Vágólapra másolva!
A hétvégén kezdődik a Bundesliga, azaz a német labdarúgó-bajnokság. A csapatok számos barátságos mérkőzéssel és a Ligakupa-küzdelmeivel hangoltak a rajtra, kérdés, melyik csapat  hogyan tudott erősíteni. Szerkesztőségünk megkeresett néhányat a "magyar légió" tagjai közül is, akik egytől egyig jó hangulatban készülődnek.

Dárdai is optimistán várja
a hétvégi rajtot
Bundesliga

Ami a fizetéseket illeti: a klubok a Bayerntől az újonc St. Pauliig bezárólag mindösszesen 828 millió márkát fizetnek a játékosoknak - ez 30 ezer darab VW Golf árának felel meg!

A Bayern 110 milliót költ sztárjaira, a St. Pauli 11 millióval szerénykedik az utolsó helyen, a Dortmund 88,9 millióval "ezüstérmes", a Leverkusen a harmadik 79,5 millióval. S ha már a Leverkusennél tartunk: lehet, hogy a gyógyszergyáriak igazoltak a legjobban, mert Berti Vogts helyére az egyik legjobb német trénert, Klaus Topmöllert szerezték meg edzőnek.

A Hertha 69 millióval harmadik, a bajnoki ezüstérmes Schalke 52 millióval ebben a sorrendben csak ötödik. Az elmúlt idényben a fizetési listát Kahn és Effenberg vezette egyaránt 9,5 millióval, az első öt helyen Bayern-játékos áll, s csak ezután következik Andy Möller 7 millióval.

Két magyar is található a listán: Dárdai a Herthában évi 2,5 millió márkát keres, Miriuta a Cottbusban 1,2 milliót. Ami a Herthát illeti, figyelmeztető jel lehet, hogy Dárdai nincs a Jürgen Röber tréner által legjobbnak tartott alapcsapatban.

Nem kell ebből messzemenő következtetést levonni, az azonban több mint elgondolkodtató, hogy a Ligakupa-sorozatban a középpályás kevés lehetőséget kapott. Ami viszont magyar szempontból (is) jó jel lehet, hogy tavaly a Bayern nyerte el a Ligakupát, aztán a bajnokságot is. Azt pedig tudjuk, hogy idén Berlinbe került a Ligakupa.

Dárdai - Király Gáborhoz hasonlóan - "hazai pályán" töltötte a rendelkezésére álló négyhetes szabadság nagy részét: - "Mivel a kisfiam, Palika már kétéves nagyfiú, úgy gondoltam, tudná értékelni a komolyabb környezetváltozást, ezért kilenc napra Olaszországba, a Rómához közel fekvő Aquliába utaztunk egy családi üdülőközpontba. A Robinson Klub a pihenésre vágyó kisgyermekes családok paradicsoma, mert úgy alakították ki, hogy kétévestől a nyolcvanévesig mindenki megtalálja a szórakozását. Miután a medencétől a csúszdán át a jó vendéglőkig mindent kipróbáltunk, Pécsre mentünk, ahol édesapám hétvégi házában maradtunk egészen a szabadságom végéig. Mégiscsak az volt az igazi pihenés, együtt a nagycsaláddal. Igaz, az öcsémmel való horgászás elmaradt, de hódolhattam az egyik legkedvesebb elfoglaltságomnak, a gombászásnak. Imádom a természetet, a fákat. Reggel ötkor (szabadság alatt!) kipattantunk az ágyból, és irány az erdő! Tíz-tizenkét kilométert is legyalogoltunk, közben temérdek vargányát és sárga rókagombát gyűjtöttünk."

A Hertha védekező középpályása, jó profihoz illően, úgy alakította pihenését, hogy formában maradjon: "Nem szégyellem elárulni, én a pályán az erőmből élek, ezért a gombászás mellett minden másnap futottam. Nem is volt probléma a berlini mérlegelésemkor, mert alig egy-két kilót híztam, s már az is a múlté."

Király Gábor (Hertha) válogatottbeli kötelezettségei miatt később kezdte meg megérdemelt pihenőjét. "Eléggé kitolódott a szabadságom kezdete. Május huszadika helyett csak június hetedikén engedhettem ki, több mint két héttel később, mint legtöbb klubtársam. Igaz, ezt kompenzálandó Dárdai Palival egy héttel később kellett jelentkeznünk Berlinben, de ez csak mézesmadzag volt, ugyanis háromszor többet kellett dolgoznunk, hogy behozzuk a lemaradást. De azt hiszem, nagyon jók leszünk!" - mondta a Hertha közönségkedvence.

Lisztes Krisztián nem a VfB Stuttgart színeiben kezdte meg az alapozást. A Werder Bremen új középpályását még a repülőtéren értük utol: - "Éppen most utazunk Freiburgba, ahol holnap bajnokit játszunk. Jól vagyok, nem bajlódtam sérüléssel. Végigcsináltam az alapozást, de aki ismer, az tudja, nem szoktam 'villogni' ezalatt. Ezért aztán nem tudom, kezdő leszek, vagy sem. Ami a meccset illeti, a Bréma tavaly kétszer győzött a Freiburg ellen, ez mindenképpen jó ómen. Célunk a nemzetközi porondra jutás, ehhez egy jó rajt elengedhetetlen lenne."

Kovács Iván, Pincési László, Thury Gábor

(SZTÁR Sport)