Vágólapra másolva!
Az elmúlt szezonban borult a papírforma a francia bajnokságban, hiszen a hagyományos nagycsapatok - mint a Paris-SG, az Olympique Marseille vagy az AS Monaco - rendkívül gyengén szerepeltek, a tabella elején pedig olyan klubok "virítottak", mint a Nantes, a Lille vagy a Sedan. Ennek ellenére a korábbi trend nem változott, vagyis a nagy költségvetéssel rendelkező egyesületek rengeteg pénzt költöttek világsztárokra, míg a többi klub igyekezett ésszerűen igazolni.

A bevezetőben említett erősítési koncepciótól némileg eltért a bajnokcsapat, az FC Nantes, amely kivételesen igyekezett pár labdarúgóval megerősíteni játékoskeretét. A Kanárik természetesen elsősorban továbbra is rendkívül erős utánpótlásukra kívánnak támaszkodni, de a Bajnokok Ligájában ennél többre lehet szükség, így a vezetőség is hajlott a komolyabb igazolásokra. Ugyan ez a szándék, no meg a célra elkülönített összeg is csak arra volt elég, hogy két új futballista érkezzen, de mindketten minőségi erősítésnek tűnnek.

Fotó: Reuters
Carriere-t csak külföldre
engedik a Kanárik
egyedül Olivier Monterrubio ment el

Az Olympique Lyon még sohasem nyert bajnokságot, és ezen a klub dúsgazdag elnöke, Jean-Michel Aulas rendszeresen úgy próbált meg változtatni, hogy milliókért vásárolt új labdarúgókat - mérsékelt sikerrel. Úgy látszik, mostanra ő is rájött arra, hogy nem ez az egyedüli üdvözítő út, mert az idén nyáron szinte alig költött. Mindössze egyetlen új szerzeményért kellett fizetni, a brazil Juninho Pernambucano ügye viszont nem volt egyszerű, mivel a játékos perben állt volt klubjával, a Vasco da Gamával, és így majd fél éve egyáltalán nem lépett pályára. Korábban viszont nem csak a Vascóban, hanem a válogatottban is remekelt, nem véletlen tehát, hogy kellett a lyoniaknak A minimális változtatás eredményeképpen a tavaly már majdnem teljesen összeállt együttes jó eséllyel pályázik az aranyéremre, és ha jövő nyáron megszerezné azt, akkor Aulas valószínűleg szobrot kap a Gerland-stadionban.

A bronzérmes Lille-nél ennél sokkal szerényebbek a célkitűzések. Az újoncként megszerzett bronzérem és az ezzel kiharcolt Bajnokok Ligája-szereplés lehetősége ellenére Vahid Halilhodzsics, a csapat bosnyák mestere szerint ha a gárda ismét bennmaradna a legjobbak között, azzal már elégedett lenne. Valószínűbb persze, hogy a szakvezető már most igyekszik levenni a terhet játékosai válláról. A kettős igénybevétel sokat kivehet az ehhez nem szokott focistákból, ebben a szezonban dől el majd igazán, hogy kifutott eredmény volt-e a bronzérem.

Noha az előző idényben alaposan leszerepelt, a Paris-SG-től szokás szerint megint az aranyérem az elvárás. Az mindenképpen a párizsiak mellett szól, hogy a tréner, Luis Fernandez most már a felkészülési időszak kezdetétől a csapattal dolgozik, és így saját elképzelései szerint alakíthatja ki együttesét. Ennek megfelelően ismét rengeteg futballista érkezett a Parc des Princes-stadionba, főleg Spanyolországból, Fernandez korábbi állomáshelyéről. Az argentin Gabriel Iván Heinze a Real Valladolidtól jött (első meccsén az UEFA-Intertotó-kupában rögtön góllal debütált), Cristóbal pedig az RCD Espanyolból. A legnagyobb erősítés a brazil Ronaldinho lehet, vele azonban ugyanaz a helyzet, mint a Lyonnál Juninho Pernambucanóval: már majd hét hónapja egyetlen mérkőzést sem játszott.

Az AS Monaco hasonló cipőben jár, mint a PSG, vagyis itt is az elsőség a cél a tavalyi gyenge szereplés ellenére. Monte-Carlóban a legnagyobb tanácstalanság továbbra is a tréner személye körül van, Didier Deschamps ugyanis korábban még sohasem dolgozott még csak pályaedzőként sem, arról nem is beszélve, hogy nincs is szakvezetői képesítése, vagyis elméletben még a kispadra sem ülhet le. Ezt a problémát valószínűleg meg fogják oldani a vezetők, a csapatépítés viszont már nehezebb lesz, különösen, hogy ide is érkezett egy-két új futballista, illetve elment a kulcsemberek közül Christanval és Riise is. Az újonnan igazoltak közül Pierre-Fanfan és az argentin Bernardi tűnik valódi erősítésnek, míg a többiek minden bizonnyal csak a kispadot koptatják majd.

