Vágólapra másolva!
Bajnokveréssel kezdődött a német labdarúgó Bundesliga 2001-2002-es idénye: a Bayern München 1-0-ra kikapott az újonc Mönchengladbach otthonában. A magyarok közül a cottbusi légió három tagja is pályára lépett, sőt, a csapat győztes találatát a remek játékkal előrukkoló Vasile Miriuta szerezte.

Paulo Sergio Bayern München
Fotó: Reuters
Paulo Sergio romokban

A Bayern a Kahn - R. Kovac, Linke, Lizarazu - Salihamidzic, N. Kovac, Effenberg, Hargreaves - Jancker, Elber, Sergio összeállításban kezdte a találkozót, míg a Gladbach a Stiel - Eberl, Korell, Pletsch, Witeczek - Hausweiler, Nielsen, Demo - Korzynietz, van Lent, van Houdt tizeneggyel lépett pályára.

Az első félidőben hiába birtokolta többet a labdát a vendég együttes, a Borussia egy tízperces részhajrával és egy remek góllal vezetést szerzett. A 24. percben Van Lent remek labdát kapott a 16-os bal oldalán és az ötös sarkáról a meglepett Kahn mellett a kapu bal oldalába bombázott (1-0).

A szünetben Franz Beckenbeuer, a bajor klub elnöke érthető módon elégedetlen volt, azt mondta, csapata az edzőmérkőzéseken nyújtott gyenge produkcióval rukkol elő. Egyedül Hargreaves játékát emelte ki, ami kritika volt a javából a többi sztárra nézve.

A második játékrészt gyakorlatilag végigbekkelte a Gladbach, helyzetig így egyik csapat sem tudott eljutni. Hiába cserélte be Hitzfeld Schollt, Santa Cruzt és Zicklert, a három támadó egyike sem lendített a Bayern szekerén. A végeredmény 1-0 maradt.

A Werder Bremen nem nagy szerencsével startolt. Ugyan tavaly mindkét alkalommal legyőzte riválisát, a Freiburg most kamatostul törlesztett és 3-0-ra nyert. A gólokon Kobiasvili, Tanko és Coulibaly osztozott. Lisztes Krisztián nem jutott szóhoz a Bréma együttesében.

Cottbusban 17 ezer néző előtt három magyar is pályára lépett, Sebők, Mátyus és Miriuta végigjátszották a mérkőzést az egykori keletnémet csapatban. Egyedül az új szerzemény, Vincze Ottó nem kapott lehetőséget. Nos, a találkozó hős az a Vasile Miriuta volt, aki tavaly 11 gólig jutott. Már az első félidőben is volt három remek távoli lövése, gólt mégis csupán a 90. percben ért el. A Hamburg kapusa, Piecjenhagen buktatta a cottbusi Topicot, a megítélt tizenegyest "Laci" magabiztosan értékesítette.

Eredmények, 1. forduló:

SC Freiburg - Werder Bremen 3-0 (0-0)
gól:
Kobiasvili (50.), Tanko (87.), Coulibaly (90.)

Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg 2-1 (1-0)
gól:
Lucio (41., 46.), ill. Feldhoff (86.)

Mönchengladbach - Bayern München 1-0 (1-0)
gól: Van Lent (24.)

VfB Stuttgart - 1. FC Köln 0-0

Dortmund - 1. FC Nürnberg 2-0 (2-0)
gól:
Amoroso (12., 33.)

1860 München - 1. FC Kaiserslautern 0-4 (0-0)
gól: Strasser (54.), Marschall (60.), Pettersson (76.), H. Koch (83., büntetőből)

Energie Cottbus - Hamburger SV 1-0 (0-0)
gól: Miriuta (90., büntetőből)

A St. Pauli - Hertha BSC mérkőzést vasárnap, a Schalke- Rostock összecsapást kedden játsszák.

Pincési László

(SZTÁR Sport)