Vágólapra másolva!
A két tegnapi elődöntő a papírforma szerint két sima mérkőzést ígért, hiszen a házigazda Kolumbia és a címvédő Brazília számára elméletben nem okozhatott különösebb nehézséget ellenfeleik legyőzése. A kolumbiaiak teljesítették is a kötelező feladatot, Brazília azonban ismét megmutatta, hogy korábbi két győzelme csak fellángolás volt, és hatalmas negatív szenzációt okozva vereséget szenvedett Honduras együttesétől.

A brazil gárda utolsó két csoportmérkőzésén javuló formát mutatott, és ennek köszönhetően valószínűleg nem volt olyan ember Brazíliában, akiben akár felmerült volna, hogy a selecao nem arat könnyed győzelmet Honduras felett. A közép-amerikaiakat mindenki esélytelennek tartotta, még úgy is, hogy a brazilok szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari nem ülhetett a kispadon az előző találkozón kapott piros lapja miatt. A dél-amerikaiak két helyen változtattak kezdő tizenegyükön: az eltiltott Roque Júnior helyét Luisao foglalta el, míg a csatársorban a sérült Éwerthon helyett a remek formában lévő Denílson kezdett. A másik oldalon is két változtatás történt, Robel Bernárdez és Limber Pérez került be a kezdők közé. Ennek azonban mindenki kis jelentőséget tulajdonított, hiszen Brazília számára a győzelem kötelező feladat volt.

Az már az első félidő alapján látszott, hogy egyáltalán nem lesz olyan egyszerű feladat a brazilok számára a győzelem kivívása. A hondurasi csapat ugyanis rendkívül fegyelmezetten futballozott, igyekezett megtartani a labdát, és ennek köszönhetően többet is birtokolta a játékszert, mint ellenfele. A selecaóban Alex nem tudta összefogni társait, és támogatás nélkül a két csatár, Guilherme és Denílson halálra volt ítélve a hondurasi védők szorításában. Jellemző, hogy a közép-amerikaiak kapusának, Noel Valladaresnek mindössze egy alkalommal kellett védenie az első 45 perc során.

A szünetben a dél-amerikaiak kettős cserét hajtottak végre, bejött a két Juninho, és ettől mindenki azt várta, hogy a selecao lendületesebb lesz. Ebből azonban nem sok valósult meg, sőt, az 57. percben Hondurasnál volt az előny. Julio Céser León húzott el a jobb szélen, két védőt is kicselezett, beadására pedig Saúl Martínez érkezett, akinek fejesébe a gólvonalon álló Belletti ugyan még beleért, de már nem tudott menteni. A brazilokat sokkolta a bekapott gól, míg a hondurasi válogatott szárnyakat kapott.

Négy perccel később a közép-amerikaiak újabb gólt értek el, ám ezt a bíró érvénytelenítette les miatt: a lassítások alapján azonban nem volt igaza. A selecao egyre kétségbeesettebben futballozott, Scolari újabb csatárt hozott be Mário Jardel személyében, ám ez sem jelentett fordulatot. A dél-amerikaiak ugyan mentek előre, de nem sok veszély volt támadásaikban, a hondurasi kontrákban viszont végig benne volt a gól.

Hét perccel a lefújás előtt Emerson és David Cárcamo is piros lapot kapott, a végén pedig megjött a kegyelemdöfés: a hosszabbítás negyedik percében egy képeskönyvbe illő kontra végén Saúl Martínez állította be a végeredményt. A győzelmet követően Honduras utcáin hatalmas fieszta kezdődött: az emberek kimentek az utcára, hogy így ünnepeljék nemzeti csapatukat. Brazíliában ezzel szemben egyelőre mindenki hallgat a sokk miatt, de elképzelhető, hogy mi vár a válogatottra, amikor hazaérkezik...

Az utolsó negyeddöntőben nem született meglepetés, a kolumbiai nemzeti tizenegy végül is magabiztosan lépett túl ellenfelén. Az armeniai Centenario-stadionban maga a kolumbiai államelnök, Andrés Pastrana is megjelent, és az első félidőben csalódottan kellett látnia, hogy honfitársai képtelenek bevenni a masszívan védekező peruiak hálóját. A második játékrészben aztán megtört a jég, és a hazaiak legjobbja, Víctor Hugo Aristizábal az 50. percben betalált: a csatár a tizenhatos vonaláról bombázott a kapuba.

Ezzel tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés, mivel a peruiakban nem volt benne a gól, a hazaiak viszont később két perc alatt kétszer is eredményesek voltak. Előbb Giovanny Hernándezt ünnepelték, majd megint Aristizábal volt a gólszerző, aki ezzel ötödik találat szerezte a tornán, és beérte a góllövőlista élén álló Costa Rica-i Paulo Wanchopét.

Brazília-Honduras 0-2 (0-0)
Manizales, Palogrande-stadion, 30 000 néző
vezette: Aquino (paraguayi)
Brazília: Marcos - Belletti, Luisao (Juninho Pernambucano 46.), Cris, Juan, Emerson, Eduardo Costa (Jardel 65.), Alex (Juninho Paulista 46.), Júnior, Guilherme, Denílson. Szövetségi kapitány: Scolari
Honduras: Valladares - L. Pérez, Medina, Caballero, D. Cárcamo, R. García, Turcios (M. Rodríguez 67.), Bernárdez, Guevara, León, S. Martínez. Szövetségi kapitány: Maradiaga. Gólszerző: Belletti (öngól 57.), S. Martínez (94.). Kiállítva: D. Cárcamo (83.), Emerson (83.).

Kolumbia-Peru 3-0 (0-0)
Armenia, Centenario-stadion, 25 000 néző
vezette: Alcalá (mexikói)
Kolumbia: O. Córdoba - J. González, Orozco, Yepes, Bedoya (Cortés 46.), Vargas, J. C. Ramírez (O. Díaz 83.), Grisales, G. Hernández (Molina 75.), D. Ferreira, Aristizábal. Szövetségi kapitány: Maturana.
Peru: Ibánez - Salazar, Pajuelo, José Soto, Zevallos, Del Solar (Tempone 79.), Jayo, F. Hernández, Jorge Soto (Uribe 74.), P. García, Holsen. Szövetségi kapitány: Uribe. Gólszerző: Aristizábal (50., 69.), Hernández (67.).

Az elődöntő párosítása: Mexikó-Uruguay (magyar idő szerint: július 26., csütörtök, 02.45 óra), Kolumbia-Honduras (július 27., péntek, 02.45 óra).

Korábban az [origo]-ban:

Wanchope már csak gólkirály lehet

Ajánlat:

A 40. Copa América eredményei