Vágólapra másolva!
Illés Béla, a Hungária körúti szurkolótábor évtizedes kedvence pazar játékkal, két góllal, egy gólpasszal és megannyi látványos megoldással vezérelte 3-0-s győzelemre csapatát szombaton a debreceni oroszlánbarlangban. A remek teljesítmény kapcsán beszélgettünk az MTK vezéregyéniségével.

Illésnek - egészen pontosan: hitvesének - múlt hétfőn ikrei születtek, ezek után szinte törvényszerű volt a debreceni kirobbanó játék. Az első gólt halálos nyugalommal passzolta be, a másodiknál őt vágták fel a tizenegyes előtt, amit maga értékesített, a harmadiknál pedig az ő átadását fejelte Ferenczi Győri elé. S a 79. percben Ferenczivel is rúgathatott volna egy gólt, ha a colos center egy picit ügyesebb, és nem Balogh hasán keresztül próbálja meg átjuttatni a labdát.

- Milyen érzés ikrek édesapjának lenni?
- Elmondhatatlan. Szinte kegyelmi állapotban érzem magam, minden magától ment a Debrecen ellen, kár, hogy nem születnek minden héten ikreim...

- Jól vannak a kicsik?
- Nem is olyan kicsik! Liliana 2300, Bence 2700 grammal született, külön-külön is megállnák a helyüket, nem hogy ikrekként.

- Várszegi Gábor klubtulajdonos mondta, hogy meghívott egy ebédre az ikreid születése alkalmából.
- Nagyon jól esett az elnök úr gesztusa.

- Mitől ilyen jó eddig az MTK?
- Jól sikerültek az erősítések, Győri, Zavadszky, Hajdu és Mónos is villámgyorsan beépült a csapatba, mintha évek óta nálunk játszanának. Győri Jani sokak szerint a szezon felfedezettje.

- Esetleg messzemenő következtetéseket is levonhatunk a csapat szereplésére vonatkozóan?
- Ha arra gondolsz, hogy most már ez így fog menni 38 fordulón keresztül, azaz mindig csak nyerni fogunk, akkor ez biztos, hogy nem igaz. Hosszú ez a bajnokság, minden csapatot előbb-utóbb utolér egy hullámvölgy. Csak abban bízhatunk, hogy a mienk nagyon rövid lesz.

- A kontrajátékot mintha nektek találták volna ki, nem kell azt szégyellni, ha eredményes...
- Az az igazság, hogy a világon nagyon kevés csapat rendelkezik olyan játékosállománnyal, amely lehetővé teszi a nyílt sisakos támadójátékot. Ha nálunk is zidane-ok, figók, raúlok kergetnék a labdát, mint a Real Madridban, akkor mi sem kivárásra spekulálnánk.

- Rajtad valahogy nem fog az idő, pedig már krisztusi korban vagy...
- Sportszerűen élek, lelkiismeretesen edzem, márpedig ha az ember odafigyel, akkor 33 évesen még bőven képes jó teljesítményre. Csak nálunk kezelik öregnek a harmincon túli labdarúgókat.

- Nem zavarta meg a csapatot a Fotex-Fradi "házasság" híre?
- Nem volt rá idő. Fülöp Feri, a klubigazgató ugyanis azonnal lejött az öltözőbe, és elmagyarázta: nincs okunk a félelemre, az MTK cseppet sem szorul háttérbe, egy fillérrel sem kapunk kevesebbet, mint eddig. Azaz: bízunk benne, hogy nem estünk ki a pixisből.

Három perc volt hátra a Debrecen - MTK mérkőzésből. A végig kontrára játszó vendégek újabb gyors lerohanásba kezdtek, Zavadszky egyedül futhatott volna a hazai kapu felé, de Bede Ferenc sípszava megakasztotta a lesről induló jobboldali középpályást. Ilyenkor az izmok feszülnek, a szem recehártyáján már megjelenik a gól képe, és akkor harsan a síp, fölösleges volt a nagy nekibuzdulás. Reflexből belerúg egyet az ember a labdába, no, nem nagyot, csak akkorát, amellyel levezetheti a felgyülemlett feszültséget.

Illés Béla is ezt tette - vesztére. Még el sem hagyta cipője orrát a labda, Bede bíró már nyúlt is a mellényzsebe felé. S ha sárga, akkor ez már a második, az pedig egyenértékű a kiállítással.

- Nem ezért haragszom Bedére, hanem az első sárgáért. Elek Norbi lábára csúsztak rá csúnyán, akár sérülés is lehetett volna a dologból, a bíró viszont csak sima szabadrúgást ítélt. Csapatkapitányként úgy éreztem, megkérdezhetem, miért nem adott sárgát a debreceni játékosnak. Úgy látszik, rosszul gondoltam. Pedig egyetlen csúnya szó nem hagyta el a számat, sem akkor, sem később.

- Netán egy régebbi számlát akart ilyen módon rendezni a játékvezető?
- Nem hinném, nem tudok kettőnk közötti ellenségeskedésről, netán régebbi ügyről. Az mindenesetre biztos, hogy a Zalaegerszeg elleni derbin sem én nem léphetek pályára, sem pedig a szintén besárgult Jezdimirovics. Kár.

- Az edződ, Bognár György valósággal felmentett téged vasárnap esti tévényilatkozatával, miszerint Bede tönkretette ezt az amúgy remek meccset.
- Gyuri ugyanúgy megbüntet engem a meggondolatlanságomért, szó sincs felmentésről. Ő arra célzott, hogy Bede nem a folyamatos játékot, a labdarúgók testi épségét védte, hanem a saját vélt tekintélyét.

- Nekem az a véleményem, hogy Bede a 87. percben betűről betűre betartotta a szabályt, amikor felmutatta neked a sárgát. Az más kérdés, hogy a szabály szellemével ellenkező döntést hozott. Ugyanis az MTK-nak nem származott előnye, a Debrecennek nem keletkezett hátránya a labda elpöccintéséből. A meccs már régen eldőlt, nem osztott, nem szorzott a reflexszerű mozdulatod.
- Nem én mondtam...

Ch. Gáll András

SZTÁR Sport

Korábban:

MTK-henger és Loki-bukta