Vágólapra másolva!

Tender 32 labdarugó-stadion felújítására

A Stadion Invest Rt. hat tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki 32 labdarugó-stadion felújítására. A nyerteseknek 2001. november 1. és 2003. szeptember 30. között kell teljesíteniük az összességében mintegy 20 milliárd forint értékű beruházást. A tárgyalásos eljárást az indokolta, hogy az ajánlatkérő a stadion rekonstrukcióval kapcsolatban nem rendelkezik speciális ismeretekkel.

A felújítási programban résztvevő első és a másod osztályú csapattal rendelkező városok: Budapest, Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Sopron, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Pápa, Monor, Celldömölk, Fót, Hévíz, Marcali, Százhalombatta.

A beszerzés kiterjed a minimálisan 200 darab, 15-ször 11,6 méter alaprajzú, 330 férőhelyes lelátóegység előre gyártott vasbeton elemeire, valamint a 100 darab 5,4-szer 2,4-szer 2,5 méter méretű szociális blokkot tartalmazó előre gyártott vasbeton térelem szállítására és helyszíni szerelésére. Az ajánlatkérő az utóbbi darabszámoktól legfeljebb 50 százalékkal többet is rendelhet az igényektől függően.

Lehajtható illetve fix ülőlapú székből minimálisan 50-50 ezer darabot tartalmaz a tender, ám az ajánlatkérő ettől maximum 100 százalékkal többet is rendelhet a nyertestől.

Ezenkívül a stadionok fix-, vagy mobil pályahangosítására, kijelzőjére és színes videotáblájára, valamint pályavilágítására is külön-külön pályázatot írtak ki. E beszerzéseknél figyelembe kell vennie a pályázóknak az azonos tervezési irányelvek, kivitelezési megoldások, és a csereszabatos fődarabok alkalmazását.

Külön pályázatot hirdettek meg a futballstadionok gyeppel borított küzdőterének kertépítészeti kivitelezési munkáira, a zöldfelületek felújítására, illetve új gyepfelületek létesítésére, valamint ezek fenntartásához szükséges karbantartó eszközök beszerzésére.

Az ajánlatkérő, az érdemi tárgyalásokra, három ajánlattevőt kíván meghívni.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter korábban elmondta: a 2003/2004-es labdarúgó bajnokságban már valamennyi, a rekonstrukcióban érdekelt csapat új stadionjában játszhat.

A stadionok felújítása nemcsak azért vált sürgetővé, mivel alapvető szempont a sportág üzleti alapokra helyezése, nélkülözhetetlen a kulturált, európai színvonalú környezet megteremtése, hanem azért is, mert a FIFA 2003-ra tervezi a klublicenszek bevezetését. Eszerint a nemzetközi szereplésre jogosító engedélyt csak az az egyesület kaphat, amelyiknek hivatalosan bejegyzett előírások szerinti stadionja van.

A stadionrekonstrukció azért is lényeges, mert Magyarország pályázni szeretne a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. A felújítások, átalakítások folyamatosak lesznek. A stadiontervek már készek, köszönhetően annak, hogy a május végén befejezett előkészületi munkálatok igencsak alaposak voltak. Legkorábban az Újpest FC Megyeri úti létesítménye készül el, október elejére.

A korszerűsítés egyenként több száz milliótól egymilliárd forintig terjedő kiadásait, a csapatok a későbbiekben a jegybevétel meghatározott százalékából törlesztik a Stadion Invest Rt. részére.