Vágólapra másolva!

Amikor szerda délben megjelentek a horvát bajnok Hajduk Split szurkolói a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtező előtt a Fradi-étteremben, majd elkezdtek kedélyesen sörözgetni - biztos volt, hogy előbb-utóbb balhé lesz.

Az is lett, hatalmas verekedés közepette egy spliti drukkert combon szúrtak, válaszként a "Torcida", vagyis a Hajduk-ultrák tagjai fényjelző rakétákat kezdtek kilőni a vendéglátóipari egységben. A lelátón aztán a horvátok - néhány hazai lila segítségével - harsány "Újpest, Újpest" - kiáltásokkal hergelték a fradistákat, mire azonnal jött a "Dinamo, Dinamo" - replika, utalva a horvátországi Zágráb-Split futballellentétre, amitől persze a vendégek jöttek dühbe.

Ilyen előzmények után kezdődött a találkozó, amelyen a Fradi az elmúlt hetekhez képest meglehetősen eleven produkcióval rukkolt ki. Csatárok nélkül azonban nehéz nyerni, hiszen míg tavaly a támadósorban Tóth Mihályt, vagy a jelenleg sérült Horváth Pétert is pályára küldhette Csank János vezetőedző, addig most az előkészítésben jeleskedő Gera és Pinte játszott elöl.

Pedig ez a Hajduk most elkapható lett volna. Még akkor is, ha a horvátok a legtöbb poszton képzettebb futballistával rendelkeznek a zöldeknél. Jellemző a ferencvárosi teljesítmény elismerésére, hogy még a Hajduk-tábor is megtapsolta a hajrában bravúrokat bemutató Szűcs Lajos és Dragóner vezérletével jól védekező, Szabó Tibor által ügyesen irányított és Gera révén több szép megoldást bemutató zöld-fehéreket.

Az elegáns befejezés sem akadályozhatta meg azonban, hogy a két csapat ultrái a parkolóban ne pofozkodjanak még egy kiadósat. A klubházban természetesen nyugodtabb volt a légkör, s Nenad Gracan, a Hajduk trénere így összegzett: - "Nem lepett meg a Ferencváros jó játéka, hiszen ez egy tapasztalt jó csapat, ezért az eredménnyel elégedett vagyok. El kell ismernem, a második félidő elején beszorított bennünket a magyar együttes, ám egy hét alatt mi is javulunk majd, és remélem, Splitben kiharcoljuk a továbbjutást."

Csank János, a Fradi mestere ekképp értékelt: - "Elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, kár, hogy a második félidőben nem használtuk ki a fölényünket. Szabó Tibornak és Gerának remek meccse volt ez, s szerintem a továbbjutás is nyílt még. Ha gólt tudunk lőni Splitben, továbbjuthatunk, hiszen az 1-1 már nekünk kedvez."

A Hajduk-küldöttség elégedettségét jelzi, hogy a horvát válogatott védelmének elmúlt évekbeli oszlopa, Slaven Bilic őszintén gratulált az eredményhez a csapatnak, majd a buszra szállás előtt szívesen válaszolt néhány kérdésünkre:

- Miként értékeli az első mérkőzést?
- Jól kezdtünk, ám látszott, hogy még nincsenek formában a játékosaink, hiszen Horvátországban még nem kezdődött el a bajnokság. A második félidőben a magyar csapat jól játszott, így a 0-0-lal elégedettek lehetünk.

- Többet várt a magyar bajnoktól?
- Bár tavaly a Dunaferr ellen még én is játszottam , de a mostani Ferencvárost nem igazán ismertem. A látottak alapján kijelenthetem, a Ferencváros erős, egységes csapat, szilárd védelemmel, elöl pedig Gera remek futballista. Mégis azt mondom, összességében mi jobb játékosokkal rendelkezünk, azaz a Poljud-stadionban, fanatikus szurkolótáborunk előtt, a Hajduk továbbjutását várom.

- Mit szól a meccs előtti szurkolói atrocitásokhoz?
- Érthetetlen számomra, hogy miért vadulnak meg egyesek. Pedig a horvát és a magyar nép között kifejezetten baráti a kapcsolat, és remélem, a lelátói brutalitásnak előbb-utóbb vége szakad.

Bánki József

SZTÁR Sport