Vágólapra másolva!

Bajnokok Ligája-selejtező, második forduló, első mérkőzés
Ferencváros - Hajduk Split 0-0
Üllői út, 9000 néző
vezette: Vuorela (finn)
FTC: Szűcs - Hrutka, Dragóner, Cheregi, Nagy (Gyepes, 57.) - Kriston (Arruda, 65.), Lipcsei, Szabó, Szkukalek - Pinte, Gera
Hajduk Split: Pletikosa - Sablic, Stimac, Dolonga - Rendulic, Musa, Carevic (Mise, 71.), Butorovic - Deranja, Bosnjak (Andric, 82.), Bilic
sárga lap: Cheregi (61.), Gera (89.), illetve Butorovic (12.), Dolonga (54.)

Fotó: Reuters
Csata a pályán is zajlott: Hrutka
a földön, Bilic már a labdát rúgja

Háromnegyed órával a kezdés előtt is roppant feszült volt a hangulat a stadionban és környékén. A szervezett csoportban érkező spliti szurkolókat a rohamrendőrök több-kevesebb sikerrel sértetlenül tudták bekísérni a helyükre. Az egyedül, metróval vagy gépkocsival érkező Hajduk-drukkerek rosszabbul jártak, szinte kivétel nélkül mindegyiküket megdobálták, leköpködték vagy sörrel locsolták a ferencvárosi "szurkolók". A nézőtéren ekkor mintegy 500 spliti és 3000 ferencvárosi drukker foglalt helyet. Húsz perccel a kezdés előtt a horvátok nemes egyszerűséggel rakétát lőttek a magyarok közé, ők a lövedéket visszaküldték a vendégszektorba, hova máshova ugye.

A mérkőzés megkezdése után sem vett vissza a két szurkolótábor, a vendégek például kisebb-nagyobb tüzekkel, újabb rakétákkal vétették észre magukat. Kedvenceik meg kultúrált futballal, mezőnyfölénnyel. A legkomolyabb lehetőség Bilic előtt adódott a 4. percben, a horvát támadó 11-ről fölé vágta. Az első hazai helyzetre még jó negy kellett várni, bal oldali beívelést követően Gera fejelhetett - bele egy horvát védőbe, Szabó Tibor ismétlése sem sikerült. Ettől kezdve átvette a Fradi az irányítást - a 25. percben Hrutka szabadrúgása alig kerülte el a jobb felső sarkot. A 32. percben Gera tüzelt 14 méterről ugyanarra, szintén picit tévesztve. Rá öt percre megint Bilic okozott izgalmakat a Ferencváros kapujánál, ezúttal fejjel, mellé. A félidő Fradi-helyzettel végződött: Gera lecselezte magát az alapvonalra, becenterezett, Kriston próbálkozását Pletikosa könnyen hárította. Gólnélküli döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok, no meg nem kevés kék-zöld folttal, aprították egymást rendesen.

Fordulást követően Hrutka újabb szabardúgásból vehette volna be a Hajduk hálóját, nem vette. Az 57. percben Gyepes váltotta Nagy Norbertet, tán megérezte Csank mester, hogy támadóbb játékkal nem nehéz meglepni a vendégvédelmet. Hogy túlzottan kinyílni persze dőreség lenne, arra Deranja szolgáltatta a bizonyítékot - Musa bal jobb oldalról ívelt át, a spliti csatár pedig elég üresen hagyva, 8 méterről remek lövést eresztett meg, Szűcsöt kisegítette a felső léc. A 65. percben Arruda érkezett Kriston helyére, csak gólt akar szerezni a Fradi... A 73. percben akadt is rá mód, Lipcsei szöglete után Hrutka azonban fölé fejelt. Rögvest eztán Gyepes gondolt egyet, s szúrta rá jó harmincról, nem volt rossz, Pletikosa azért gond nélkül fogta. Közben Mise jött Carevic helyett, majd Andric Bosnjakot váltva, a hajrá a Splité, két nagy helyzet csak a 86. percben, a legaktívabb Mise, Musa, Bilic trió gólig azért nem jutott. A cseles Gera sem a 89. percben, hiába volt a Maradonát idéző mozdulat, amellyel a hálóba küldte a labdát, sárgát ért.

Mérkőzés utáni nyilatkozatában mind Szűcs kapus, mind Csank edző arról beszélt, hogy maradt esély a visszavágóra, Splitben kell kiharcolni a továbbjutást, sikerülhet. Mert az ellen nem bizonyult annyira jónak, helyzete a Fradinak volt több, amely egyébiránt hősiesen helytállt, a Hajduk csak néha kerekedett a Fradi fölé. Szóval idegenben, a "spliti pokolban" sem esélytelen a magyar együttes. És tényleg nem, bár a horvátokon látszott, tökéletesen elégedettek az eredménnyel, illetve az eredménytelenséggel, majd a visszavágón, jövő szerdán. Gracan edző szavai is ezt támasztották alá, szerinte az FTC elszántan és lelkesen ment, ahogy azt várták, örülnek, számukra kedvező a góltalan iksz.

Lipcseiéknek már nem annyira, persze ott a Dunaferr-példa, van keresnivaló. Mindenesetre nagy kár, hogy Goran Ivanisevic csak papíron Hajduk-spíler, a teniszzseni tán hozott volna némi fényt és színt, mer' az igencsak hibádzott.

Az Üllői úti mérkőzés mellett további 12 találkozót játszottak szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Bajnokok Ligája, második forduló, első mérkőzések:
Szlavia Mozir (fehérorosz) - Inter Bratislava (szlovák) 0-1 (0-1)
Skonto Riga (lett) - Wisla Kraków (lengyel) 1-2 (0-0)
Sahtyor Donyeck (ukrán) - FC Lugano (svájci) 3-0 (1-0)
Torpedo Kutajszi (grúz) - FC Köbenhavn 1-1 (0-1)
Omonia Nicosia (ciprusi) - Crvena zvezda (jugoszláv) 1-1 (0-1)
Levszki Szófia (bolgár) - Brann Bergen (norvég) 0-0
Galatasaray (török) - Vllaznia Shkoder (albán) 2-0 (1-0)
Steaua Bucuresti (román) - Sloga Jugomagnat (jugoszláv) 3-0 (2-0)
Anderlecht (belga) - Sheriff Tiraspol (moldáv) 4-0 (2-0)
Maribor (szlovén) - Rangers (skót) 0-3 (0-1)
Bohemians (ír) - Halmstad (svéd) 1-2 (1-1)

Korábban az [origo]-ban: