Vágólapra másolva!
A világ egyik legjobb csapata, a nyolcszoros BEK-győztes Real Madrid megszabadult hatalmas adósságától: eladta a spanyol fővárosnak az edzőcentrumát, a Ciudad Deportivát.

Június 30-án a Real Madrid adósságállomnya elérte a 46 milliárd pesetát, azaz a 230 millió dollárt. Ez az összeg már-már kezelhetetlennek tűnt, még akkor is, ha a világ legjobb futballcsapatát működtető klubnak azért a bevételei is tetemesek voltak.

Nos, mostantól fogva volt adósság, nincs adósság, ugyanis Florentino Pérez klubelnök büszkén újságolhatta: eladták a városnak az egyesület tulajdonát képező Ciudad Deportiva, azaz Sportváros (a Real edzőcentruma a Paeeo de la Castellana északi végén, a Bernabéu-stadiontól négy-öt kilométerre) területét, amelyért 74,338 milliárd peseta, mintegy 370 millió dollár folyik be a klub kasszájába.

A madridi telekárakra jellemző, hogy - miután 148 676 négyzetméteres területről van szó -, a létesítményt félmillió pesetás (durván nyolcszázezer forintos) négyzetméterenkénti áron sikerült eladni. Ezen felül további 22 milliárd peseta bevételre számít az egyesület a 2001/2002-es idényben, s mivel a kiadásokat csupán 38 milliárdra tervezik, 58 milliárd pesetás adózás előtti nyereség prognosztizálható (ez körülbelül 290 millió dollár).

Jorge Valdano sportigazgató ebből a nyereségből 10 milliárdot (50 millió dollárt) fordíthat játékosvásárlásra. Pérez elnök ugyan kijelentette, hogy már így is a világ legerősebb játékoskeretével rendelkezik a Real Madrid, de "nincs olyan erős csapat, amin még ne lehetne javítani."

Ch. Gáll András

Korábban: Pérez: "A futball nem nagy üzlet"

(SZTÁR Sport)