A Szuper Sasok tehát teljesítették a válogatott elé kitűzött célt, minden nehézséget, problémát leküzdve végül is megnyerték csoportjukat. Pedig tavaly áprilisban, az első selejtező mérkőzés után még semmi sem utalt erre. A kontinens egyik legerősebb alakulatának tartott nigériai válogatott gól nélküli döntetlennel tért haza Aszmarából, ahol Eritrea (tessék megkeresni a térképen, rajta van!) nemzeti csapata megoldhatatlan feladatot jelentett. A két héttel későbbi visszavágón azonban már kidomborodott a nagyobb tudás, a zöld-fehérek már az első félidőben eldöntötték a továbbjutás kérdését, végül 4-0-ra nyertek.

Nem ígérkezett sétagaloppnak a selejtező második szakasza sem, ahol az öt fős csoportban Libéria és Ghána személyében két erős válogatott várta Nigériát, de a végül meglepetést okozó Szudánt sem lehetett félvállról venni.

A válogatott Sierra Leone legyőzésével rajtolt, majd tavaly szeptemberben kikapott Libériában. A forgatókönyv a továbbiakban sem változott, az otthoni kötelező győzelmeket hozta (Szudán 3-0) az Európában profiskodókra épülő tizenegy, idegenben viszont meg sem tudta közelíteni valós tudását (Sierra Leone 0-1), ami bizony óriási vihar kavart az országban.

A holland szövetségi kapitány, Jo Bonfrere a Sierra Leone elleni mérkőzés előtt ki is jelentette: amennyiben csapata nem tud nyerni, lemond posztjáról. A szakvezető egyébként egyáltalán nem volt megelégedve a nigériai szövetség munkájával, állítása szerint a szervezet egyáltalán nem biztosította a megfelelő körülményeket a válogatottnak a felkészüléshez. "Nincsen csapatbusz, nincsen edzőpálya, még felszerelésünk sincsen. Tegnap a saját magunk által bérelt taxikkal mentünk edzeni. Még azt sem tudom, mikor repülünk Freetownba a meccsre, és hogy szombaton, vagy vasárnap lesz a találkozó" - panaszkodott a szakember, aki egy levelet is mutatott a zsurnalisztáknak, amelyben a szövetség elnöke, Tijani Yusuf azt írta neki: fejezze be a nyilatkozgatást, különben leváltják. Bonfrere erre furcsa ajánlattal állt elő: amennyiben kikapnak, lemond, de ha nyernek, akkor Yusufnak kell ugyanezt tennie.

Négy nappal a találkozó után a Nigériai Labdarúgó Szövetség rendkívüli közgyűlést hívott össze. Bonfrere ugyanis nem mondott le, állítása szerint a játékosok kérésére maradt a posztján. Az esélyei a maradásra azonban továbbra sem voltak jók, hiszen a nigériai sportminiszter, Ishaya Mark Aku jó előre kijelentette, hogy teljes mellszélességgel áll a szövetségi kapitány menesztése mellett, annak ellenére, hogy ebben az esetben 200 ezer dolláros fájdalomdíjat kellene fizetni a hollandnak. Az ügyet még a nigériai parlament is napirendre tűzte, de a végeredmény így sem lehetett kérdéses: Bonfrere-t kirúgták. Utódja ideiglenes jelleggel Shaibu Amodu lett, az utánpótlás-válogatott irányítója, akire rögtön első mérkőzésén nehéz feladat várt, hiszen a listavezető Libéria ellen kellett bemutatkoznia.

A hajrá azonban, már Shaibu Amodúval a kispadon, remekül sikerült, Nigéria utolsó három összecsapását egyaránt megnyerte, úgy, hogy kilenc gólt szerzett és egyet sem kapott. Ezeken a találkozókon különösen Victor Agali csillogott, a nyáron a Hansa Rostockból a Schalke 04-hez szerződött csatár gólt szerzett mindhárom mérkőzésen.

A csoport végeredménye:

1. Nigéria

8

5

1

2

15-3

16

2. Libéria

8

5

0

3

10-8

15

3. Szudán

8

4

0

4

8-0

12

4. Ghána

8

3

2

3

10-9

11

5. Sierra Leone

8

1

1

6

2-5

4