Vágólapra másolva!
Pénteken a Győr-ZTE mérkőzéssel megkezdődött a labdarúgó NB I 3. fordulója. A kör slágerének feltétlenül az FTC-Újpest (Üllői út, 20.45) derbi ígérkezik, még akkor is, ha a két patinás klub jelenleg az alsóházban tanyázik. A derbi felvezetése nem nélkülözi a rasszista felhangokat sem.

Futballmeccs beharangozásakor sohasem szerencsés, ha politikai, netán etnikai jellegű kijelentésekről kell számot adni, hiszen ennek semmi köze ehhez a szép sportághoz. Ezúttal viszont kénytelenek vagyunk ezzel foglalkozni, hiszen miután az MTK-t is évek óta erőteljesen támogató, Várszegi Gábor nevével fémjelzett Fotex Rt. megvásárolta az FTC labdarúgó kft. tulajdonrészének 80 százalékát, alaposan megoszlanak a vélemények a zöld-fehér táborban, míg a lila ultrák transzparensekkel és egy zöldre festett libával készülnek az Üllői útra. A már nem is annyira látens zsidózást fokozva, a "violák" többek között "Ferencvárosi Tóra Club" feliratú transzparenssel kívánnak a meccsre hangolni, valamint a rivális tábort tovább cukkolva új Fradi-indulót ajánlanak a zöldeknek: "Hegedűs a háztetőn".

Persze a lényeg a hatásvadászat, hiszen az újpesti hívek elfelejtik, hogy tavaly éppen a Megyeri úton merült fel az UTE-Fotex házasság, mint ahogy azt is, hogy Várszegi Gábor az MTK mellett erőteljesen támogatja a lila-fehérek utánpótlását is. A lényeg azonban az ősi rivális, a Fradi-tábor heccelése. Persze a zöld-fehér fanatikusok sem mennek a szomszédba gyakran ocsmány, ritkábban szellemes fricskáért, így aztán, ahogy megszoktuk, indulatos találkozóra lehet számítani.

Mellesleg pedig Fotex-ügyben az újpestiek is úgy voltak vele, mint most a fradisták zöme, hogy inkább hazai tulajdonosa legyen a klubnak, mint külföldi, mert utóbbi még ellenőrizhetetlenebb. A legnagyobb baj, hogy nálunk még mindig az ehhez hasonló történetek viszik a prímet, és nem a futball. No meg, hogy a lelátói agresszivitás okán a családok sem szívesen látogatják a stadionokat. Ráadásul pillanatnyilag mindkét együttes gyengébb formában van. A Fradi dupla vereséggel rajtolt a bajnokságban, míg az Újpest mérlege: 1 vereség, 1 döntetlen. A zöldek ugyan a Hajduk elleni szerdai BL-selejtezőn biztató produkcióval rukkoltak ki, ám gólt - akárcsak az első két bajnokin - ezúttal sem sikerült szerezniük. Természetesen, ahogy az FTC-nél és az Újpestnél is általában megfogalmazzák: "az ősi rivális elleni győzelem karácsonyig elvisz bennünket". Ez persze jókora túlzás, mindenesetre a lila-fehéreknél most annak is örülnek, hogy a ferencvárosihoz hasonlóan modern stadionjuk lesz októberben.

Vajon mikor lesz jó csapat akár Újpesten, akár a Fradinál? S vajon a modern létesítményekben mikor lesz rend? Netán a családok csak golyóálló páholyokban és mellényben nézhetik a meccseket a vadonatúj arénákban? Mostanság ugyanis mazochizmus kivinni a gyereket és az asszonyt egy-egy FTC-UTE derbire. Nem véletlen, hogy a rendőrség és az In Kal is napok óta készül a mérkőzésre, mivel a zöld-lila párharc mindenkor a félelem bére.

Milyen kár, hogy mostanság a nagy rangadó kapcsán a futballról keveset lehet beszélni. Pedig ez a lényeg, a többi manír, pótcselekvés, legrosszabb esetben - bűnözés.

Csank János, a Ferencváros vezetőedzője köztudottan csak közvetlenül a kezdés előtt szereti megadni az összeállítást. Ami biztos, az eltiltott Dragóner nem léphet pályára, ám a jugoszláv Jovics igen, hiszen megérkezett a játékengedélye, s a szlovákiai Jancula szerepeltetése sem kizárt. A túloldalon Kisteleki István, az újpestiek szakvezetője egy-két poszton szintén gondolkodik még, mivel a lilák leigazolták a négyszeres cseh válogatott Robert Wagnert és a román Danut Frunzát is.

A két csapat várható felállása: FTC: Szűcs - Hrutka, Lipcsei, Cheregi, Nagy N. - Kriston, Pinte, Szabó T., Szkukalek - Gera, Jovics (Jancula); UTE: Posza - Medgyesi, Tamási, Korolovszky, Lőw - Erős, Kunzo, Dvéri, Wagner, Tokody - Frunza.

Bánki József