Vágólapra másolva!
A világ labdarúgó-közvéleményét továbbra is a 40. Copa América, a dél-amerikai kontinens hagyományos seregszemléje foglalkoztatja leginkább. Csapathirdetésünknél így mi is elsősorban a tengerentúlon történtekre támaszkodtunk, míg Európában a német ligakupa számított komoly sorozatnak, ami a Hertha BSC győzelmével zárult.

Kapus

Király Gábor (magyar, Hertha BSC): Berlinben óriási az öröm, hiszen a német főváros első számú futballklubja 70 év után újabb trófeával gyarapította dicsőséglistáját. A ligakupa-győzelem kivívásában elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar válogatott kapusa, aki három mérkőzésen csupán két gólt kapott a legkiválóbb német csatároktól. Király eszén csak a gelsenkircheni Böhme és a leverkuseni Neuville tudott túljárni.

Jobbhátvéd

Belletti (Brazília): A Copa Américáig gyakorlatilag ismeretlen volt Európában, Cafú távollétében azonban remekül élt a kínálkozó lehetőséggel. A Sao Paulo FC 25 éves profija már egy vb-selejtezőn is helyet kapott a selecaóban, s hogy a jövőben több szerep jut majd neki, az kolumbiai játékát látva szinte biztos. Lendületes, előretörésekre szívesen vállalkozó, jól képzett hátvéd, aki a Paraguay elleni mérkőzésen gólt is szerzett.

Középső hátvédek

Iván Córdoba (Kolumbia): Nem volt nehéz a választásunk ezen a poszton, hiszen a Córdoba-Yepes tandem Dél-Amerika egyik legjobb középső kettőse. Az Internazionaléban focizó Córdoba remekül fejel, jól helyezkedik, úgy látszik, sokat tanult csapattársától, Laurent Blanc-tól. A Copán hiba nélkül játszik eddig, nem véletlen, hogy Kolumbia a csoportmérkőzések során még gólt sem kapott.

Mário Yepes (Kolumbia): Córdoba párja az argentin River Plate-ben keresi a kenyerét, de már évek óta szerepel több európai sztárklub (pl. Lazio) kívánságlistáján. Erős, gyors, jó felépítésű védő, aki rendkívüli fizikummal rendelkezik. A Copa eddigi mérkőzései nem tették próbára tudását, eddig egy megingása volt, amikor Chile ellen saját kapufájára fejelt egy beadást.

Balhátvéd:

Gilberto Martínez (Costa Rica): A Ticos becenevet viselő közép-amerikai válogatott remekül helytállt a Copán. Az Uruguaytól elszenvedett negyeddöntőbeli vereség ellenére egyértelmű, hogy a CONCACAF-zónában jelenleg miért áll a vb-selejtezők élén ez a tizenegy. Remek játékosok alkotják a csapatot, tehetséges fiatalok mellett, mint amilyen a Saprissa 20 esztendős védője is.

Középpályások

Stefan Beinlich (német, Hertha BSC): A ligakupa elődöntőjében, a Bayern München ellen aratott 1-0-s berlini győzelem kulcsfigurája volt a 29 éves labdarúgó. A pályafutása során Angliában is megfordult Beinlich kiválóan látta el védekező feladatát, rengeteget futva sok labdát szerzett a középpályán, majd ezeket pontosan is játszotta meg. Nem véletlenül választották a Kicker munkatársai a találkozó legjobbjának.

Marcelinho (brazil, Hertha BSC): A berliniek frissen igazolt brazil középpályása remekül mutatkozott be új klubcsapatában. A Grémiótól szerződtetett 26 éves játékos már a múlt héten a Bayer Leverkusen ellen gólt szerzett (egy találatot előkészített), de a Bayern München, valamint a Schalke 04 elleni ligakupa-döntőben is remekelt. A gelsenkircheniek ellen szintén betalált a szőkére festett üstökű dél-amerikai.

Amado Guevara (Honduras): A Copa América egyik legnagyobb felfedezettje a közép-amerikai válogatott 25 esztendős középpályása. A mexikói Toros Nezában légióskodó Amado a Costa Ricától elszenvedett vereség után, előbb Bolívia ellen szerzett két gólt, majd a csoport utolsó találkozóján, az Uruguay ellenin is eredményesnek bizonyult. Nem kis részben tehát neki köszönhető, hogy az argentinok helyett beugró Honduras továbbjutott csoportjából.

Denílson (Brazília): Az egykoron a világ legdrágább játékosának számító cselművész szenzációs játékkal verekedte vissza magát a brazil válogatottba. Luiz Felipe Scolari a Real Betis játékosának beválogatásával 19-re kért lapot, de bejött a mester húzása. A Paraguay ellen a 44. percben csereként harcba küldött középpályás kiválóan futballozott, nevéhez két gólpassz és egy találat fűződött.

Csatárok:

Víctor Aristizábal (Kolumbia): A Copa házigazdájának, Kolumbiának egyik legismertebb támadója a tornán is igazolja a róla szóló kedvező híreket. A Deportivo Cali 30 éves sztárja már Venezuela ellen feliratkozott a gólszerzők közé, majd a múlt héten Ecuador és Chile következett. Kétszer is büntetőből volt eredményes, akciógóljai számának növelésétől a Chile elleni mérkőzésen a játékvezető fosztotta meg.

Paulo Wanchope (Costa Rica): A legtöbbre taksált Costa Rica-i labdarúgó a Copán is bizonyította kivételes képességeit. A Manchester City profija már egy héttel korábban győztes gólt szerzett Honduras ellen, de az igazi parádét a múlt hétre tartogatta. Uruguay ellen kezdte a gólgyártást, Bolívia ellen kétszer volt eredményes (egy találatot pedig előkészített), majd az uruk elleni elveszített negyeddöntőben is a hálóba talált.