Örök rejtély a francia szurkolók számára az Olympique Marseille, amely kis híján kétszer is kiesett az előző idényben. Először a pályán elért teljesítmény alapján, amikor is épp hogy csak bennmaradt a gárda, aztán pedig az anyagi problémák miatt akarták alacsonyabb osztályba sorolni a gárdát, de Bernard Tapie érkezése ezt a problémát is megoldotta. Az egykori elnök ismét a szokásos recepthez folyamodott, és valóságos játékosdömpinget zúdított a klubra. A kilenc új igazolás között jó néhány nagy név is található, elég, ha csak Mario Jardelt említjük, ám ez a módszer nem nagyon jött be az elmúlt években, az OM fanatikusaira tehát ismét nehéz idők várnak.

Rendszeresen az élcsoportban végez a Girondins Bordeaux, amely, egyedüliként a francia élvonal csapatai közül, az elmúlt öt évben mindig az első öt között fejezte be a bajnokságot. A klub most is igyekezett posztra igazolni, ráadásul valóságos brazil kolónia alakult ki a csapatnál. Három dél-amerikai focista is a bordeaux-iakhoz szerződött: Christian eddig is Franciaországban játszott, ő a Paris-SG-ből érkezett, Paulo Miranda és Eduardo Costa viszont egyenesen Brazíliából repült a Parc Lescure-be.

A rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben szinte lehetetlen megjósolni, hogy mely klubok harcolnak majd a kiesés ellen, és küzdenek az európai kupaszereplést jelentő helyekért, hiszen ezen pozíciókat rendszerint csak pár pont választja el egymástól a tabellán. Az mindenesetre valószínű, hogy a Stade Rennes inkább az utóbbira hajt majd, mivel a korábbi edzőt, Paul le Guent is azért menesztették, mivel "csak" hatodik lett a csapat, míg az újoncok elégedettek lesznek, ha megkapaszkodnak az élvonalban. A gall pontvadászat azonban olyan kiszámíthatatlan volt az elmúlt években, hogy valóban szinte minden lehetséges - és annak az ellenkezője is.

Átigazolási körkép

AJ Auxerre (edző: Guy Roux)

Érkezett: Esteves (Saint-Maur), Lachuer (SC Bastia), Anianka (Cotonou), A. Gonzales (Beauvais)
Távozott: Szaib (AS Monaco), Guivarc'h (EA Guingamp), Jeunechamp (SC Bastia), Deblock (SC Bastia), Comisetti (Servette FC), Compan (Chateauroux)

SC Bastia (edző: Robert Nouzaret)

Érkezett: Jeunechamp (AJ Auxerre), Deblock (AJ Auxerre), Lambourde (Chelsea FC), Yahia (Internazionale), Pedros (Toulouse FC), Dieuze (Toulouse FC)
Távozott: André (FC Nantes), Durand (Stade Rennes), Lachuer (AJ Auxerre), Faderne (Caen), Swierczewski (Olympique Marseille), Née (Olympique Lyon), Valéry, Casanova, Clayton

Girondins Bordeaux (edző: Elie Baup)

Érkezett: Alicarte (Toulouse FC), Sahnoun (Fulham), Paulo Miranda (Vasco da Gama), Christian (Paris-SG), Eduardo Costa (Grémio), Richert (Lille OSC), Sanchez (AS Saint-Etienne), Da Rocha
Távozott: Vairelles (Olympique Lyon), Laslandes (Sunderland FC), Wilmots (Schalke 04), Feindouno (Lorient), Grenet (Middlesbrough)

EA Guingamp (edző: Guy Lacombe)

Érkezett: Bardon (Stade Rennes), Saci (Red Star Paris), Guivarc’h (AJ Auxerre), Louédec (Stade Briochin)
Távozott: Rodriguez (RC Lens), S. Michel (Niort), Foulon (Niort), Prat (Stade Brestois), Józwiak (Shenyang), Thomas (Lorient), Deplace, Van Ankeren

RC Lens (edző: Joel Muller)

Érkezett: Diouf (Stade Rennes), Pédron (AS Saint-Etienne), Sarr (AS Saint-Etienne), Wallemme (AS Saint-Etienne), Itandje (Red Star Paris), Ismael (Racing Strasbourg), Oulmers (Wasquehal), Chabbert (FC Metz), Rodriguez (EA Guingamp), Delporte (Laval), Lachor (Servette FC), Méride (Créteil)
Távozott: Dumas (Olympique Marseille), Randria (Chateauroux), Pierre-Fanfan (AS Monaco), Rool (Olympqiue Marseille), Kaissi (Wasquehal), Chaussidiere (Istres)

Lille OSC (edző: Vahid Halilhodzsics)

Érkezett: Schmitz (Malutron), Tafforeau (Caen), Basszir (RC Deportivo), Olufadé (SC Lokeren)
Távozott: Noro (CS Sedan), Abriel (Servette FC), Peyrelade (CS Sedan), Richert (Girondins Bordeaux), Valois, Santini

FC Lorient (edző: Ángel Marcos)

