Vágólapra másolva!
A C csoport zárómérkőzéseivel befejeződtek a Copa América csoportküzdelmei, és az utolsó játéknapon eldőlt, hogy mindkét, a tornára az utolsó pillanatban meghívott együttes ott lesz a legjobb nyolc között. Sőt, mi több, éppen e két közép-amerikai ország végzett csoportja első két helyén: Costa Rica lett az első, Honduras pedig a második. A csoportharmadik Uruguay sem bánkódott, hiszen második legjobb harmadikként szintén ott van a negyeddöntőben.

A játéknap előtt meglehetősen nagy volt a számolgatás a csoport résztvevői között, mert egy nappal korábban kiderült, hogy a B csoportot Brazília nyerte, és így ezen kvartett második helyezettjének a selecao lesz az ellenfele. Márpedig ezt mindenki igyekezett elkerülni, a cél tehát a csoportelsőség vagy a harmadik hely volt.

Costa Rica az előbbire pályázott, és erre meg is volt minden esélye, hiszen ellenfele, Bolívia korábbi két meccsén még csak gólt sem tudott szerezni. Ehhez képest az első játékrészben inkább a dél-amerikai gárda volt fölényben, de igazi helyzetet nem tudott teremteni, a távoli lövések pedig nem nagyon hozták zavarba Ricardo González kapust. Egy perccel a szünet előtt aztán érkezett Paulo Wanchope, és megszerezte a vezetést Costa Ricának. A Manchester City támadója a Rolando Fonsecától kapott labdával három védő között tört be a tizenhatoson belülre, és bár többször is úgy látszott, hogy elhagyja a játékszert, valahogy mégis addig csetlett-botlott, amíg a kapuba nem juttatta azt.

A szünet után aztán beindult a közép-amerikai henger, Fonseca és Wanchope remekül kombinált, a középpályáról pedig legtöbbször Harold Wallace zárkózott fel a támadásokhoz. A második találat a csereként beállt Steven Bryce nevéhez fűződött, aki Wanchope átadása után öt méterről talált be. A bolíviai csapat játéka teljesen szétesett, Costa Rica tetszés szerint alakíthatta ki a helyzeteket. A harmadik gólt Wanchope érte el, majd Fonseca is eredményes volt, utóbbi két gólnál egyaránt Bryce volt az előkészítő. Fonseca gólja utáni örömében lekapta magáról mezét, amely alatt a pólón a következő felirat volt olvasható: "Bendiciones para Colombia", azaz "Áldás Kolumbiára". Costa Rica ezzel a győzelemmel már hat tétmérkőzés óta veretlen.

Uruguayra tehát rendkívül nehéz feladat várt Honduras ellen, hiszen a celestének legalább öt góllal kellett volna nyernie ahhoz, hogy megszerezze a csoportelsőséget. Kisebb diadal vagy döntetlen esetén második helyen végeztek volna, vagyis Brazília várt volna rájuk a negyeddöntőben, míg egy vereséggel szintén továbbjutottak volna, igaz, a harmadik helyen. Nos, az uruk ez utóbbi lehetőséget választották, és ebben az olvasatban már nem is olyan meglepő Honduras győzelme.

A dél-amerikaiak közül egyedül Rodrigo Lemos játszott jól, a többiek nem erőltették meg magukat, más kérdés persze, hogy két kiállításukkal nehéz helyzetbe hozták a szövetségi kapitány, Víctor Puát. A tréner ugyanis a negyeddöntőben sem a csapatkapitány Joe Bizerára, sem pedig Sebastian Ergurenre nem számíthat Costa Rica ellen. A hondurasiak győztes találatát az az Amade Guevara szerezte, aki Bolívia ellen kétszer is eredményes volt, így csapata eddigi összes góljának ő volt a szerzője.

Bolívia - Costa Rica 0-4 (0-1)
Medellín, Atanasio Girardot-stadion, 20 000 néző,
vezette: Solórzano (venezuelai)
Bolívia: Arias - Ribeiro, Colque (L. Álvarez 46.), Jiguchi, Randez, R. García, Carballo, L. Gutiérrez, Baldivieso, Botero, R. Suárez. Szövetségi kapitány: Aragonés
Costa Rica: R. González - Drummond, Marín, Berry, Arias, Wallace, Centeno, Cordero, Fonseca, R. Gómez (Bryce 62.), Wanchope (Solís 71.). Szövetségi kapitány: Guimaraes
gól: Wanchope (45., 70.), Bryce (62.), Fonseca (83.).

Uruguay - Honduras 0-1 (0-0)
Medellín, Atanasio Girardot-stadion, 20 000 néző,
vezette: Zambrano (ecuadori)
Uruguay: Berbia - C. Díaz, C. Gutiérrez, Bizera, Curbelo, Dadomo, Erguren, A. Martínez (D. Pérez 70.), Lemos (Anchén 82.), C. Morales, Guglielmone (R. Morales 67.). Szövetségi kaptiány: Púa
Honduras: Valladares - Caballero, D. Cárcamo, Medina, Güity, M. Rodríguez (Brown 86.), León, Turcios, Guevara, S. Martínez, R. García. Szövetségi kapitány: Maradiaga
gól: Guevara (81.)
kiállítva: Bizera (51.), Eguren (80.).

A csoport végeredménye:

1. Costa Rica 7 pont
2. Honduras 6
3. Uruguay 4
4. Bolívia 0

A negyeddöntő párosítása: Chile - Mexikó (magyar idő szerint: július 22., vasárnap, 22.00 óra), Costa Rica - Uruguay (július 23., hétfő, 00.30 óra), Kolumbia - Peru (július 24., kedd, 00.30 óra), Brazília - Honduras (július 24., kedd, 02.45 óra).

Korábban az [origo]-ban:

Caliban több kiállítást láttak mint gólt

Ajánlat:

A 40. Copa América eredményei