Vágólapra másolva!
A legutóbbi két Bajnokok Ligája-döntőjének vesztese, a Valencia CF a nyáron ugyan eladta legjobbját, Gaizka Mendietát, és a sikeredző, Héctor Cúper is távozott a klubtól, de az egyesület igyekezett pótolni ezen veszteségeket. Tegnap végre sikerült egy igazi góllövő csatárt igazolnia a Valenciának, megszerezte ugyanis az Atlético Madridtól Salvát, aki két év alatt az első, majd a második osztályban is gólkirályi címet szerzett.

Salvador Ballesta Vialco, művésznevén "Salva" 1975. május 25-én látta meg a napvilágot Sevillában. A város két csapata közül ő a patinásabb FC Sevillát választotta, itt ismerkedett meg a sportág alapjaival. Az 1994-95-ös szezonban már a tartalékcsapat tagja volt, sőt egy alkalommal a Primera Divisiónban is pályára léphetett.

Ezek után természetesen abban reménykedett, hogy a következő szezont majd a nagycsapattal kezdheti, ám csalódnia kellett, mert kölcsönadták őt az Écija együttesének. Ez a gárda a Segunda Divisiónban, vagyis a másodosztályban vitézkedett, és Salvának ott kellett bizonyítania: tizenhét mérkőzésen hat alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Az Écija ugyan az utolsó helyen végzett, és ezzel kiesett a harmadosztályba, de Salvának nem kellett a csapattal tartania, hiszen nevelőegyesülete, a Sevilla visszahívta őt.

Az 1996-97-es idényt tehát az élvonalban kezdhette, de eleinte úgy tűnt, hogy nincsen sok esélye a csapatba kerülésre. A klubnak ugyanis olyan csatárai voltak, mint a horvát Ivica Mornar vagy a brazil Bebeto. A sztárok azonban csődöt mondtak, és az edző hamarosan a saját nevelésű fiatalokhoz nyúlt. Így került be a csapatba Salva és José Mari is, akik bizonyították, hogy lehet rájuk számítani. Salva végül tizenkét góllal fejezte be a bajnokságot, amivel házi gólkirály lett. Ez sem volt azonban elég az üdvösséghez, hiszen a nagy múltú egyesület kiesett az élvonalból. Sok más játékossal ellentétben Salva nem hagyta cserben a klubot, hanem a másodosztályban is maradt Sevillában. Az idő tájt azonban egy sérülés is hátráltatta, így mindössze tizennégy meccsen tudott játszani, és csak három gólig jutott.

Ennek ellenére az élvonalbeli Racing Santander igényt tartott rá, és remek vásárt csinált vele, hiszen az 1999-2000-es idényben szinte egymaga tartotta benn a gárdát a maga 27 góljával. Gólkirályként bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben, és a bajnokság végeztével válogathatott az ajánlatok között: hívta a bajnok Deportivo is, de ő mégis a másodosztályba kiesett Atlético Madridba igazolt. Noha a Segunda Divisiónban is gólkirály lett, csapata nem jutott fel a legjobbak közé, Salva pedig nem akart még egy idényt a másodosztályban tölteni. Kapóra jött neki a Valencia ajánlata, és a BL-döntős potom 6,6 millió dollárért szerződtette.

Korábban: