Vágólapra másolva!
A Hertha BSC együttese a hét végén elhódította a német ligakupát, és ezzel hetven esztendő elteltével nyert ismét valamilyen trófeát. A diadalban jelentős szerepet vállalt a berliniek brazil középpályása, a 14 millió márkáért a nyáron szerződtetett Marcelinho, aki a negyeddöntőben és a fináléban is gólt szerzett.

Marcelinho, teljes nevén Marcelo dos Santos 1975. május 17-én született a Paraibá államban található Campina Grandéban, és a helyi Campinense volt az első együttese. Meglehetősen fiatalon felkerült az első csapat keretéhez, hiszen már 1991-ben állami bajnokságot nyert. Ezt két évvel később sikerült megismételnie, és 1994-ben már a Sao Paulo államban szereplő Paraguacuense nevű együttesben szerepelt.

Közelebb került tehát a tűzhöz, mert itt már igazi nagycsapatok ellen léphetett pályára, és ennek meg is lett az eredménye, mivel fél évvel később már a Santos játékosa volt. Pelé egykori klubjában azonban nem sikerült neki a nagy áttörés, csak egy évet töltött el ott, amelynek során mindössze hét alkalommal lépett pályára. Tovább is adták őt az ugyancsak Sao Pauló-i Rio Brancónak, ahol sokkal jobban futballozott, első évében például nyolc találkozón kilencszer volt eredményes! 1997-ben megint visszakerült egy élklubhoz, mégpedig a Sao Paulo FC-hez, ahol végre sikerült megkapaszkodnia.

Az 1998-as országos bajnokságban még csak kétszer volt eredményes, de a paulista pontvadászatban jobban ment neki a gólszerzés: 1999-ben és 2000-ben is nyolc találatig jutott, utóbbiban ráadásul bajnoki címet is szerzett. Tavaly nyáron végre Európába költözhetett, az Olympique Marseille vette meg, ahol brazil edző, Abel Braga keze alatt dolgozhatott. Ez a kirándulás azonban balul sikerült a számára, mert bár nem játszott rosszul (fél szezon alatt három gólig jutott), de amikor Bragát menesztették, akkor tőle is megszabadultak.

A Grémiónak adták kölcsön, és a Rio Grande do Sul állambeli együttessel megnyerte a helyi pontvadászatot, valamint a Copa do Brasilt is. Nem is maradt Brazíliában, a Hertha BSC kaparintotta meg, és jelenleg úgy tűnik, jó vásárt csinált vele.

Korábban az [origo]-ban:

A nap játékosa: Lee Hendrie

Ajánlat:

Hertha BSC