Vágólapra másolva!
Az erősítéseket, pontosabban azok terveit nézve nem tűnik könnyű ellenfélnek a Hajduk Split labdarúgó-együttese. A horvát csapat a labdarúgó Bajnokok Ligájában a Ferencvárossal mérkőzik, és a hírek szerint olyan sztárokkal erősödhet, mint Stimac, Asanovic - hogy Goran Ivanisevicről ne is beszéljünk.

Valószínű, a spliti együttes szeretné elkerülni az a blamázst, ami tavaly érte. A Dunaferr elleni búcsú ugyanis nagy közfelháborodást váltott ki a horvát városban. Idén ezen változtatni kívánnak.

Egyelőre két igazolás szivárgott ki, de az egyik komolyságában egyelőre kételkedünk. Ami biztos: az angol West Ham United közös megegyezéssel felbontotta szerződését Igor Stimaccal. A 33 éves válogatott védő családi okok miatt hazatért Splitbe.

"Nagyon nehéz döntés volt ez számomra. Sajnos, a kisebbik lányom asztmás, és amióta hazajöttünk szabadságra Horvátországba, sokkal jobban van. Beszéltem a feleségemmel, és úgy döntöttünk, a lányomnak jobb, ha itthon maradunk."

Stimacot azonnal szerződtette a Hajduk. Öt játékos eligazolt, köztük a csapat házi góllövőlistájának két éllovasa. Stanko Bubalo (26 meccs, 15 gól) az élvonalba jutó osztrák FC Kärntenhez szerződött, míg Ivan Leko (30/13) a spanyol Malaga ajánlatát fogadta el.

Rajtuk kívül Vik Lalic (Oberhausen, 7/-), Igor Musa (Levszki, 25/4) és a macedón Igor Duzelov (Sahtar, 18/-) távozott. Szó volt arról, hogy a kapus Pletikosa, és a csatár Bosnjak a francia Marseille-hez igazol, ám háromhetes edzőtábor után az Olympique jugoszláv trénere, Tomislav Ivic hazaküldte őket.

Pedig minden pénz jól jönne a Hajduknak, amely csőd közeli állapotban van. A legkézenfekvőbb pénzforrás a Bajnokok Ligája lehet, ezért a klub minden kompromisszumra hajlandó. Komolyabb összeget csupán Bubalo és Leko hozott a konyhára, ők 750 ezer dollárt értek meg új egyesületük számára. Ami érdekes, a Hajduk egykori játékosai 900 ezer dollárt "összedobtak", hogy segítsék a klubot: Alen Boksic, Igor Stimac, Slaven Bilic és Aljosa Asanovic fejenként 225 ezer dollárral szállt be.

Nem véletlen, hogy felmerült Asanovic és a pályafutását már-már befejező Zvonimir Boban szereplése is - csupán a BL-selejtező idejére. És miután nem szokás nagydobra verni az új szerzeményeket a fontos mérkőzések előtt, lehet, hogy a Fradi számára is tartogat meglepetést az első mérkőzés.

És végül lássuk a hihetetlennek tűnő igazolást: állítólag a Split nem viccelt, amikor "szerződést" ajánlott a wimbledoni teniszhős Goran Ivanisevicnek. Gorant ugyanis a hírek szerint nevezte a klub, de nemcsak a bajnoki, hanem a Bajnokok Ligája küzdelmeire is...

"Miután Wimbledonban nyertem, a másik álmom is valóra válhat. A szezon végén még a szurkolókkal együtt ünnepeltem kedvenceim bajnoki címét, most pedig lehetőségem adódik, hogy velük játsszak. Amikor kissrác voltam, minden edzésre elmentem... Tudom, a BL túl fontos a Hajduknak. Én csak arra vágyom, hogy a Dinamo Zagreb ellen az utolsó három percben pályára léphessek. Minden évben ez a mérkőzés a legfontosabb, boldog lennék, ha részese lehetnék egyszer belülről is" - mondta Ivanisevic.

A Hajduk Split 2001/2002-es kerete: Stipe Pletikosa, Kresimir Sunara - kapusok, Igor Stimac, Tony Grdic (ausztrál), Goran, Sablic, Darko Butorovic, Darko Miladin, Krunoslav Rendulic, Hrvoje Vukovic, Dalibor Bozac, Jurica Puljiz, Ivan Radeljic, Stipe Matic - védők, Ante Mise, Goran Vucevic, Tonci Pirija, Srdan Andric - középpályások, Mate Bilic, Ivan Bosnjak, Zvonimir Deranja, Mario Carevic, Dario Srna - csatárok

Pincési László

(SZTÁR Sport)