Vágólapra másolva!
Második hazai mérkőzését is elvesztette a DVSC együttese. AZ NB I. 3. fordulójában a debreceniek 3-0-ra kaptak ki az MTK gárdájától. A mérkőzés hőse minden szempontból Illés Béla volt, a középpályás két gólt szerzett, ám a hajrában piros lapot kapott. Teljesen megérdemelt vendégsiker született a Nagyerdőn, a minden csapatrészében jobb MTK rászolgált a három pontra.

Debrecen - MTK Hungária 0-3 (0-1)
Debrecen, 6000 néző, V: Bede
gól: Illés (31., 62. - 11-esből), Győri (70.)
kiállítva: Illés (87.)
sárga lap: Bajzát (19.), Szatmári (62.), illetve Jezdimirovic (17.), Illés (75., 87.), Smiljanic (80.)
Debrecen: Balogh - Plókai, Kuttor, Szatmári - Bernáth (Ulveczki 68.), Kovács N., Vadicska, Radojicic (Szabó II 68.), Böőr - Bajzát (Berecz 77.), Tiber
MTK: Hajdu - Komlósi, Smiljanic, Elek - Mónos (Horváth 79.), Győri, Jezdimirovic, Illés, Füzi Á. - Zavadszky, Ferenczi (Branezac 81.)

Debreceni támadásokkal kezdődött a mérkőzés, ám ezekben a próbálkozásokban nem sok elképzelés, és még kevesebb átütőerő volt. A 14. percben Ferenczi hagyta ki a mérkőzés első helyzetét, nyolc méterről lőtt, Balogh biztosan védett. A félidő közepén az MTK átvette a játék irányítását, újra jött Ferenczi: remek labdával ugratta ki Zavadszkyt a jobb szélen, a csatár betört a 16-osra, lövését a kifutó Balogh bravúrral hárította. A 32. percben vezetést szerzett az MTK. Villámgyors kontratámadást vezettek a vendégek. Zavadszky indította Füzit a bal szélen, a középpályás lefutott az alapvonalig, majd középre lőtt, a hosszú oldalon érkező Illés pedig egy méterről a hálóba kotorta a labdát. Egy kapu előtti kavarodás során többen is gólt lőhettek volna az MTK játékosai közül, végül Jezdimirovics próbálkozhatott, ám Balogh ismét a helyén volt, szögletre mentett. A hazaiak teljesítményéről mindent elárul, hogy az első félidőben először az utolsó előtti percben tudtak helyzetet kialakítani. Tiber pörgetett Radojicsics elé, aki a 16-oson belül elpörgette a labdát a kifutó Hajdu mellett, a védők azonban a gólvonal elől tisztáztak.

Szünet után volt egy felvillanása a DVSC-nek, de Radojicsicsnak két szinte kihagyhatatlan lehetőség is kevés volt ahhoz, hogy a kapuba találjon. Előbb Kovács N. adott be a jobb oldalról, Radojicsics az ötösről csúnyán mellé fejelt, majd a szerb futballista még azt is megnézhette, hogy hova lőjön, végül 14 méterről elengedte, de a kifutó Hajduban elakadt a labda. Ezt az időszakot átvészelte az MTK, a folytatásban aztán megint csak egy csapat volt a pályán, a debreceniek sokszor percekig nem találkoztak a labdával. A 64. percben növelte előnyét a vendégcsapat. Illés a16-oson belül azzal, ahogy átvette a labdát, helyzetbe is került, Szatmári azonban visszahúzta, Bede játékvezető pedig megítélte a teljesen jogos tizenegyest. A büntetőből Illés a léc alá bombázott. A 71. percben újabb gólt szerzett az MTK. Illés ezúttal a jobb szélen tűnt fel, beadását Ferenczi Győri elé csúsztatta, aki három méterről egyből továbbfejelte a labdát, ami Balogh mellett becsorgott a bal alsó sarokba. Nyolc percre rá Ferenczi törhetett be a hazaiak 16-osára, középen Illés teljesen szabadon várta az átadást, Ferenczi azonban önző volt, és 15 méterről a kifutó Baloghot találta el. A 80. percben Plókai 25 méterről lövésre szánta el magát, a labda centiméterekkel suhant el a jobb felső sarok fölött. Három perccel a vége előtt tíz főre fogyatkozott az MTK. Kontratámadást vezettek a fővárosiak, a partjelző intésére azonban Bede les miatt megállította az akciót. Illés odament a játékvezetőhöz, mondott neki valamit, ezt követően pedig Bede sárga lapot mutatott fel a kék-fehérek csapatkapitányának. Illésnek már volt egy ilyen színű kártyája, így megkapta a pirosat is.

"Az első gól után több nagy helyzetünk is volt, de ezek kimaradtak" - nyilatkozta Pajkos János, a Debrecen vezetőedzője. "Az MTK győzelme teljesen megérdemelt. Sajnos nincs egyetlen olyan játékosunk sem, aki a középpályán képes lenne összefogni a csapatot."

"Taktikus, fegyelmezett játékkal szereztük meg a három pontot" - mondta budapesti kollégája, Bognár György. "Azt azért el kell mondjam: Bede játékvezető, ahol meccset vezet, mindenütt sikerül elrontania a játékot. Illés kiállításáról csak annyit: tudomásom szerint, a csapatkapitánynak joga van észrevételét közölni a bíróval, ezért nem jár sárga lap."

Takács Tibor