Érkezett: Guel (AS Saint-Etienne), Chabert (Le Mans), Esceth N'Zi (Caen), Feindouno (Girondins Bordeaux)
Távozott: -

Olympique Lyon (edző: Jacques Santini)

Érkezett: R. Vieira (Angers), Vairelles (Girondins Bordeaux), Juninho Pernambucano (Vasco da Gama), Née (SC Bastia)
Távozott: Hellebuyck (Lausanne-Sports), S. Blanc (SC Montpellier), Fouret (Nancy)

Olympique Marseille (edző: José Anigo)

Érkezett: Van Buyten (Standard Liége), Swierczewski (SC Bastia), Dumas (RC Lens), Yobo (Standard Liége), Rool (RC Lens), Delfím (Sporting Lisboa), Tuzzio (San Lorenzo), Dill (Goiás), Gentile (Lausanne-Sports)
Távozott: Gallas (Chelsea FC), Marquet (visszavonult), Bernardi (AS Monaco), Brando (CS Sedan), Trévisan (GFCO Ajaccio), Pérez (Galatasaray), Sztankovics (Atlético Madrid), Coulibaly (Laval), Blondeau (Watford FC), Maurice (Celta Vigo)

FC Metz (edző: Albert Cartier)

Érkezett: Szkacsenko (Neuchatel Xamax), Sané (Louhans-Cuiseaux), Songo'o (RC Deportivo), Bah (Chateauroux)
Távozott: Kastendeuch (visszavonult), Lang (Le Mans), Mondragón (Galatasaray), Chabbert (RC Lens)

AS Monaco (edző: Didier Deschamps)

Érkezett: Szaib (AJ Auxerre), Quinteros (Salernitana), El-Fakiri (SFK Lyn), Pierre-Fanfan (RC Lens), Bernardi (Olympique Marseille), Roma (Piacenza), Cubilier (OGC Nice)
Távozott: Da Costa (FC Porto), Riise (Liverpool FC), Gravelaine (Caen), Christanval (FC Barcelona), Aubry (Caen)

SC Montpellier (edző: Michel Mézy)

Érkezett: S. Blanc (Olympique Lyon), Guei (Valence), Carotti (Toulouse FC), Rouviere (Toulouse FC), Roberto Assis (Corinthians)
Távozott: Madouni (Borussia Dortmund), Ouédec, Mahouvé, Decroix

FC Nantes (edző: Reynald Denoueix)

Érkezett: Quint (CS Sedan), André (SC Bastia)
Távozott: M. Leroy (SAOS Troyes), Monterrubio (Stade Rennes), Mary (Niort), Mário Silva (FC Porto), Mesic (Young Boys), Gope-Fenepej (Créteil)

Paris-SG (edző: Luis Fernandez)

Érkezett: K. Diawara (West Ham United), Heinze (Real Valladolid), Gillet (SV Elversberg), Cristóbal (RCD Espanyol), Potillon (AS Saint-Etienne), Ronaldinho (Grémio), Alonzo (AS Saint-Etienne), Aloisio (AS Saint-Etienne)
Távozott: De Lucas (RCD Espanyol), Janovszkij (CSZKA Moszkva), Casagrande (AS Saint-Etienne), Christian (Girondins Bordeaux), Algérino (Venezia), Okpara (Standard Liége), Abriel (Créteil), Kelban (RSC Charleroi), Rabesandratana (AEK Athén)

Stade Rennes (edző: Christian Gourcuff)

Érkezett: Turdó (UD Las Palmas), Fernandes (Rangers FC), Monterrubio (FC Nantes), Durand (SC Bastia), Meslin (GFCO Ajaccio)
Távozott: Diouf (RC Lens), Bardon (EA Guingamp)

CS Sedan (edző: Alex Dupont)

Érkezett: Bourgeois (Cannes), Lecomte (Pau), Brocard (La Gantoise), Natchimie (Red Star Paris), Jezierski (SAOS Troyes), Noro (Lille OSC), Peyrelade (Lille OSC), Brando (Olympique Marseille), Camara (Grasshoppers), Bayiaha (Red Star Paris)
Távozott: Quint (FC Nantes), Becas (Ajaccio), Verschuere (La Gantoise), Brandes, Jouault

Sochaux (edző: Jean Fernandez)

Érkezett: Boudarene (AS Saint-Etienne), Trapasso (Gueugnon), Zairi (Gueugnon), Boulanger (Clermont-Ferrand), Domoraud (Besancon)
Távozott: Martin (OGC Nice)

SAOS Troyes (edző: Alain Perrin)

Érkezett: M. Leroy (FC Nantes), O. Thomas (La Chapelle-St. Luc), Amzine (Racing Strasbourg), Svensson (Halmstads BK)
Távozott: S. Diawara (Istres), Jezierski (CS Sedan), Monier (Laval), Arpinon (Hibernian), Roy (Rayo Vallecano), Fugen, Boutal, Berthé

Korábban az [origo]-ban:

Jardel nem megy Marseille-be